Care sunt cele mai neobişnuite fobii faţă de animale: cum se manifestă frica de cai

Care sunt cele mai
neobişnuite fobii faţă de animale: cum se manifestă frica de cai

Fobia faţă de animale pot fi tratate cu terapii speciale FOTO:aflati.ro

Printre fobiile cel mai des întâlnite se numără cele faţă de animale. Iar dintre acestea, specialiştii sunt de părere că cele mai frecvente fobii sunt cele faţă de câini, şerpi, păianjeni şi păsări. Care sunt cele mai neobişnuite fobii faţă de animale şi cum se manifestă ele, aflaţi din materialul următor.

O fobie destul de rar întâlnită este alektorofobia, aceasta referindu-se la frica faţă de puii vii.

Agrizoofobia, frica faţă de animalele sălbatice, este şi ea una neobişnuită, cele mai multe persoane cu astfel de fobie provenind din America de Sud şi din Africa.

Apifobia, frica faţă de albine, combină frica de a fi înţepat cu frica de insecte zburătoare, care poartă numele de acarofibie. După cum spune psihologul Andreea Moraru, ”cei care suferă de apifobie au tendinţa de a îşi pune mâinile pe faţă atunci când văd albine sau de a nu purta îmbrăcăminte cu mânecă scurtă, de teamă să nu fie înţepaţi.”

O altă fobie rară este batrachofobia, frica faţă de amfibieni, cum ar fi broaşte, tritoni sau salamandre. În acest caz, cei care au această fobie ”pot manifesta inclusiv senzaţii de greaţă sau mâncărimi ale pielii pe fond nervos”, explică psihologul Andreea Moraru.

Unele fobii provin de la experienţe negative sau de la trauma. Aşa se explică cel mai bine frica de cai, equinofobia. ”Această fobie reprezintă frica anormală şi persistentă de cai. Cei care au această fobie pot experimenta panică extremă sau anxietate la gândul la un cal sau fiind aproape de aceştia. Fobia poate fi debilitantă şi interfera cu activităţile zilnice. Simptomele pot apare chiar şi când pacientul se gândeşte la situatii implicând cai sau este fizic lânga un cal. Aceste simptome cuprind: senzaţia de teroare, panică, anxietate, palpitaţii, hipertensiune, tremor, tulburări de respiraţie. Equinofobia este determinată de o experienţă negativă sau traumatică cu un cal, de obicei în timpul copilăriei. Multe persoane cărora le este teamă de cai au fost loviţi sau muşcaţi. Aceştia vor evita pentru o lungă perioada caii, lăsând timp dezvoltării fricii”, mai spune psihologul Andreea Moraru.

Alte fobii rar înâlnite sunt: ihtiofobia – fobia de peşti (diferită de frica de rechini, care poartă numele de selacofobie), lutrafobia – frica de vidre şi ofidiofobia – frica faţă de şerpi.

O altă fobie neobişnuită este ornitophobia – frica de păsări. Cei mai mulţi oameni se tem de ciocul lor, le faptul că zboară şi că pot apărea de nicăieri, dar şi de ideea că pot ciupi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: