Care sunt artiştii faimoşi cu origini româneşti nominalizaţi de-a lungul timpului la Premiile Oscar

Care sunt artiştii faimoşi cu origini româneşti nominalizaţi de-a lungul timpului la Premiile Oscar

Jean Negulesco, alături de faimoasa Marylin Monroe FOTO Pinterest.com

De-a lungul anilor, printre cei care au fost nominalizaţi sau chiar au câştigat Premiul Oscar la Hollywood s-au numărat şi mai mulţi actori şi scenarişti cu origini româneşti. Cine sunt cei care au reuşit să ajungă pe covorul roşu la Hollywood alături de cele mai mari vedete.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născut la Bucureşti pe 12 decembrie 1893 cu numele de Emanuel Goldenberg, Edward G. Robinson a fost unul dintre cei mai mari actori ai lumii din anii ’40. Robinson a emigrat în SUA, alături de părinţii lui, la vârsta de numai 10 ani, pentru ca la 22 de ani să joace deja în piese de teatru, pe Broadway.

„Kid Galahad” şi „Key Largo” sunt doar două dintre filmele ce i-au adus celebritatea, în multe dintre pelicule avându-l ca partener pe Humphrey Bogart. În deceniile următoare realizează roluri notabile în producţii precum „Cele 10 porunci” şi „The Cincinatti Kid”.

Mai mult decât atât, Robinson ar fi trebuit să interpreteze partitura principală în celebrul film „Naşul”, regizorul iniţial, Peter Bogdanovich, distribuindu-l în rolul lui Vito Corleone. Aducerea lui Francis Ford Copolla ca regizor a făcut ca acesta să-şi impună propria preferinţă, rolul revenindu-i lui Marlon Brando. În ciuda faimei dobandite şi a succesului filmelor sale, Edward G. Robinson nu a fost nominalizat niciodată pentru un premiu Oscar.

Nedreptatea avea să fie corectată, târziu, în 1973, când Academia de Film Americană a hotărât să-i acorde Oscarul pentru întreaga carieră. Din păcate, Robinson avea să moară la 26 ianuarie 1973, cu două săptămâni înainte de ceremonia de acordare a premiilor, fără a avea bucuria strângerii în palmă a preţioasei statuete.

Născut în 1920 în Ungheni, Republica Moldova, I.A.L. Diamond a fost un foarte apreciat scenarist la Hollywood. În 1961 a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original, alături de celebrul Billy Wilder, pentru filmul Apartamentul.

Lauren Bacall a fost una dintre cele mai mari actriţe de la Hollywood. Mama sa era româncă şi a emigrat la New York cu câţiva ani ca Lauren să se nască. Lauren Bacall a fost căsătorită timp de 12 ani cu celebrul Humphrey Bogart, iar în 1996 a fost nominalizată la Oscar pentru rolul din Cele Două Feţe ale Dragostei. În 2009 a primit Oscarul pentru întreaga carieră.

Dustin Hoffman a câştigat două premii Oscar

Celebrul Dustin Lee Hoffman provine dintr-o familie de imigranţi din România, Polonia şi România. A obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anii 1980 (pentru Kramer contra Kramer) şi 1989 (Rain Man).

Şi cunoscutul Harvey Keitel este un actor cu origini româneşti. Mama sa, o evreică pe nume Miriam, s-a născut lângă Brăila emigrând mai apoi în Statele Unite. Harvey Keitel a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din filmul Bugsy (1991). Harvey Keitel s-a implicat în mai multe acţiuni umanitare în România.

Născut la Craiova, Jean Negulesco a fost un apreciat regizor de film, scenarist şi producător de film la Hollywood. A fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru filmul Johnny Belinda din 1948. Se spune că ar fi avut o relaţie cu faimoasa Marilyn Monroe, care a jucat şi într-unul dintre filmele sale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: