Ardeiul iute face minuni medicale: remediu ideal pentru dureri de dinţi, de gât, reduce colesterolul şi celulita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uimitoarea legumă-medicament este o sursă foarte bună de vitamina A
Uimitoarea legumă-medicament este o sursă foarte bună de vitamina A

Recunoscută pentru iuţeala sa datorată conţinutului bogat în capsaicină, ardeiul iute depăşeşte cu success sfera culinară, având efecte terapeutice garantate. Este un excelent remediu pentru durerile în gât şi cele de dinţi, bronşită, tuse şi laringită, dar şi pentru osteoartrită. În plus, reduce colesterolul, combate celulita şi ajută în curele de slăbire.

"Capsaicina  este substanţa  care dă iuţeala acestei legume şi. se găseşte în abundenţă în compoziţia sa, alături de vitamin A (carotenoizi pro-vitamina A, inclusive beta-caroten). Capsaicina este recunoscută pentru capacitatea sa de a reduce durerea, pentru beneficiile cardiovasculare precum şi pentru capacitatea să de a preveni cancerul. Aceeaşi dubstanţă are, de asemenea, un rol foarte important în deschiderea şi drenarea căilor nazale congestionate”, explică, pentru Adevărul , Elena Badea, fitoterapeut. 

Uimitoarea legumă-medicament este o sursă foarte bună de vitamina A, ceea ce o face un aliat puternic în  lupta cu celulele  canceroase din prostata, plamani, pancreas.

Beta-carotenul din ardeiul iute este transformat în organism în această vitamină esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale care căptuşesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal şi tractul reproductiv. 

“Beta-carotenul poate are efecte benefice în cazul mai multor afecţiuni: ameliorează simptomele astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide, iar  datorită calităţilor sale antioxidante, contribuie la prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi (care pot cauza boli precum ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat, leziuni ale nervilor şi bolile de inimă)”, mai spune cunoscutul fototerapeut.

Ardeiul iute are efecte pozitive asupra sistemului circulator, capilarelor, venelor, arterelor şi, în plus, ajută la echilibrarea la tensiunii arteriale. “Întrucât  bolile cardiovasculare se află în fruntea cauzelor de mortalitate în ţara noastră, poate că noi, românii  ar trebui să-i conferim ardeiului iute un loc mai bun în bucătărie!”, mai spune Elena Badea 

Consumat în doze mici, ardeiul iute stimulează digestia. indicat este consumul a 0,1-0,3 grame de ardei proaspăt sau uscat şi mărunţit. Dacă se depăşeşte această doză, pot apărea efecte purgative. 

 De asemenea, ardeiul roşu are efecte antispastice motiv pentru care se recomandă folosirea lui pentru calmarea spasmelor musculare, în special când acestea apar  la umăr, braţ sau coloana. 

"Este, de asemnea, recomandat pentru entorse. Arfdeiul iute calmează durerea şi accelerează vindecarea dacă se aplică sub formă de cataplasmă. Se dă în clocot un sfert de cană cu oţet.  De adaugă suficient praf de ardei pentru a obţine o pastă. Înainte de a folosi această cataplasmă se  aplică pe piele ulei de măsline. Pastă obţinută se întinde  pe un pansament şi se alică pe zona afectată, unde se lasă să acţioneze timp de două  ore", recomandă Elena Badea. 

Un bun  remediu în caz de muşcătura de câine

 Praful de ardei iute, aplicat pe rana rezultată în urma muşcăturii de câine neutralizează virusul. "Acest remediu este foarte dureros, iar durerea poate provoca şoc, însă beneficiile sunt imense: rana nu se infectează şi se vindecă foarte repede", mai spune secialistul. 

Reduce greutatea corporală şi îndepărtează celulita

 Argeiul iute este ideal în curele de splăbire, pntru că  acţioneză prin mărirea consumului de energie şi diminuarea poftei de mâncare.  De asemenea, uleiul de ardei iute este excelent  pentru combaterea celulitei. 

"Iată cum se obţine uleiul de ardei iute. Se pun într-un borcan un pahar de ulei de măsline şi un sfert de pahar de ardei iute tocat foarte fin. Borcanul se închide ermetic. Conţinutul se ţine la macerat timp de două săptămâni, după care se filtrează şi se pune ntr-o sticlă închisă la culoare. Uleiul astfel obţinut se foloseşte că soluţie de masaj pentru îndepărtrea celulitei", explică Elena Badea. 

La ce trebuie să fim atenţi

"În caz de fisuri anale, fistule anale, hemoroizi sângerânzi, intervenţii chirurgicale recente pe tubul digestiv, colon iritabil nu  se administrează intern ardei iute. Totodată ardeiul iute este contraindicat în timpul episoadelor febrile severe. În gastrită sau ulcer, se va administra cu prudenţă, mai ales în timpul crizelor, la anumiţi pacienţi putând cataliza vindecări practic miraculoase, dar la alţi pacienţi, cu alte predispoziţii constituţionale, putând să agraveze aceste afecţiuni. Şi, atenţe, ardeiul iute  nu se administrează persoanelor care iau anticoagulante, pentru că pot potenţa excesiv efectul acestora", atrage atenţia Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite