Care sunt zilele săptămânii şi orele în care, statistic, se produc cele mai multe accidente rutiere. Opt semnale de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Poliţia Română
Foto: Facebook Poliţia Română

Angajamentul din cadrul acţiunii ROADPOL Safety Days reprezintă un prim pas către reducerea numărului de accidente rutiere, prin conştientizarea de către tot mai mulţi conducători auto asupra riscurilor la care se expun prin nerespectarea normelor rutiere. Pietonii au şi ei de respectat câteva reguli de bază pe care adesea le uită.

În perioada 16-22 septembrie este în desfăşurare ,,ROADPOL Safety Days”, o acţiune ce are ca scop diminuarea numărului de accidente, având ca principal mijloc încercarea de a face conducătorii auto să conştientizeze că prin încălcarea regulilor de circulaţie nu pun în pericol doar propria persoană, ci şi pasagerii cu care călătoresc împreună, precum şi pe ceilalţi participanţila trafic. 

Participanţii la trafic care doresc să işi arate sprijinul, pot completa un angajament privind respectarea unor reguli rutiere în orice deplasare pe drumurile publice, disponibil pe adresa oficială la Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene –ROADPOL. 

"Acest obiectiv nu a putut fi atins"

Ziua de 21 septembrie 2021 a fost propusă, în cadrul proiectului, ca zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa.

"Din păcate, la nivelul judeţului Argeş, acest obiectiv nu a putut fi atins, întrucât s-au înregistrat două accidente grave, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor două, spre deosebire de anul trecut, când, în această zi, pe drumurile din judeţ, nu a fost înregistrat niciun eveniment rutier în care persoanele implicate să aibă leziuni", precizează IPJ Argeş.

În primele opt uni ale acestui an, pe raza judeţului Argeş, s-au produs 78 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 36 de persoane şi rănirea gravă a altor 57 de persoane.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, se observă totuşi o scădere, cu aproximativ 18%, a numărului acidentelor rutiere grave.

  

"Cele mai multe s-au petrecut miercurea şi vinerea"

În ceea ce priveşte principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere, viteza excesivă sau neadaptată continuă să se situeze pe primele locuri, alături de indisciplina pietonală şi lipsa acordării priorităţi pietonilor.

"Peste jumătate din accidentele rutiere, soldate cu consecinţe grave, au avut loc în mediul rural (57 de accidente, soldate cu moartea a 27 de persoane), iar din punct de vedere statistic, cele mai multe s-au petrecut miercurea şi vinerea, în intervelul orar 12.00-18.00.

La nivel naţional, statisticile arată că la începutul şi sfârşitul de săptămânii au loc cele mai multe accidente rutiere. Intervalul orar e aproximativ acelaşi.

   

Siguranţa rutieră rămâne o responsabilitate a tuturor participanţilor la trafic, fie conducători auto, dar şi pietoni, biciclişti, motociclişti sau alte categorii.  

Poliţiştii amintesc căteva reguli ce n-ar trebui niciodată ignorate:

Circulaţi cu viteză redusă, permanent adaptată condiţiilor meteo-rutiere şi adoptaţi o manieră preventivă de condus!


Nu vă angajaţi în efecutarea de manevre riscante, nu uitaţi de politeţea rutieră şi respectaţi indicaţiile poliţiştilor, aflaţi la datorie!

Dacă vă grăbiţi să ajungeţi la destinaţie, nu uitaţi că timpul este preţios pentru toată lumea!

Ţineţi cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasaţi cu prudenţă! 

 Nu uitaţi că puteţi pune în pericol nu doar propria persoană, ci şi ceilalţi ocupanţi ai autovehiculului cu care vă deplasaţi, precum şi pe ceilalţi participanţi la trafic!

Reamintim pietonilor că trebuie să îşi ia măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. 

Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!

Recomandăm o atenţie sporită atât motocicliştilor şi bicicliştilor, cât şi faţă de aceştia, având în vedere mai ales că prezenţa acestora pe drumurile publice este una nepermanentă, cu specific sezonier şi, în cea mai mare parte, condiţionată de condiţiile meteo.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 Zeci de elevi şi profesori confirmaţi cu COVID-19, în Argeş. 37 de clase au trecut deja la cursuri online

 Un motociclist în vârstă de 25 de ani a murit după ce s-a izbit de un cap de pod

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite