Autorităţile din Câmpulung trebuie să returneze fonduri europene de aproape două milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi trebuia reabilitate cu fonduri europene, Băile Kretzulescu din Câmpulung sunt în continuare doar ruine FOTO: Cătălin Ion Butoiu/JURNALUL DE ARGEŞ
Deşi trebuia reabilitate cu fonduri europene, Băile Kretzulescu din Câmpulung sunt în continuare doar ruine FOTO: Cătălin Ion Butoiu/JURNALUL DE ARGEŞ

Autorităţile oraşului Câmpulung (judeţul Argeş) trebuie să returneze fonduri europene de peste 8,1 milioane lei din cauza eşecului implementării unui proiect ce viza dezvoltarea infrastructurii turistice. Valoarea proiectului este de 41,3 milioane lei, iar suma ce trebuie returnată reprezinta practic valoarea banilor daţi deja de Ministerul Dezvoltării şi plătiţi de către Primăria Câmpulung constructorului pentru partea de proiect realizată.

”Ne-am îndreptat în instanţă împotriva constructorului pentru că nu a respectat termenele, avem proces de anul trecut la Tribunalul Argeş. Trebuie să dăm banii la Ministerul Dezvoltării, iar noi trebuie să îi recuperăm în instanţă de la constructor. Suma ce trebuie returnată reprezintă undeva la 20% din bugetul Câmpulungului”, a declarat pentru Adevărul primarul interimar Liviu Ţîroiu.

Ministerul Dezvoltării Regionale a solicitat aceşti bani ca urmare a faptului că aveau ca provenienţă fondurile europene, iar destinaţia acestora nu a fost una finală. S-au efectuat lucrări doar la trei dintre cele cinci obiective supuse reabilitării, iar acestea au dus, per total, la o finalizare pe sfert a proiectului.

Şi deşi execuţia a fost pe sfert, nu la fel a fost şi cazul plăţilor către două firme agreate de Primăria Câmpulung, firme conduse de personaje influente. 462.601,11 lei (valoarea contractului de management) au ajuns în conturile firmei Grossmann Engineering Group SRL Bucureşti, condusă până de curând de către Iulian Herţanu, nimeni altul decât cumnatul fostului premier Victor Ponta. Herţanu este implicat într-un dosar penal de fraudare a fondurilor europene. Pe de altă parte, serviciile de publicitate au fost atribuite societăţii Media Consulta International SRL Bucureşti, condusă de Mihai Craiu, fost director la Grupul Intact al lui Voiculescu. Acesta a încasat 334.336,24 lei, adică 50% din valoarea contractului.

Lucrările la proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu” au început pe 2 aprilie 2013. Lucrările de reabilitare au fost dobândite, prin licitaţie, de asocierea Grup Corint SA Alba Iulia şi Harbău SRL Miercurea Ciuc. Estimarea valorii proiectului a fost de 64.303.000 lei, dar s-a ajuns la doar 41.300.000 lei, adică la două treimi din totalul ofertei.

Pe 7 aprilie 2015, contractul de lucrări din cadrul proiectului a ajuns la termen şi nu a mai fost prelungit, deoarece conform contractului lucrările trebuia să fie finalizate, după 24 de luni de la începerea lucrărilor, iar procentul de realizare a fost doar de aproximativ 25%. Pentru ca Primăria Câmpulung să poată face demersurile necesare revizuirii proiectului tehnic cu lucrările rămase de executat şi lansarea unei noi licitaţii trebuia încheiat cu constructorul un proces verbal de predare-primire lucrărilor executate şi nefinalizate, precum a stocurilor de materiale aflate în custodia acestuia. Însă Grup Corint a refuzat şi predarea către municipalitatea musceleană a parcurilor Kretzulescu şi Grădina Publică, precum şi a clădirii Băilor publice, reclamând o diferenţă de plată. Într-o asemenea situaţie, Câmpulungul a reacţionat, dar a făcut-o eronat.

Cererea având ca obiect obligaţia de a face, adică obligarea constructorului la predarea amplasamentelor, a fost introdusă în instanţă la peste două luni de la încetarea contractului. Mai mult, solicitarea a fost greşit îndreptată, către Judecătoria Câmpulung, nu către Tribunalul Argeş, astfel că au mai trecut câteva luni până s-a clarificat aspectul competenţei materiale a instanţelor. Astfel s-a ajuns la un rezultat de-abia la finalul lunii noiembrie 2015, atunci când municipiul Câmpulung a primit câştig în cauză.

O eventuală finalizare a proiectului se va face în mandatul viitorului primar şi va fi suportată financiar prin bugetul local.

Dosar penal pentru distrugere de bunuri din patrimoniul cultural

Anul trecut, ca urmare a unei sesizări a Prefecturii Argeş, Poliţia Câmpulung a deschis un dosar penal privind trei obiective incluse în proiectul de reabilitare a Câmpulungului, respectiv Parcul şi Băile Kretzulescu şi Grădina Publică „Mersi”. Deocamdată în dosar nu sunt vizate persoane, cercetările având scopul să determine existenţa sau inexistenţa unor fapte penale săvârşite prin activităţile aplicate monumentelor sau legate de aceste activităţi. Iar infracţiunea avută în vedere este cea de distrugere cu privire la bunuri care fac parte din patrimoniul cultural. ”Dosarul nu a fost încă finalizat, se fac cercetări în continuare”, ne-a precizat primarul interimar Liviu Ţîroiu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite