Cazul copilului mort la stomatolog: „În cabinetul respectiv s-au mai făcut analgosedări la copii fără autorizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cabinetul stomatologic Teddy Care din Piteşti, unde a fost anesteziat copilul de 4 ani şi 8 luni care a murit după două zile, mai fuseseră făcute analgosedări la copii fără autorizare. Informaţia ne-a fost confirmată de către oficialii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

După cum spune dr. Aura Copciag, şefa Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Argeş: ”În cabinetul respectiv s-au mai făcut analgosedări la copii fără autorizare. Este greu de verificat, ei nu au fişa pacientului, ei lucrează în format electronic şi acolo este menţionat tratamentul stomatologic.

Această analgosedare este menţionată într-o fişă pe care o completează medicul ATI-ist. Cei de la cabinet nu aveau trusa de urgenţă şi nici oxigen, ambele fiind obligatorii şi cerute de lege în cazurile de anestezie terapie intensivă Am cerut fişele tuturor pacienţilor-copii. Cei de la cabinet erau obligaţi să menţioneze că în obiectul de activitate au şi analgosedare.

Cabinetul din Piteşti nu avea un salon post-anestezie, cu monitor, cu pat, unde să se facă eventuale manevre de resuscitare. În cazul respectivului copil a fost folosit un cocktail de medicamente, nu este de competenţa noastră ca sănătate publică să spunem dacă acel cocktail s-a folosit corect sau nu. Colegiul Medicilor va spune acest lucru. Cabinetul respectiv a mai avut o singură sancţiune la începutul anului 2018, pentru faptul că nu aveau un limitator la sterilizare, un indicator de verificare a eficienţei sterilizării, după care au mai fost trei controale. La respectivul cabinet stomatologic pentru copii îşi desfăşoară activitatea trei copii. Niciun cabinet stomatologic din Argeş nu este autorizat pentru a face anestezie terapie intensivă”.

Aflată la limita dintre anestezie şi sedare, analgosedarea este un tip de anestezie eficient în următoarele situaţii: pacienţi necooperanţi, dificili, cu anxietate ridicată, fobie extremă de dentist, teamă de durere. Analgosedarea presupune injectarea intravenoasă a unui amestec de substanţe analgezice şi sedative. Procedura se realizează de către un medic anestezist reanimator, care foloseşte mai multe niveluri de analgosedare (doze fracţionate) pe întreagă durata a tratamentului. În acest fel, pacientul este relaxat, sedat, dar cooperant cu medicul stomatolog.

Substanţă medicamentoasă se administrează printr-o branulă, aşa încât dozele pot fi modificate în orice moment, în funcţie de nevoile pacientului şi de stadiul sau tipul intervenţiei. Dacă este cazul, în timpul intervenţiei se poate administra şi oxigen. Analgosedarea permite menţinerea pacientului în stare de semiconştienţă timp de 2-3 ore, permiţând astfel realizarea cu succes a unor intervenţii complexe pentru care altfel ar fi fost nevoie de anestezie generală.

De joi, 13 februarie, au început începe controale la toate cele 490 cabinete stomatologice din Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite