Cascada Văii Rele, una dintre cele mai spectaculoase din România. Traseu de basm, cu drum de coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Văii Rele Foto: Ionică Berevoianu
Cascada Văii Rele Foto: Ionică Berevoianu

Cascada Văii Rele din Nucşoara - Argeş este una dintre cele mai impresionante căderi de apă din ţara noastră. Ca să ajungi cât de cât aproape de ea, trebuie să străbaţi un drum forestier plin de gropi. Merită efortul, căci, din momentul în care iei la pas traseul montan, ai parte de privelişti uluitoare.

Golul alpin Valea Rea – Zarna din Argeş, o rezervaţie naturală mixtă declarată arie protejată de interes naţional, are peisaje care-ţi taie răsuflarea. 

Situată la o altitudine de circa 1.800 de metri, Cascada Văii Rele este, cu siguranţă, una dintre priveliştile de vis ale zonei. Odată ce ai parcurs drumul forestier, poţi urca la ea pe un traseu de o frumuseţe aparte, prin munţii Făgăraş, către Curmătura Maliţei şi apoi spre Valea Rea, pe care pot fi admirate o sumedenie de căderi de apă de diferite dimensiuni. 

Cascada Văii Rele poate fi văzută în toată splendoarea ei mai ales primăvara, după dezgheţ, când debitul apei devine unul impresionant. Totuşi, salvamontiştii recomandă turiştilor s-o admire abia din iunie, după deschiderea traseelor montane.

"Se poate ajunge cu maşina chiar până aproape de cascadă, la Stâna lui Burnei. Traseul e bine definit, este traseul marcat cu triunghi roşu care urcă spre Vârful Moldoveanu - nu este considerat unul periculos. Se poate spune că este chiar pentru oricine, dar nu în perioada asta, ci vara, pentru că acum deja au fost câteva avalanşe, drumul este închis şi nu se poate ajunge la cascadă. Ideal este din iunie până în septembrie-octombrie când cade prima zăpadă. Cascada poate admirată din mai multe puncte de pe acest traseu", explică, pentru „Adevărul“, salvamontistul argeşean Ionică Berevoianu.

"Dacă ai stat două luni în casă şi vrei dintr-odată să porneşti pe traseul spre Moldoveanu, nu e indicat"

Faptul că nu este un traseu periculos nu înseamnă că trebuie tratat cu superficialitate.

„Ce le recomandăm turiştilor care vor să ajungă la cascadă este să nu se abată de la traseu, să nu se aventureze pe stânci spre cascadă, pentru că atunci devine periculos. Sunt pietre, poţi să aluneci etc. Deşi, cum spuneam, traseul nu e periculos, însă necesită efort. Trebuie să fii pregătit fizic. Dacă ai stat două luni în casă şi vrei dintr-odată să porneşti pe traseul spre Moldoveanu, nu e indicat", avertizează salvatorul montan, care recomandă şi o altă cădere spectaculoasă de pe traseu: Cascada Zbuciumatu.

Cascada Văii Rele, una dintre cele mai spectaculoase din România. Traseul montan e de basm, drumul, de coşmar
Cascada Văii Rele, una dintre cele mai spectaculoase din România. Traseul montan e de basm, drumul, de coşmar

Cascada Zbuciumatu Foto: Ionică Berevoianu

Echipamentul este şi el important pentru drumeţia montană. "Totuşi trebuie să ai ghete şi pantaloni de munte, nu în teneşi şi adidaşi, eventual beţe de tură, pentru că te mai sprijini în ele şi mergi altfel, ceva de vânt, ceva de ploaie pentru că la munte vremea e schimbătoare şi desigur mai trebuie să fi şi pregătit fizic", încheie Ionică Berevoianu.

"După ce s-a topit toată zăpada este frumos să mergi până acolo. Altfel este pericol de avalanşă. Într-un an avalanşa a distrus o pădure de molid din vârf până jos la drum. În afara de cascadă se poate admira şi zăcământul de marmora (calcar recristalizat) de la baza muntelui. De asemenea, tot pe acest drum frumos se poate admira şi cascada care este aproape de confluenţa Valea Rea (râul Doamnei) cu Zarna, iar sub cascada se vede zăcământul de granite anatectice", scrie pe Facebook, la prezentarea făcută cascadei de CJ Argeş, Liviu, un iubitor al muntelui.

Din păcate, drumul forestier pe care trebuie să-l parcurgi înainte de a lua la pas traseul montan e descurajant. O spun mai toţi care au pornit la drum cu maşina spre Cascada Văii Rele.

"De mers acolo, o zona superbă, trebuie mers doar cu elicopterul sau Hummer h1 la cum este drumul de prost şi plin de cratere", scrie şi Alex la aceeaşi postare.

"Într-adevăr, este foarte frumoasă valea, şi de la cascadă, este foarte uşor de ajuns pe Vârful Moldoveanu, cel mai scurt traseu, însă de ce nu spuneţi turiştilor, că le trebuie jeep să ajungă acolo, la cum arată drumul? Baltă lângă baltă şi bolovani căzuţi pe el? Ori că mergi prin râu, ori pe drum, tot cam acelaşi lucru e. Aşa că, domnilor de la C.J., spuneţi-le turiştilor să şi închirieze jeep-uri, şi foarte multă răbdare", scrie şi Alex P".

Făcând abstracţie de drumul forestier, trebuie precizat că Nucşoara, cea mai nordică localitate din judeţul Argeş, excelează prin frumuseţile sale naturale de excepţie. Sălbăticia din sudul Munţilor Făgăraş, cu privelişti spectaculoase, cascade, păduri, lacuri şi aer curat, transformă această zonă într-o superbă destinaţie turistică. 

Coordonate 

Comuna Nucşoara se află la marginea nordică a judeţului, la limita cu judeţul Braşov, pe cursul superior al Râului Doamnei, în Munţii Făgăraş. Este deservită de şoseaua judeţeană DJ731, care o leagă spre sud de Corbi, Domneşti (unde se intersectează cu DN73C), Pietroşani, Coşeşti şi Dărmăneşti (unde se termină în DN73). 

Distanţa dintre Piteşti şi Nucşoara este de 63 km şi poate fi parcursă în aproximativ 1 oră şi 10 minute. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Transformare radicală în Parcul Lunca Argeşului. De la „fără  comercianţi” la „restaurante şi cafenele”

Povestea bunicului care nu ratează niciun vaccin: „Vrea să mai trăiască. Are un cancer, sondă urinară şi alte afecţiuni” 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite