Braseria care dăruieşte seara mâncarea nevândută persoanelor nevoiaşe. Mesajul simplu, dar emoţionant transmis de chef

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chef Cristian Ruşanu şi managerul Ramona Gheorghe, cei care au avut lăudabila iniţiativă FOTO. Denis Grigorescu
Chef Cristian Ruşanu şi managerul Ramona Gheorghe, cei care au avut lăudabila iniţiativă FOTO. Denis Grigorescu

De aproape un an, o braserie din centrul Piteştiului oferă gratuit în fiecare seară oamenilor sărmani mâncarea nevândută. La închiderea programului, o sacoşă cu diferite produse este agăţată de uşa braseriei, având deasupra mesajul: „Dacă ţi-e foame”.

Cu o activitate de opt ani, braseria Dell Arte din centrul Piteştiului, unde se regăsesc influenţe culinare elveţiene şi franţuzeşti, a devenit de mai mult timp un loc preferat de către cei care doresc să mănânce altfel: mâncare bună şi deserturi speciale, fără afânători, premix sau alte adaosuri nenaturale. Din primăvara anului 2019, în fiecare seară, mâncarea nevândută le este oferită celor cărora le este foame.

braserie pitesti dell arte mancare gratis nevoiasi 01

Iată şi cum a pornit lăudabila iniţiativă de a oferi mâncare gratuit celor sărmani. După cum spune Cristian Ruşanu, chef la Dell Arte şi un mare pasionat de gastronomie, „ideea a început în primăvara anului trecut. De atunci, în fiecare seară, mâncarea rămasă, de la supe şi sandwichuri şi diferite deserturi până la croissante, le este oferită gratuit celor cărora le este foame. A fost o idee spontană. Nu ne doream să mai aruncăm mâncarea. Ne-am gândit în acelaşi timp că sunt destui oameni nevoiaşi în oraş, oameni cărora să le putem oferi gratuit aceste produse. Este un lucru normal să oferim nişte produse pe care altfel le-am pierde. Ne-am bucurat să constatăm că în cele mai multe cazuri, cei care iau mâncarea pe care o lăsăm în fiecare seară într-o sacoşă agăţată de uşa braseriei o împart cu alte persoane. Este un altruism ce ne bucură”.

Cristian Ruşanu nu a contabilizat numărul porţiilor de mâncare oferite gratuit oamenilor sărmani. Însă la un simplu calcul, şi cum iniţiativa are deja peste 300 de zile, numărul porţiilor de mâncare date gratis este de peste o mie.

Absolvent a două facultăţi, Management-Marketing şi Limbi Străine, Cristian Ruşanu a fost „corporatist” timp de mai mulţi ani, după cum singur recunoaşte, însă de aproape zece ani s-a dedicat exclusiv gastronomiei. Iar reţetele create de el sunt pe gustul multor clienţi ce trec pragul Dell Arte.

„S-a creat o comunitate“

ramona gheorghe braserie pitesti cu carac

La braseria piteşteană se face un meniu pe zi, iar toate produsele sunt proaspete. Ce atrage aici, în afara mâncării foarte bune, este şi spiritul de convivialitate. Ai feelingul că aici e un colţ parizian transplantat pe neaşteptate. Există o comunicare foarte plăcută şi fluentă între angajaţi şi clienţi.

„S-a creat o comunitate aici. Suntem uniţi. Suntem o echipă de câţiva oameni care în fiecare zi ne dorim să fim gazde bune pentru clienţii noştri, care între timp ne-au devenit şi prieteni. Braseria nu înseamnă doar produse, ci şi zâmbete şi voie bună din partea noastră”, spune managerul Ramona Gheorghe.

Ingredientele sunt toate de primă calitate. De exemplu, pentru dulciuri se folosesc ciocolată belgiană, unt din Belgia şi frişcă din Franţa. Unul dintre cele mai căutate deserturi este carac, o tartă tradiţională elveţiană cu ciocolată.

Felurile de mâncare sunt unele diversificate şi originale, de la tartine Raclette cu cartofi dulci, cartofi şi prosciutto, tartine cu humus, sandwhicuri cu jambon cu brie şi ardei copţi până la o diversitate mare de supe cremă, rissotto quatre fromage sau pancakes cu creme citron şi ciocolată albă. Tot atâtea dovezi palpabile şi delicioase ale pasiunii pentru mâncare bună şi pentru mâncare altfel.

Iar preţurile nu sunt deloc prohibitive. Preţul unui sandwich porneşte de la 8 lei, o tartă costă între 8 şi 10 lei, iar un fel principal al zilei are preţul de pornire de la 15 lei.

Cu toate astea, după cum precizează Ramona Gheorghe, „este greu să vinzi calitate în Piteşti, deoarece puţină lume face diferenţa, cum ne place să spunem noi clienţilor: „Fiţi pretenţioşi cu ce mâncaţi!” ”.

Cât a fost investiţia iniţială în braserie

braserie pitesti dell arte

La început, în 2012, Dell Arte a fost o patiserie artizanală, însă încet-încet s-a transformat în braserie. După cum ne-a declarat managerul Ramona Gheorghe, investiţia iniţială a fost de 20.000 de euro. La ora actuală, braseria are trei angajaţi, prioritatară fiind calitatea, şi nu cantitatea. „Nu facem cantităţi mari. Totul se aprovizionează zilnic”, adaugă Ramona Gheorghe.

Totul se prepară în braserie, inclusiv pâinea. Pentru Marius Ionescu, unul dintre clienţii braseriei, aceasta este „o oază culinară în centrul Piteştiului, într-un oraş înţesat de covrigării. Iar faptul că cei de la Dell Arte oferă în fiecare seară mâncarea nevândută este o iniţiativă lăudabilă ce ar trebui urmată şi de alţii”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite