Cât de eficiente sunt încărcătoarele solare pentru telefoane mobile. Sfatul specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încărcătoarele solare câştigă din ce în ce mai mult teren FOTO: oboyle.ro
Încărcătoarele solare câştigă din ce în ce mai mult teren FOTO: oboyle.ro

În ultima vreme, încărcătoarele solare pentru telefoane mobile câştigă din ce în ce mai multă cotă de piaţă. Iar pe site-urile de comerţ online se găsesc la ora actuală sute de modele, cu preţuri ce pornesc de la 50 lei şi pot ajunge până la câteva mii de lei. Care sunt criteriile de care trebuie ţinut cont în alegerea unui încărcător solar, aflaţi din materialul următor.

Încărcătoarele solare sunt foarte utile inclusiv atunci când ajungeţi în zone în care nu aveţi acces la energia electrică neconvenţională.

După cum spune Adrian Ivănescu, specialist în IT, ”încărcătoarele solare funcţionează pe bază de celule fotovoltaice şi se împart în două categorii. Este vorba de încărcătoare cu celule policristaline şi celule monocristaline. În ambele cazuri, performanţa încărcătoarelor depinde de calitatea soarelui. Este recomandat, dar nu obligatoiu, ca razele să cadă pe suprafaţa încărcătorului la un unghi de 90 de grade pentru a converti cât mai multă lumină în energie”.

Încărcătoarele cu celule policristaline sunt mai uşoare şi mai flexibile, având o performanţă mare în condiţii de lumină scăzută. ”Încărcătoarele cu celule monocristaline sunt însă mai rezistente în timp, chiar dacă sunt mai rigide faţă de celălalt tip de încărcătoare. Tot acest tip de încărcătoare cu celule monocristaline are o durată mai mare de viaţă comparativ cu încărcătoarele cu celule policristaline”, precizează Adrian Ivănescu.

Câţi waţi sunt necesari pentru a încărca celularul

Şi tipul de baterie cu care vin încărcătoarele solare este important. Încărcătoarele cu baterie internă vor stoca energia în mod automat, astfel că le veţi putea lăsa nesupravegheate la soare şi utiliza la momentul potrivit. Cele mai căutate baterii sunt cele de tip litiu-ion si litiu-polimer, care sunt uşoare, şi reţin energia pentru mai mult timp, prezentând însă şi dezavantajul că sunt sensibile la supraîncălzire.

Extrem de importantă în alegerea unui încărcător solar este puterea de încărcare. După cum spune Adrian Ivănescu, ”pentru încărcarea unui telefon mobil în maximum patru ore este nevoie de un încărcător solar de minimum 5 waţi. În cazul în care un încărcător solar are mai puţin de 5 waţi, încărcarea unui telefon mobil poate dura şi 18 ore. Dacă utilizatorul doreşte să conecteze la încărcătorul solar o tabletă sau o cameră foto digitală, în acest caz este recomandabil ca puterea de încărcare să fie de peste 10 waţi”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite