Cancerul colorectal, a doua cauză de mortalitate la nivel european. Program de depistare precoce a bolii în Regiunea Sud Muntenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ROCCAS II
Foto: ROCCAS II

Medici renumiţi de la Spitalul Fundeni-Bucureşti vin marţi (3 mai) în Argeş, pentru a lansa aici proiectul „ROCCAS II - Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenţie, Depistare Precoce, Diagnostic şi Tratament", implementat în regiunea Sud-Muntenia.

Este vorba despre un proiect finanţat din fonduri europene în cadrul POCU, implementat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Fundaţia Renaşterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN), care reprezintă un demers complex de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, vizând peste 50.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 şi 74 de ani, din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman) provenind în special din grupuri vulnerabile.

Lansarea oficială a programului în Argeş are loc la ora 12, însă programul a început în judeţ încă din decembrie 2021 (din cauza pandemiei, lansarea sa oficială a fost amânată). 

Potrivit primului bilanţ, aproape 5% dintre testele efectuate în judeţ prin programul POCU pentru depistarea cancerului colorectal sunt pozitive.

Până acum, în program s-au implicat medici de familie din comunele Căteasca, Săpata, Ştefan cel Mare, Mozăceni şi Slobozia, plus alţi 10 din zona Câmpulung.

„Prevenţia şi diagnosticul precoce sunt esenţiale"

Analizele se fac simplu: persoana vine la medic, primeşte un dispozitiv, dar şi instrucţiunile necesare (ca să îl folosească) şi completează un chestionar; aduce proba la cabinetul medicului în maximum şapte zile; de aici, probele sunt trimise la laboratorul Institutului Clinic Fundeni; medicii primesc apoi rezultatele şi le comunică pacienţilor.

„Cancerul colorectal este a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer la nivel naţional. Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, precum şi la nivelul Uniunii Europene, implicit la nivelul României, fiind a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer. Prevenţia şi diagnosticul precoce sunt esenţiale în programele de luptă împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit eficient în scăderea mortalităţii în cazul localizării colorectale", precizează Fundaţia Renaşterea.

Ştire în curs de actualizare

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Aproape 5% din testele efectuate în Argeş, în primele trei luni ale anului, prin programul pentru depistarea cancerului colorectal, sunt pozitive

Lucrările de reabilitare a spitalului care, în 1975, revitaliza staţiunea montană Brădet se apropie de fin

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite