Argeş, în topul judeţelor cu cea mai îngrijorătoare evoluţie a cazurilor de COVID-19. DSP este depăşită de situaţie

Argeş, în topul judeţelor cu cea mai îngrijorătoare evoluţie a cazurilor de COVID-19. DSP este depăşită de situaţie

Locurile de joacă sun pline, deşi numărul cazurilor COVID -19 creşte alarmant în judeţ

Judeţul Argeş a raportat 581 de îmbolnăviri COVID-19 în luna iunie, când au avut loc cele mai multe infectări cu noul coronavirus. Conducerea judeţului recunoaşte că anchetele epidemiologice nu ţin pasul cu infectările, iar şeful DSP Argeş şi-a dat joi demisia

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Joi seara ,Poliţia Locală şi ADP Piteşti au închis, în sfârşit, toate locurile de joacă din municipiu.

Joi, judeţul Argeş a ajuns la 872 de cazuri confirmate, în total, cu 18 mai mult decât în ziua precedentă, când se anunţa o creştere de 52 de cazuri, plasând astfel zona în topul judeţelor cu cea mai îngrijorătoare evoluţie. La acest moment, sunt 454 de persoane internate (dintre care 13 la ATI), iar până acum, la nivel de judeţ s-au înregistrat 240 de vindecări şi 46 de decese.

Anchetele epidemiologice nu ţin pasul cu ritmul îmbolnăvirilor, Direcţia de Sănătate Publică Argeş fiind depăşită de situaţie. „DSP poate efectua 15-20 de anchete epidemologice pe zi. În această perioadă, sunt necesare 40-50. Cred că trebuie să îi întelegem puţin şi pe dumnealor“, anunţa, miercuri seară, prefectul de Argeş, Emanuel Soare.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Spitalul Orăşenesc Mioveni (care tratează, în corpul vechi, bolnavi COVID-19) a tras un semnal de alarmă, anunţând că, pe fondul expirării detaşării medicilor trimişi în unitate în starea de urgenţă, în lipsa unor măsuri urgente, care să prelugească detaşările de personal sau să aducă alţi medici la acest spital, din 6 iulie, activitatea compartimentului ATI al unităţii devine incertă.

Joi dimineaţă, colonelul medic Alexandru Guiţă şi-a dat demisia de la conducerea DSP Argeş, invocând motive personale.

„Este regretabil şi de-a dreptul revoltător, în egală măsură, că situaţia pe care o trăim acum este şi o rezultantă a avalanşei de informaţii iresponsabile aruncate cu multă uşurinţă în social-media (...). Totul făcut prin manipulare a celor prea creduli sau prea nemulţumiţi de restricţiile existente sau, pur şi simplu, din dorinţa unora de a părea mult mai inteligenţi decât sunt în realitate“, a precizat col. dr Alexandtu Guiţă, joi, într-un comunicat de presă.

 „Vom avea poate spitale, primării, magazine, terase, hoteluri închise“

Fostul şef al DSP Argeş pune creşterea alarmantă a cazurilor COVID-19 în Argeş pe seama bagatelizării măsurilor de protecţie. „Se ignoră în totalitate şi nu se aduce în discuţie faptul că nerespectarea măsurilor elementare de protecţie (purtatul corect al măştii sanitare, păstrarea distanţării fizice şi spălatul pe mâini) au avut ca rezultat imediat numărul mare de cazuri de COVID-19 apărut la nivelul instituţiilor sistemului sanitar, unităţilor economico-sociale, etc. Şi, în cazul în care situaţia va continua, totul va duce la închiderea acestora de facto, din cauza propriului nostru comportament. Şi vom avea poate astfel spitale, primării, magazine, terase, hoteluri închise, din lipsă acută de personal“ , a atras atenţia fostul şef al DSP Argeş (foto).

 Argeş, în topul judeţelor cu cea mai îngrijorătoare evoluţie a cazurilor de COVID-19

Aproape toate locurile de joacă din Piteşti sunt pline

Relaxarea prost înţeleasă se vede cel mai bine în Piteşti. Locurile de joacă, teoretic închise, sunt asaltate zilnic de sute de copii buluciţi pe tobogane sau în leagăne, sub ochii părinţilor şi bunicilor îngrijoraţi mai degrabă de o accidentare fizică decât de riscul infectării cu noul coronavirus sau de o eventuală sancţiune.

Poliţia Locală Piteşti recunoaşte că a apelat mai degrabă la vorba bună decât la sancţiuni şi, de aceea, nimeni nu se mai sperie la apariţia poliţiştilor locali (aflaţi sunt sub comanda operaţională a Ministerului de Interne), iar locurile de joacă se umplu la loc în câteva minute după plecare acestora.

Pe tot parcursul lunii iunie, pentru astfel de situaţii au fost date doar 25 de amenzi, cu valori între 500 şi 1500 de lei, deşi zilnic au existat sute de contravenţii, Poliţia Locală Piteşti menţionând că a preferat să apeleze la avertismente.

„Am mers mai mult pe prevenţie, pentru că nu poţi să sancţionezi cu 500 de lei un părinte care îşi aduce copiii la joacă. Am preferat să le explicăm. Au fost amendaţi doar cei care au fost recalcitranţi. Le-am luat datele şi, dacă-i depistăm şi a doua oară, îi sancţionăm“, a explicat Bogdan Aristănţoiu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Piteşti.

 Argeş, în topul judeţelor cu cea mai îngrijorătoare evoluţie a cazurilor de COVID-19

Întrebat de „Adevărul“ de ce Primăria nu închide efectiv locurile de joacă din Piteşti, primarul Cornel Ionică a ridicat joi din umeri, spunând doar că nu se poate.

Nu doar Piteştiul pare relaxat, ci întregul judeţ. Zilnic sunt aplicate sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor de izolare şi carantină. De miercuri până joi, au fost verificate, în acest sens, 950 de persoane. Poliţiştii argeşeni au întocmit şi un dosar penal, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce un bărbat de 37 de ani a părăsit Spitalul Municipal Curtea de Argeş, unde se afla internat, fără încuviinţarea cadrelor medicale. Bărbatul era diagnosticat cu pneumonie bilaterală şi era suspect COVID-19. A fost identificat de poliţişti la domiciliu, fiind, din nou, internat în spital.

 Citeşte şi:

În Argeş se caută soluţii pentru transferarea pacienţilor Covid-19 în alte judeţe. „Suntem în topul judeţelor afectate. Situaţia e încă problematică“

 200 de noi cazuri de COVID-19, în mai puţin de două săptămâni, în Argeş. Trei cauze identificate de autorităţi

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: