Care sunt noile reguli propuse de Parlamentul European pentru utilizarea dronelor

Care sunt noile reguli propuse de Parlamentul European pentru utilizarea dronelor

Selfly drona    Foto: Newatlas

Deputaţii europeni au propus, luna aceasta, noi norme de siguranţă a aviaţiei şi au anunţat legi clare şi consecvente pentru utilizarea aeronavelor motorizate fără pilot la bord, a dronelor, cum sunt cunoscute ele, în spaţiul aerian european.

Ştiri pe aceeaşi temă

După cum se ştie, cadrul legislativ al folosirii dronelor în România, ca în multe state ale UE, este foarte restrictiv. 
 
Pentru anumite drone, de dimensiuni mari, este nevoie de plata unot taxe, documentaţii de înmatriculare şi uneori, chiar asiguraarea  aparatelor, iar folosirea lor propriu-zisă este permisă doar în zonele din afara localităţilor, cu aprobarea autorităţilor aviaţiei civile, iar în unele cazuri a Ministerului Apărării Naţionale. 
 
Regulile diferă într-o oarecare măsură, de cele pe care alte state UE le-au impus în utilizarea acestor aparate.
 
Pentru că, potrivit unor studii, sectorul dronelor se dezvoltă rapid şi se estimează că, în 10 ani, industria ar putea reprezenta 10% din piaţa aviaţiei UE, a apărut necesitatea unei legislaţii comune clare cu privire la utilizarea aeronavelor motorizate fără pilot la bord în spaţiul aerian european.
 
„Actualul sistem de reglementare complică însă comerţul transfrontalier în acest sector în creştere. În timp ce dronele grele se încadrează în regulile generale ale UE privind aviaţia, aeronavele fără pilot care cântăresc mai puţin de 150 kg sunt reglementate la nivel naţional, ceea ce a dus la existenţa unor standarde incoerente în diferitele ţări UE.
 
Dronele reprezintă şi riscuri la adresa siguranţei. Chiar şi dronele cu greutatea sub 150 kg pot deteriora avioanele, provoca răniri şi pot contribui la poluarea aerului şi poluarea fonică. Dronele echipate cu camere de luat vederi pot ameninţa confidenţialitatea şi pot înregistra datele personale ale persoanelor fără consimţământul lor”, explică avocatul Raluca Cârstea, administratorul site-ului legal-land.ro.
 
Deputaţii europeni au stabilit reguli care, în curând, se vor aplica tuturor componentelor dronelor, inclusiv motoarelor şi telecomenzilor, pentru ca operatorii şi producătorii să respecte siguranţa, confidenţialitatea datele personale şi mediul înconjurător.
 
„Se va introduce o regulă privind înălţimea maximă pentru a împiedica operatorii de drone să pună în pericol oamenii şi pentru a proteja alte persoane care utilizează spaţiul aerian pentru activităţi precum sportul aerian.
Accesul la zone precum aeroporturile, ambasadele, închisorile şi centralele nucleare va fi restricţionat sau interzis din motive de siguranţă”, mai precizează avocatul Raluca Cârstea legal-land.ro.
 
Pentr că există riscul unor accidente, cu pagube materiale şi, uneori, cu victime umane, anumite drone  de dimensiuni mari, mai susceptibile de a provoca daune vor trebui înregistrate şi marcate în mod clar pentru o identificare uşoară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările