Argeşul nu mai are niciun producăror de seminţe de legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90% din seminţele care se vând în judeţul nostru provin din Olanda. Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Argeş recomandă agricultorilor  să nu cumpere seminţe din piaţă sau de la tarabe ci numai din magazinele specializate sau din hipermarketuri, chiar dacă  produsele nu sunt autohtone.

Temperaturile ridicate şi ploile din  ultimele săptămâni i-au încurajat pe agricultori să-şi pregătească grădinile. Cam toţi sunt în căutatrea seminţelor pentru culturile de anul acesta. Cele  mai la-ndemână sunt pieţele sau tarabele de la colţ de stradă.  Un plic ( între 5 şi 10 grame)  de seminţe de morcov, roşii, vinete, ardei, gogoşari, castraveşi, păstârnac, conopidă, varză,ţelină, mărar pătrunjel, dovlecei, ceapă,  mazăre, dovleac sau  pepene, costă între 0,5 şi 0,9 lei, ceva mai puţin decât în hipermarketuri sau în magazinele specializate.

“M-am oprit la o tarabă , că e în drumul meu  spre Autogară. Am luat şi eu  seminţe de roşii, vinete şi castraveţi, că astea cresc pe la noi şi  mi-au ieşit în fiecare an. În poză arată bine, acu’ mai e  şi după noroc!”, spune  Maria Croitoru, din Lunca Corbului.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Argeş avertizează că există riscul ca  seminţele să fie vechi şi să nu răsară deloc sau să vă treziţi că din pământ iese cu totul altceva decât vă aşteptaţi. ” Nu recomandăm cumpărarea seminţelor din piaţă sau de la tarabe, pentru că nu  avem posibilitatea să controlăm aceşti comerciaţi . Există o practică, de a scoate la vânzare plicurile nevândute în anii precedenţi  sau de  a reambala seminţele rămase. Acestea nu mai au germinaţie iar oamenii dau degeanba banii pe ele. În plus, în anii trecuţi au existat cazuri în care agricultorii au cerut seminţe de varză sau conopidă, spre exemplu, şi s-au trezit că le-a răsărit rapiţă.” spune Lucian Sorin Isac , directrul Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS) Argeş, care recomndă fermierilor să cumpere seminţe din cele patru  magazine specializate Agrovit ( Calea Bucureşti),  Agrochim ( strada Târgu din Vale ), Sc Seminţe - Ştefăneşti şi SC Golden Ştefăneşti sau din hipermarketuri, chiar dacă plicurile, de acelaşi gramaj sunt ceva mai scumpe aici, între 0, 70 bani şi 1,6 lei.


Niciun producător de siminţe în tot judeţul


 Oferta în hipermarketuri sau magazinele e specialitate  este destul de  bogată, însă aproape toate seminţele  provin, nu de la noi, ci din ţara lalelelor. ” Cam 95% sunt aduse din Olanda, iar restul din celelalte ţări europene. Seminţe româneşti nu prea mai există, iar din cele produse aic, în Argeş, nici atât.  Înstitutul Ştefăneşti era, până acum 6 ani, singurul din Argeş care mai producea astfel de seminţe.  Acum nu mai avem niciun astfel de producărtor.”, expliă  directorul ITCSMS Argeş.  Înstitutul de Cercetare Ştefăneşti a renunţat să mai producă seminţe după ce  importatorii au început să aducă din Olanda sau Ungaria şi să pună pe piaţă, semiţe la preţuri sub cele la care unitatea argeşeană le producea.

Semineşle olandeze, adaptate la solurile din Argeş


Conducerea ITCSMS Argeş spune că seminţele aduse din Olanda  au toate şansele să rodească pe terenurile agricultorilor argeşeni. ”Sunt adaptate acestor soluri, la fel cum sunt toate celelate seminţe care se găsesc în magazinele specizate”, explică Lucian Sorin Isac.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite