FOTO: Au sosit hidrobarajele care ar fi ferit Argeşul de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalarea digului de 500 de metri se realizează
în patru ore
Instalarea digului de 500 de metri se realizează în patru ore

Argeşul dispune, de săptămâna aceasta, de un sistem de materiale de protecţie împotriva inundaţiilor bazat pe diguri gonflabile, care se umplu cu apă, mult mai eficiente şi mai rapid de instalat decât digurile similare din saci de nisip

Dacă Administraţia Bazinală de Apă Argeş - Vedea ar fi avut acest sistem la sfârşitul lunii trecute,  localităţile afectate de inundaţii ar fi făcut altfel faţă puhoaielor de apă.

Avantajele acestor diguri sunt cele care ar fi făcut diferenţa, datorită poziţionării rapide în locurile dorite, posibilităţilor de instalare în timp scurt şi a necesarului redus de personal pentru manevrare. Instalarea digului de 500 de metri se realizează în patru ore, de către patru oameni, în timp ce un dig similar din saci de nisip presupune mult mai mult timp şi implicarea mai multor persoane. Noile diguri sunt prevăzute cu motopompe şi conducte flexibile pentru umplerea cu apă şi sunt realizate din materiale rezistente la razele ultraviolete, produse chimice corozive, produse petroliere, temperaturi extreme.

Barajele gonflabile au ajuns la ABA Argeş Vedea prin  proiectul Danube WATER, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Acest proiect se încadrează în categoria proiectelor strategice - atât pentru implementarea Strategiei Dunării, cât şi a Programului de dezvoltare transfrontalieră România-Bulgaria - şi cuprinde 13 parteneri, 8 din  Romania şi 5  din Bulgaria, unul din cei 8 fiind Administraţia Naţională   ̋Apele Romane  ̋.

Obiectivul proiectului este crearea unui sistem transfrontalier Romania – Bulgaria de gestiune şi monitorizare a factorilor de mediu pe Dunare, menit să sprijine măsurile comune de combatere a situaţiilor extreme (secetă, inundaţii, poluări, contaminări).

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a mai avut în dotare un astfel de sistem de hidrobaraje, acestea fiind folosite cu succes la inundaţiile majore de pe fluviul Dunarea din anii trecuţi.  

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite