Cataplasma sau perna cu pedicuţă, leacul băbesc pentru coşmaruri şi dureri de cap

Cataplasma sau perna cu pedicuţă, leacul băbesc pentru coşmaruri şi dureri de cap

Pedicuţa creşte în pădurile de munte.  Foto: infuziedesanatate.ro

Supranumită şi “leacul biblic”, pedicuţa este considerată în popor o plantă miraculoasă, proprietăţile sale terapeutice uimitoare datorându-se şi uneia dintre substamnţele sale active rare: radiumul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pedicuţa, planta iubitoare de umezeaţă, care în tradiţia populară este cunoscută şi sub denumirile de brădişor şi barba ursului, creşte în pădurile de la munte, la altitudini de peste 600 de metri. Se recoltează vara, în lunile iulie-august, după ce au apărut sporii.

Din cinci kilograme de pedicuţa proaspătă se obţine un kilogram de plantă uscată
 
În scop terapeutic, se foloseşte toată partea aeriană a plantei.

„Recoltarea se va face prin retezarea tulpinii cu un cuţit cu lama zimţată. Tulpinile de pedicuţă se usucă în strat de grosime medie, la umbră, în locuri bine aerisite. Din cinci  kg de pedicuţa proaspătă se obţine un kg de pedicuţă uscată. Pentru obţinerea sporilor de pedicuţă, se taie spicele (micile rămurele) şi se usucă separat, după care se dau printr-o sită fină”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Pedicuţa are indicaţii terapeutice atât în uz intern, când se utilizează sub formă de ceaiuri şi tincturi, pentru combaterea alcoolismului şi a dependenţei de tutun, în bolile căilor urinare şi ale organelor genitale, hepatite, tumori ale ţesutului conjunctiv al ficatului, reumatism, artrită, cât şi în uz extern. 

În acest din urmă caz, planta poate fi folosită sub formă de pulbere, indicată în vindecarea rănilor deschise şi a iritaţiilor, dar şi sub forma cataplasmei sau pernei cu pedicuţă, un remediu ce poate fi pregătit astfel:

„Se foloseşte pedicuţa uscată. În funcţie de dimensiunea locului cu spasme sau cârcei, se iau  între 100 şi 300 de grame de plantă. Cu această cantitate se umple o pernă care se pune noaptea peste respectivele porţiuni dureroase. Este recomandată şi în caz de coşmaruri, afecţiuni psihice sau durerei de cap provocate de stres şi oboseală. În acest caz, tratamentul constă în plasarea sub cap a pernei timp de două săptămâni. Această pernă îşi menţine eficacitatea timp de cel mult un an”, precizează Elena Badea.

Precauţii

Utilizarea acestui remediu poate provoca usturimi sau arsuri sub cataplasmă. „În acest caz trebuie s-o scoateţi şi să masaţi locul cu ulei de măsline sau să-l ştergeţi uşor cu bitter suedez. Folosiţi din nou pernuţa după ce dispar senzaţiile neplăcută şi pielea îşi recăpăta culoarea normală”, spune Elena Badea.

Utilizarea pedicuţei  este contraindicată femeillor însărcinate şi celor care alăptează. Specialistul recomandă consultarea unui medic înainte de a începe o terapie cu această plantă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: