Angajaţii primăriei nu-şi iau liberele obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii preferă să lucreze ca să nu fie copleşiţi de dosare.Mai mult de un sfert dintre angajaţii primăriei preferă să vină la muncă şi în cele trei zile şi două ore pentru care nu vor fi plătiţi, de teamă că, ulterior ar fi depăşiţi de volumul de muncă.


Potrivit legii privind raţionalizarea cheltuielilor publice, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal, în medie cu 15,5 % lunar  În concluzie instituţiile în cauză trebuie, fie să acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia,  zile libere fără plată pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare, fie să reducă programul de lucru, fie să dispună o măsură ce  combină  aceste alternative sau altă măsură cu efect echivalent.

   
Astfel, pentru luna noiembrie 2009, cei 270 de salariaţi ai  Primăriei Municipiului Piteşti şi ceilaţi 800 din strucrurile aflate în subordine, trebuiau să-şi reducă norma de lucru lunară cu 26 de ore, respectiv 3 zile şi 2 ore.

 Mai mult jumătate dintre ei nu şi-au luat aceste libere de teamă că, ulterior vor fi copleşiţi de volumul de muncă mărit. Ieri, spre exemplu, din cei 84 de anjajaţi care, conform graficului de libere, ar fi trebuit să stea acasă, doar 33 şi-au luat liber. Situaţia a fost aproximativ la fel şi astăzi, ca de altfel şi în săptămânile  precedente.
 
„Nu pot să stau acasă pentru că e mult de lucru. Dacă las câteva lucrări neterminate, tot pe capul meu vor cădea apoi, şi-mi va fi şi mai greu.”, spune  Mihaela Anghel de la departamentul Informatică care nu şi-a luat nicio o zi liberă din cele trei neplătite.

În aceeaşi situaţie este şi colega ei  Carmen Stan.

“ E volum mare de muncă. Dacă neglijăm lucrările, ulterior, riscăm să nu le mai facem faţă.”, spune funcţionara.


 Ca cele două funcţionare sunt sute de angajaţi ai primăriei şi ai structurilor din subordinea instituţiei.

„ Gândiţi-vă ce-ar însemna trei de intârziere. Zeci de decalaje şi desincronizări.  Am pierde termene de plată riscând chiar să fim atacaţi în instanţă. Aşa, preferăm să venim la muncă. În plus, sunt multe colege în concedii prenatale sau de creştere a colpilului iar volumul de muncă e enorm pentru cei rămaşi.”, explică Daniela Dumitrescu, şeful Biroului Resurse Umane din cadrul Primăriei.

 Nici primarul nu şi-a luat liberele

“Avem mulţi funcţionari care au rămas la muncă în cele trei trei zile şi două ore  neplătite. Pentru că au multă treabă au preferat să vină la serviciu. Au făcut-o benevol, fără ca nimeni să le ceară asta. Am fost impresionat şi mi s-a părut că au dat dovadă de rsponsabilitate. Săptămâna trecută a mai fost şi organizarea
alegerigor. Cum s-ar fi desfăşurat dacă şi-ar fi luat toţi libere?”, întreabă retoric  primarul care mărturiseşte că şi el a venit şi va veni la muncă în zilelele neplătite.

Şi salariaţii serviciilor publice ( Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului, Administraţia Domeniului Public, Poliţia Comunitară, Serviciul Public Local de Evidenţă a Persoanelor, Serviciul Public de Termoficare, etc) şi-au exprimat disponibilitatea, cam în aceeaşi proporţie, de a presta activitate neremunerată. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite