Barierele psihologice care ne împiedică să avem orgasm. Cum ne sabotează mintea şansele de a ne bucura de sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România şi Pfizer, peste 60% din românce sunt nemulţumite de viaţa lor sexuală. Şi ele nu sunt altfel decât suratele lor din afara ţării. Studii internaţionale arată că, în mai mult de jumătate din raporturile lor sexuale, femeile mimează, de fapt, orgasmul, iar în jur de 10% nu-l ating niciodată.

“Femeile prezintă o mare variabilitate privind tipul sau intensitatea stimulării care declanşează orgasmul. Diagnosticul de tulburare de orgasm se poate pune atunci când abilitatea orgasmică a femeii este sub cea rezonabilă pentru vârstă, experienţa sexuală şi adecvarea stimulării sexuale pe care aceasta o primeşte”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

Semne de întrebare ar trebui să ridice, aşadar, doar absenţa orgasmului ca regulă, nu ca excepţie, şi sub rezerva premisei că există, totuşi, stimularea sexuală necesară obţinerii acestuia.

“Problemele orgasmice ocazionale, care nu sunt persistente sau recurente, ori nu sunt acompaniate de emoţii negative sau de dificultate interpersonală marcată, nu sunt considerate a fi tulburare de orgasm. Un diagnostic de tulburare de orgasm nu este adecvat dacă problemele se datorează unei stimulări sexuale inadecvate ca intensitate şi durată”, mai spune psihologul.

“Odată ce învaţă cum să ajungă la orgasm, foarte rar pierde această capacitate”

Care sunt totuşi cauzele acestei probleme sexuale, după eliminarea aspectelor amintite anterior? Specialiştii spun că o parte dintre ele au fie cauze medicale, fie sunt legate de alte experienţe.

“Cele mai multe tulburări de orgasm sunt mai curând existente dintotdeauna, decât dobândite. Odată ce o femeia învaţă cum să ajungă la orgasm, ea foarte rar pierde această capacitate, exceptând comunicarea sexuală redusă, relaţiile conflictuale, o experienţă traumatizantă (de exemplu violul), o tulburare afectivă sau o condiţie medicală generală”, explică Ionuţ Ghiugan. 
 

Neîncrederea în propriul potenţial

O femeie, cu cât îşi iubeşte mai mult corpul, cu atât se poate bucura mai mult de sex, iar şansele de a avea orgasm cresc. Neîncrederea în potenţialul său fizic sau, altfel spus, o stimă de sine scăzută poate repreprezenta o barieră în calea atingerii orgasmului, în special din cauza imposibilităţii de a se relaxa sufcient pentru a simţi plăcerea. Excitaţia sexuală se obţine mult mai greu în astfel de cazuri, iar orgasmul este aproape imposibil. Cu cât ajunge mai repede să-şi cunoască, să-şi accepte şi să-şi iubescă trupul, cu atât mai repede va ajunge să se bucure de sex, spun specialiştii.

“Pe lângă tulburarea orgasmică, sunt adesea prezente dificultăţi legate de dorinţa şi excitaţia sexuală. Multe femei îşi cresc capacitatea orgasmică pe măsură ce experientează o varietate mai largă de stimulare şi capătă mai multe cunoştinţe despre propriul lor corp. Anumite medicamente pot fi cauza acestei tulburări, prin efectele fiziologice induse (de ex. antidepresive, benzodiazepine, neuroleptice, antihipertensive, opiacee)”, mai spune renumitul psiholog.

Se spune că de ceea ce ţi-e teamă nu scapi. Frica de a nu performa sabotează şansele de a ajunge la organsm nu doar în cazul bărbaţilor, unde efectele se văd “cu ochiul liber”, ci şi în cazul femeilor. 

“Temerile că nu se va ridica la nivelul aşteptărilor partenerului împinge femeia într-un cerc vicios, în care anxietatea de performanţă se va concretiza, într-un final, în imposibilitatea de a se bucura de sex”, mai spune specialistul.

Stresul poate sabota şi el într-o mare măsură şansele de a ajunge la orgasm. Când timpul sexului, mintea inventariază probleme cotidiene ori excepţionale şi caută soluţii pentru rezolvarea acestora, în loc să se abandoneze plăcerii, aşteptarea orgasmului devine deja o pretenţie nejustificată.

Credinţe nocive adânc înrădăcinate

“Prejudecăţile legate de sex au, de obicei, acelaşi efect: neatingerea orgasmului”, mai spune specialistul. Practic, sentimentele de vinovăţie născute din credinţele negative înrădăcinate din copilărie şi adolescenţă prin mesaje religioase sau de altă natură, sunt, fără un ajutor de specialitate, o barieră aproape imposibil de ridicat pentru obţinerea satisfacţiei.

Şi mai grav este când imposibilitatea de a obţine plăcerea survine pe fondul unor probleme mentale şi afective grave, precum depresia.

“Tulburarea de orgasm poate surveni, de asemenea, în asociere cu alte disfuncţii sexuale (tulburarea de excitaţie sexuală a femeii) sau cauze de natură psihologică (tulburare depresivă majoră)”, mai precizează Ionuţ Ghiugan.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite