Cazul copilului care acuză că a fost umilit la şcoală pentru că ar fi oferit învăţătoarei „un mărţişor urât”. Cum se apără autorităţile şi cadrul didactic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul a trebuit să meargă la psiholog la două zile după incident FOTO: arhiva personală
Copilul a trebuit să meargă la psiholog la două zile după incident FOTO: arhiva personală

Un elev de clasa a III-a dintr-o şcoală din comuna argeşeană Slobozia nu mai doreşte să meargă la şcoală, reclamând că învăţătoarea l-a umilit după ce i-a oferit un mărţişor, spunându-i că mărţişorul confecţionat de el este urât. Ce declară tatăl copilului, învăţătoarea acuzată şi inspectorul şcolar general.

Incidentul s-a produs luni 1 martie. Elevul a mers la şcoală cu o ciocolată şi un mărţişor confecţionat de el şi i l-a oferit învăţătoarei, numai că, după cum spune băieţelul, aceasta l-ar fi umilit în faţa colegilor, spunându-i că mărţişorul este urât şi că el nu a fost în stare să cumpere un mărţişor de calitate. Băieţelul a ajuns acasă plângând după ore şi le-a spus părinţilor că învăţătoarea l-a jignit.

„Doamna învăţătoare este pretenţioasă la cadouri”

Ionuţ B., tatăl băiatului spune că „doamna învăţătoare spune că băiatul meu ar fi interpretat greşit ce i-a spus. Însă sunt colegi de clasă ai copilului meu care au confirmat că s-a întâmplat cum a spus copilul meu şi că doamna l-a umilit verbal, am luat legătura cu ei. La fiecare oră, doamna învăţătoare i-a spus că îi dă cadoul înapoi”.

Tatăl băiatului nu lucrează, iar mama are o pensie de handicap, veniturile familiei fiind extrem de mici. „Doamna învăţătoare este pretenţioasă la cadouri”, mai adaugă acesta, care spune şi că nu există vreun document medical care să ateste că băiatul său ar fi hiperactiv, cum spun oficialii şcolii.

„A mai fost un incident acum două săptămâni. În clasă au fost aduse mai multe cărţi, iar doamna învăţătoare i-a spus băiatului meu: Tu nu cumperi că tu nu ai bani”, precizează tatăl băiatului. Ca urmare a incidentului de luni, 1 martie, băiatul a trebuit să meargă la psiholog miercuri, 3 martie. Copilul nu a mai mers la şcoală de pe 1 martie.

Elevul care a formulat acuzaţiile are nevoie de operaţie la ambii ochi, având de mai mult timp probleme cu vederea şi necesitând implanturi de cristalin, costul viitoarei intervenţii chirurgicale ridicându-se la 3.000 de lei. 

Inspectorul şcolar general: „Părinţii trebuie să ne sesizeze pe nişte proceduri”

Am luat legătura şi cu inspectorul şcolar general Liliana Murguleţ, care recunoaşte că nu a vorbit până acum cu părinţii copilului, însă îi ia apărarea învăţătoarei acuzate.

„Noi am vorbit cu doamna învăţătoare şi cu directorul şcolii. Noi nu am vorbit cu părinţii până acum. Părinţii trebuie să ne sesizeze pe nişte proceduri, pe cale ierarhică. Doamna învăţătoare a primit o ciocolată şi un mărţişor de la acest copil şi gândindu-se că este un efort financiar, s-ar fi exprimat că nu ar fi trebuit să îi aducă şi mărţişor, în ideea în care să nu facă o cheltuială prea mare pentru bugetul familiei. Doamna învăţătoare spune că nu a fost în nici un caz o dorinţă de a îl umili sau stigmatiza pe copil. Asta a fost tot. Noi trebuie să fim foarte echilibraţi şi să acţionăm cu multă celeritate din toate punctele de vedere”, precizează Liliana Murguleţ.

Inspectorul şcolar general Liliana Murguleţ FOTO: FinanciarPress.ro

liliana murgulet

Învăţătoarea predă de peste 36 de ani, are un efectiv de 24 de elevi de la trei clase diferite în regim simultan. „

Copilul la care ne referim este un copil care are hiperactivitate. El necesită un program de lucru diferenţiat. Adică tot timpul trebuie ţinut în activitate. Acel copil necesită o alocare de timp suplimentară. Este un efort pentru doamna învăţătoare. Această activitate cu copilul respectiv nu trebuie să vină în detrimentul celorlalţi 23 de copii. Copilul trebuie să înţeleagă că acolo sunt nişte reguli. Acolo ar trebui să se producă un soi de consiliere vizavi de cum trebuie educat copilul”, precizează Liliana Murguleţ. 

„La şcoală, copiii au impresia că totul este permis”

I-am spus inspectorului şcolar general Liliana Murguleţ şi că tatăl copilului spune că mai mulţi colegi de clasă ar fi confirmat limbajul neadecvat al învăţătoarei. Moment în care Liliana Murguleţ s-a arătat foarte deranjată: 

„Au părinţii dreptul să chestioneze copiii altora? Sunt subiecte de presă mult mai interesante decât acest caz, vă spun cu mâna pe inimă. Noi, ca să facem o cercetare disciplinară, trebuie să hotărâm că cele sesizate merită să intre într-o cercetare disciplinară. La acest moment, noi nu considerăm că este necesară o cercetare disciplinară. Noi trebuie să consiliem părintele şi copilul, trebuie să consiliem familia copilului. Stimate domn, acasă copilul e foarte cuminte, pentru că ştie că acasă are autoritatea părintelui. La şcoală, copiii au impresia că totul este permis. Toate lucrurile trebuie gestionate la şcoală, stimate domn”.

„Tatăl copilului este reclamagiu”

Învăţătoarea Gheorghiţa Amzărescu şi elevul care o acuză că l-ar fi umilit FOTO: arhiva personală

invatatoare amzarescu si copil umilit

Iată ce spune şi Gheorghiţa Amzărescu, învăţătoarea acuzată: „Pur şi simplu i-am spus băiatului de ce a cheltuit banii când am văzut mărţişorul mai mare, gândindu-mă că este cumpărat. După care băiatul mi-a spus că mărţişorul este confecţionat de tatăl său. Nu i-am spus că nu îmi place mărţişorul. A fost o interpretare a băiatului. Pentru ce îmi faceţi imaginea ferfeniţă? Toţi părinţii sunt revoltaţi de acel copil. Eu nu i-am făcut nimic, m-am purtat foarte frumos cu copilul. Nu ştiu ce se mai vrea. Am 24 de copii în clasă, de la clase diferite, este foarte greu. Tatăl copilului este reclamagiu, a mai avut conflicte cu oamenii din comună”.

Tatăl băieţelului a cerut conducerii şcolii din Slobozia să îi permită să stea pe holul şcolii în timpul orelor, pentru a preveni alte incidente. Solicitarea sa a fost aprobată.

Vă mai recomandăm şi:

Fata de la ţară care învaţă Jurnalism la London Metropolitan University: Curiozitatea m-a împins unde sunt acum

Învăţătoarea de la sat care face tot timpul „şcoală altfel”: predă nonconformist, prin jocuri şi cântece

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite