Beneficiile miraculoase ale pâinii cu maia. De ce este potrivită pentru persoanele cu intoleranţă la gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Originară din Egipt, unde a fost prima oară preparată în urmă cu aproximativ 3.500 de ani, pâinea cu maia are multe beneficii pentru sănătate. Care sunt beneficiile acestui tip de pâine aflaţi din materialul următor.

După cum spune nutriţionistul George Ionescu, ”Concret, maiaua este un produs din făină şi apă ce fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus ce consumă zahăr şi formează gaze de dioxid de carbon şi hidrogen. Maiaua este săracă în drojdie, comparativ cu drojdia comercială, ce este extrem de concentrată, astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung. Gustul pâinii cu maia este uşor acru si are o aromă distinctă, lucru datorat prezenţei acizilor lactic şi acetic produşi de lactobacili”.

Un avantaj al pâinii cu maia este că are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie comercială şi este astfel o alegere mai bună pentru persoanele diabetice.

Pentru cei care au intoleranţă la gluten, dar şi pentru copiii mici cărora nu li se recomandă încă produse cu gluten, pâinea cu maia este o alternativă potrivită pentru că prin fermentaţia cu maia proteinele din gluten sunt dezactivate parţial sau chiar total.

”În timpul dospirii pâinii cu maia, tărâţa din faină este spartă, eliberând nutrienţi în aluat. În particular, acidul fitic din grâu are nevoie sa fie neutralizat in proporţie de 90% pentru a permite mineralelor concentrate spre exteriorul bobului să fie absorbite de organism. S-a observat că acidul fitic poate fi neutralizat prin acţiunea naturală a bacteriilor şi într-o masură mai mică prin coacere. În procesul de dospire cu maia, se elimină tot acidul fitic, pe când în pâinea cu drojdie comercială, rămâne 90% din el”, mai precizează George Ionescu.

Pâinea cu maia este benefică pentru flora intestinală. Şi asta deoarece pâinea dospită natural, datorită beneficiilor fermenţilor, recrează treptat populaţia de bacterii digestive din tractul intestinal rezultând într-o îmbunătăţire a digestiei şi eliminării. Tot bacteriile conţinute de maia sunt responsabile pentru oprirea dezvoltării candidei, în vreme ce drojdia comercială o favorizează.

Un alt avantaj al pâinii cu maia este faptul că spre deosebire de pâinea obţinută cu drojdie comercială, care se alterează repede, pâinea cu maia continuă pentru mai multe zile să se îmbunătăţească nutritiv pentru că drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite