Bogdan Vişan, coleg de echipă cu Cristi Chivu la naţionala de juniori

Bogdan Vişan, coleg de echipă cu Cristi Chivu la naţionala de juniori

Bogdan Vişan a fost coleg de generaţie cu Cristi Chivu

Toată copilăria şi adolescenţa dedicată în slujba fotbalului. Asta se poate spune în cîteva cuvinte despre Bogdan Vişan, care actualmente este cel mai tânăr antrenor din campionatul judeţean de fotbal. Înainte de a ajunge pe gazon, Bogdan a făcut doi ani înot de performanţă. „ Aveam 5 ani când părinţii m-au dus la înot. Am câştigat mai multe concursuri la copii, însă la 8 ani m-am orientat către fotbal, pentru că mi-a plăcut mingea mai mult decât apa”, povesteşte Bogdan Vişan. La început, a jucat ca atacant, însă, după câteva luni, antrenorul său de la Clubul LPS Piteşti, Sergiu Moisescu, l-a băgat între buturi, fiind cel mai înalt din echipă. Din postura de portar a cunoscut succese pe bandă rulantă.


Cel mai bun portar la 9 ani


 La 9 ani, a fost declarat cel mai bun portar în cadrul unui turneu naţional de sală, iar la 14 ani a fost convocat pentru prima dată la naţionala de juniori. Aici a făcut echipă patru ani cu o serie de fotbalişti care ulterior aveau să ajungă şi în lotul primei reprezentative. „ Eram coleg de echipă cu Cristi Chivu, un băiat de mare caracter şi foarte modest. La lotul UEFA `98 şi UEFA `99 mai erau Bornescu, Nicoale Dică, Marius Niculae, Sorin Paraschiv, Ogăraru, Cernat... O serie de fotbalişti talentaţi, care au ajuns să joace la echipe mari”, spune Bogdan Vişan.  În tricoul echipei naţionale d ejuniori, Bogdan Vişan a ieşit alături de Cristi Chivu vicecampion balcanic în Turcia, la vârsta de 15 ani. „ În finală, am pierdut cu 0-3 în faţa echipei gazdă. Vedeta urcilor, Belezoglu Emre mi-a dat două goluri. Nu o să le uit toată viaţa. Mare fotbalist, turcul asta!”, îşi aminteşte Bogdan Vişan. La 15 ani, portarul piteştean a debutat în Divizia C, la formaţia din Curtea de Argeş, iar la 18 ani, când a terminat junioratul, a ieşit campion naţional la juniori cu FC Argeş. Din generaţia campionă a clubului alb-violet făceau parte, printre alţii, Adrian Mutu şi Adrian Neaga, care au ajuns să evolueze peste ani la echipele de top din Liga I, Dinamo, respectiv Steaua. Cariera lui Bogdan Vişan s-a încheiat brusc, la 24 de ani. Era în formă maximă, numai că blaturile din campionatul românesc l-au scârbit pus şi simplu.


S-a retras din poartă scârbit de „balturi”


S-a oprit după zeci de meciuri internaţionale şi peste 250 de jocuri la nivelul Diviziei B şi C. „Nu am mai suportat să văd aranjamente peste tot în fotbal. Când m-am retras apăram în Divizia B, la Aro  Câmpulung. Nu m-am vândut niciodată şi mi-am dat seama că nu pot face asta. Să păcălesc oamenii care vin la stadion. Am decis că e mai bine să abandonez cariera de fotbalist, cu toate că puteam ajunge mult mai departe”, conchide Bogdan Vişan. La puţin timp după ce a pus ghetele în cui, piteşteanul as-a apucat de antrenorat, devenid ncel mai tânăr tehnician din judeţ. „La 24 de ani am luat o grupă de copii şi juniori la clubul LPS Piteşti. Nu a mai fost nevoie să fac şcoala de antrenori pentru că terminasem facultatea de sport şi aveam dreptul să antrenez”, spune Bogdan Vişan. Cu puştii săi a ieşit pe locul III pe ţară şi a câştigat „Cupa de Porţelan” în Franţa. Apoi, cu aceeaşi echipă de juniori s-a mutat la Bradu, în 2007, când şi-a făcut debutul în campionatul judeţean de fotbal. „ Am terminat campionatul pe locul III, având în echipă meci de meci şase juniori”, spune Bogdan Vişan. În actualul campionat al Diviziei D, formaţia din Bradu se luptă pentru promovarea în eşalonul III valoric. „ În momentul de faţă suntem pe locul II, însă sper să terminăm pe primul loc campionatul ţi să ajungem la barajul pentru accederea în Liga a III-a. Ar fi visul meu. Ar fi primul pas important în cariera mea de antrenor”, susţine tânărul antrenro care a fost admis de curând la cursurile naţionale pentru licenţa „A” UEFA.


Întrebări şi răspunsuri

 Ai un model de antrenro după care te ghidezi?

După părerea mea, fiecare antrenor trebuie să aibă pripria filizofie despre fotbal. Eu citesc multe cărţi de specialitate şi urmăresc în fiecare zi meciuri la televizor. Pot spune însă că îmi place stilul pe care îl adoptă Dan Petrescu.

La ce echipă visezi să antrenezi?

Sunt la început de drum şi deocamdată nu ţintesc prea sus. Prin muncă, însă, sunt convins că voi progresa de la an la an. Mi-aş dori ca peste câţiva ani, când voi acumula mai multă experineţă, să antrenez pe FC Argeş.


Ce-i place


„ În timpul liber, îmi place să merg la sală pentru a mă menţine în formă. Totodată, ador să ies cu soţia şi cu fetiţa mea la plimbare prin pădurea Trivale din Piteşti”, afirmă fostul portar

Ce nu-i place


„ Deşi am fost fotbalist, nu-mi plac manelele. Le urăsc, pur şi simplu. Nici fiţoşii, infatuaţii nu-mi plac. În general oamenii care se dau marii şi nu sunt buni de nimic”, spune Bogdan Vişan


Profil: Bogdan Vişan
Născut: 31 august 1980 ( Piteşti)
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Piteşti. Master: Sport Competiţional
Experienţă: profesor de sport şi antrenor de fotbal
Famillie. Căsătorit, pe soţie o cheamă Ramona şi au împreună o fetiţă pe care o cheamă Maria Miruna

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: