Bacalaureatul ruşinii în Argeş! Vezi radiografia unui dezastru!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jale la Bacalaureatul din Argeş, judeţ în care promovabilitatea a fost de 35%. Dintre cei 6883 de elevi înscrişi, doar 2355 au reuşit să treacă cu brio de probe.

În patru licee argeşene, niciun elev nu a reuşit să cumuleze o medie de 6, judeţul nostru fiind pe al doilea loc în ţară, după Timiş, în privinţa numărului de unităţi de învăţământ fără niciun promovat la bac.

CITIŢI ŞI: Colegiul Naţional "Zinca Golescu", cel mai bun din Argeş la Bac. Vezi care sunt liceele ruşinii!

Cine sunt vinovaţii dezastrului de la Bacalaureatul în Argeş

Astfel că la grupurile şcolare Ştefăneşti şi Stâlpeni, la Liceul Agricol Costeşti şi la singurul liceu particular din judeţ, Liceul Tehnic de Protecţia Mediului, procentul de promovare a fost zero. Dacă pentru celelalte reprezintă o premieră aceste medii dezastruoase, pentru Grupul Şcolar Ştefăneşti povestea se repetă pentru al doilea an consecutiv,  după ce la bacul din vara lui 2010, doar un elev din cei 101 înscrişi a reuşit să ia note de trecere. Conducerea instituţiei de învăţământ găseşte mai mulţi vinovaţi pentru situaţia dramatică.

“Copiii sunt slabi”

“La noi e mai complicat, pentru că avem două clase de frecvenţă redusă şi încă două de rută progresivă, adică elevi care, prin desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii şi-au completat studiile la liceu. Sunt copii slabi, orice am face noi. Vin de la ţară, nu-şi dau interesul, nu prea vin la şcoală, pentru că se angajează, părinţii se uită doar să treacă clasa, nu-i interesează cu ce notă. S-au înscris la bac 129, dar s-au prezentat 64”, ne-a spus Nicoleta Dinescu, director al Grupului Şcolar Ştefăneşti, cu profilurile Mecanică, Electric şi Protecţia Mediului. Absolvenţii de clasa a XII-a de la această unitate nici nu au mai vrut să se înscrie la examenul de maturitate, după ce au văzut prin ce au trecut colegii lor de anul trecut. A fost nevoie de intervenţia inspectorului general şcolar pentru a-i convinge să se prezinte la examen.

“Când am văzut cum stau lucrurile, m-am dus acolo şi am stat de vorbă cu ei. Aşa am reuşit să-i conving să dea acest examen, pentru că dacă acum nu-l vor da, mai târziu le va fi şi mai greu.”, declara atunci Gabriel Bratu, inspectorul general al ISJ Argeş.

Cea mai mare medie obţinută de elevii de la Ştefăneşti a fost 5,63. Situaţia dramatică îi îndeamnă pe profesorii de la materiile de bac să-şi sacrifice din vacanţă pentru a veni la şcoală pe tot parcursul verii ca să facă meditaţie cu absolvenţii de clasa a XII-a, chiar dacă, anul trecut, după aceeaşi metodă, doar trei elevi au reuşit să ia bacul în toamnă.

Au făcut lecţii 3D, dar au picat bacul

Un caz special a fost înregistrat şi la Liceul Tehnic de Protecţia Mediului din Piteşti (din incinta Şcolii Numărul 8), singurul liceu particular din Argeş. Aici, toţi cei 21 de candidaţi au picat bacul, asta după ce au plătit timp de patru ani pentru actul de învăţământ, taxa de şcolarizare fiind de 1400 de lei. Dintre elevi, doar patru proveneau de la cursurile de zi, restul fiind de la seral.

“Am avut şapte la zi, dar trei nu au intrat în examen. Restul sunt de la seral, avem un elev care are 43 de ani. Ar trebui să recunoaştem că elevii nu mai învaţă. Ei sunt cobaii pe care s-au făcut reforme fără cap şi fără coadă. Suntem a doua şcoală din ţară care avem sistem 3D de proiectare a lecţiilor interactive, deci nu se poate spune că actul educaţional nu a fost unul de calitate”, spune Cristiana Sima, preşedintele consiliului de administraţie al Liceului Tehnic de Protecţia Mediului.

„Să se dea bac diferenţiat”

 La Grupul Şcolar Agricol Costeşti, orele de pregătire organizate săptămânal la materiile de bac nu au dat roade. Aici, din cei 94 de elevi prezenţi, niciunul nu a reuşit să ia o notă de trecere, media maximă la probele scrise fiind la această unitate 3,3.

„Să se dea bac diferenţiat, pentru că nu poţi să compari un elev de grup şcolar cu unul de liceu teoretic. Mi se pare normal ca elevii care vor să dea mai departe la o facultate să dea un bac cu o dificultate mai ridicată, iar cei care doar vor să-şi finalizeze studiile să dea un bacalaureat mai uşor. Noi am făcut şi simulări cu ei, la una a fost o promovare de 75%.  Cred că şi camerele video i-au inhibat”, ne-a spus Maria Anca, director al acestui grup şcolar.

La Grupul Şcolar Stâlpeni, din cei 88 de candidaţi câţi au susţinut bacul, niciunul nu a obţinut o medie mai mare de 5.81.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a solicitat rapoarte liceelor fără promovabilitate, în care să se specifice clar ce se va face între aceste două sesiuni. Astăzi, directorii sunt aşteptaţi cu actele, după care se va trece la măsuri.

„În cele 18 licee teoretice şi colegii naţionale, promovabilitatea a fost de 76%, în timp ce din cele 26 de grupuri şcolare, în 15 s-a înregistrat o promovabilitate dub 5%. E inadmisibil. Vina e atât a elevilor, care au din ce în ce mai puţină aplecare către învăţătură, cât şi a profesorilor, părinţilor, Inspectoratului şi Ministerului. Procentul din Argeş reflectă o stare de fapt. Este un procent real”, spune Gabriel Bratu, inspector general al IŞJ Argeş.

O singură medie de 10

Nici colegiile naţionale din Argeş nu au avut un bacalaureat strălucit. Spre exemplu, la Colegiul Naţional „I. C. Brătianu”, cel care anul trecut a avut o promovare de 100% şi care a dat singurele două medii de 10 din judeţ, au picat opt candidaţi, iar media maximă a fost de 9.93. Media maximă posibilă a fost obţinută în acest an de Simona Radu, de la clasa de Filologie a Colegiului Naţional „Zinca Golescu”.

„Nu am fost o elevă de media 10 în liceu, am avut 9.60-9.70, cam aşa. Am învăţat foarte mult, mai ales în ultima lună stăteam toată ziua în casă să mă pregătesc. Nu mă aşteptam la 10, poate doar la geografie, dar la istorie şi limba română nu prea. O să dau mai departe la Poliţie, sper să reuşesc”, ne-a spus eleva de 10.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite