Avocata care a demontat la CEDO o sentinţă scandaloasă a justiţiei române. Cazul bărbatului bătut şi umilit de Poliţie: „Din cauza durerilor, a făcut pe el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ianuarie 2018, avocata Nicoleta Popescu a câştigat, pentru Vasile Victor Stanciu, un proces intentat statului român. Omul s-a plâns mai întâi instanţelor din ţară că a fost agresat de poliţişti, dar justiţia din România a considerat că tratamentele degradante aplicate bărbatului sunt acceptabile. După ce avocata a demonstrat că ancheta a fost superficială, CEDO a obligat statul  să-i plătească omului despăgubiri în valoare de 9.000 de euro.

Întâmplarea care a generat un tăvălug de evenimente contestabile a avut loc în Bucureşti, la sfârşitul anului 2011 şi a început aparent banal. Vasile Victor Stanciu (64 de ani, revoluţionar şi persoană cu handicap, pensionată pe caz de boală) a fost reclamat la Poliţie de către o vecină pentru că îşi scosese pe holul blocului nişte lucruri din casă, în timp ce zugrăvea. Pe 11 decembrie 2011, doi poliţişti de la Secţia 19 i-au bătut în uşă. Omul dormea la acel moment. Când le-a deschis, poliţiştii i-au cerut direct să se legitimeze, fără să se prezinte ei înşişi şi fără să-i spună ce caută la uşa lui. Pentru că nu i s-a spus de ce trebuie să se legitimeze, Stanciu a îndrăznit să le răspundă poliţiştilor cu un „altădată”, ceea ce i-a înfuriat pe aceştia. 


Deranjaţi de răspuns, oamenii legii l-au imobilizat şi l-au încătuşat cu o violenţă inexplicabilă având în vedere că omul nu a fost violent fizic şi nu s-a opus imobilizării. Încătuşarea avea ca scop conducerea administrativă a bărbatului la secţia de poliţie pentru a fi identificat deoarece refuzase să se legitimeze. Concubina reclamantului a asistat la toate aceste discuţii, iar când a văzut că poliţiştii au devenit agresivi a căutat actele de identitate ale reclamantului şi a înmânat poliţiştilor toate actele reclamantului (carte de identiate, talon de pensie, legitimaţie de revoluţionar).

Din cauza durerilor reclamantul a făcut pe el

Poliţiştii au luat actele de identitate ale reclamantului, fără însă a le verifica, după ce l-au trântit la podea pe bărbat, l-au imobilizat şi încătuşat pentru a-l duce la secţia de poliţie. 
 

„Încătuşat, l-au urcat în maşina poliţiei şi l-au dus la secţia 19 Poliţie. Ajuns la secţia de poliţie, în hol, Vasile Victor Stanciu a fost lovit cu pumnii, picioarele şi cu bastonul de către unul dintre poliţişti. Loviturile primite au avut un grad mare de intensitate iar din cauza durerilor reclamantul „a făcut pe el”.  În timpul loviturilor primite, reclamantului i-a fost distrus telefonul mobil, aparatul foto pe care îl avea şi i-au fost rupte hainele cu care era îmbrăcat. După ce l-au bătut, poliţiştii i-au verificat reclamantului actele de identitate şi l-au lăsat 15 minute într-o cameră a secţiei de poliţiei. Au revenit şi i-au comunicat reclamantului că vor pleaca într-o misiune", precizează avocatul Nicoleta Popescu (APADOR-CH) care l-a reprezentat, mai târziu, pe bărbat la CEDO. 

După acest moment, reclamantul s-a deplasat cu greu către ofiţerul de serviciu pentru a-l întreba dacă îi permite să folosească toaleta iar poliţistul observând că a avut un scaun necontrolat i-a spus: <<mai bine pleci acasă decât să faci mizerie în secţie>>

"Suferinţa provocată reclamantului prin această agresiune a fost de intensitate şi a avut multiple consecinţe atât în plan fizic cât şi psihic. Iar această suferinţă este cu atât mai gravă cu cât a fost provocată în mod gratuit de agenţi ai statului în exerciţiul funcţiei", mai spune avocatul Nicoleta Popescu

Rezoluţia Parchetului: NUP

Omul şi-a căutat dreptatea mai întâi în ţară, încercând să arate că poliţiştii au acţionat total disproporţionat în raport cu fapta ce i se imputa, doar că Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la data de 12 noiembrie 2012, când a soluţionat plângerea bărbatului, a dispus prin rezoluţie „neînceperea urmăririi penale faţă de ag. şef adj. Vasile Roberto şi ag. Moise Lucian sub aspectul infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, întrucât faptele acestora se circumscriu exercitării atribuţiilor legale, nefiind prevăzute de legea penală.”

Numai că în urma loviturilor primite, omul îşi scosese cerificat medico legal, document care arăta clar că a avut leziuni la picioare, gambe, brate, scalp etc. Nu l-a ajutat însă cu nimic în faţa magistraţilor români. În Sentinta Tribunalului Bucureşti, unde a ajuns cazul său, s-a arătat că ’’Din conţinutul certificatului medico-legal, rezultă că leziunile pe care le prezintă petenul Stanciu Vasile Victor sunt minore, (…) acestea provenind din căderea sa atunci când cei doi poliţişti au procedat la imobilizarea acestuia, deoarece petentul a refuzat să se legitimeze şi s-a opus. Leziunile produse sunt inerente căderii şi se datorează atitudinii petentului care s-a opus conducerii la Secţia de Poliţie. Dacă petentul ar fi fost lovit de un poliţist, în secţia 19 de Poliţie, <<cu pumnii, picioarele si cu bastonul din dotare>>,  asa cum susţine petentul în plângerea sa, atunci leziunile ar fi fost mult mai grave decât cele constatate medico-legal". 

Pe scurt, poliţiştii acuzaţi de bărbat că l-au bătut şi umilit au ieşit basma curată. „Nu a fost găsită răspunzătoare nicio persoană pentru tratamentul inuman la care a fost supus de către poliţişti, iar posibilitatea sa de a introduce o acţiune civilă în despăgubiri, în temeiul codului civil, nu exista nici măcar teoretic atâta timp cât nu a fost constatată nicio faptă penală, iar constituirea ca parte civila este imposibilă”, explică avocatul Nicoleta Popescu.

   

Aşa a ajuns omul, indignat de aceste soluţii, să se adreseze CEDO, prin APADOR-CH. 

image

Cazul Victor Stanciu vs. România a ajuns la CEDO în urmă cu cinci ani.  FOTO  APADOR-CH

„Din motivarea instanţei reiese că nu este îndeplinită obligaţia statului de a oferi o explicaţie plauzibilă dincolo de orice dubiu. În măsură în care instanţa consideră că acele leziuni puteau fi produse prin cădere în timpul imobilizării trebuia să solicite opinia unul specialist medic legist care să ofere o explicaţie medicală din care să rezulte dincolo de orice dubiu că acele leziuni puteau fi produse prin cădere şi că este exclusă lovirea cu un corp dur. Simpla supoziţie făcută de instanţă fără a se baza pe argumente medicale nu poate fi primită atâta timp cât este o simplă supoziţie fără susţinere probatorie, iar documentul medico-legal nu precizează că leziunile putea fi produse prin cădere. 

Mai mult, instanţa apreciază că din „ansamblu probelor administrate” (declaraţiile poliţiştilor şi un martor care nu a fost prezent în secţia de poliţie) rezultă că poliţiştii au acţionat în limitele legii conform atribuţiilor de serviciu. Nici această explicaţie nu poate fi primită atâta timp cât nu a existat o cercetare amănunţită a modului de a acţiona a poliţiştilor, dacă intervenţia lor a fost proporţională în raport de faptele reclamantului, stabilindu-se fără dubiu în ce a constat violenţa reclamantului”, explică avocatul Nicoleta Popescu,    care a convins CEDO că  ancheta făcută în acest caz a fost una superficială.

Statul român va trebui să-i plătească lui Victor Stanciu despăgubiri în valoare de 9.000 de euro.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite