Amintiri despre partizanii din Nucşoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţii au depănat amintiri despre viaţa şi faptele celor doi preoţi
Participanţii au depănat amintiri despre viaţa şi faptele celor doi preoţi

Doi preoţi militari care au ajutat grupările de rezistenţă anticomunistă din Munţii Muscelului au fost evocaţi la Câmpulung.

Emoţii, lacrimi şi amintiri, toate au încăput, sâmbătă, în Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel. Cei doi preoţi martiri în închisorile comuniste, Gheorghe Cotenescu (1886 – 1965) şi Nicolae Mănescu (1884 – 1961) au fost comemoraţi de urmaşii lor, dar şi de cei pentru care au devenit în timp un exemplu de patriotism şi credinţă. Manifestarea a făcut parte din ciclul de evenimente “Restituiri. Oameni şi locuri din Muscel” şi a marcat împlinirea a 125 de ani de la naşterea preotului Cotenescu, precum şi a 50 de ani de la moartea preotului Mănescu, cunoscuţi ca sprijinitori ai mişcărilor de rezistenţă anticomunistă conduse de colonelul Gheorghe Arsenescu şi de fraţii Arnăuţoiu, între anii 1949-1958. 

A sprijinit logistic partizanii din Muscel

„Aveam 14 ani când a murit bunicul meu, Gheorghe Cotenescu. A fost un om deosebit, plin de viaţă. A studiat Conservatorul, a compus muzică psaltică, a fost secretar şi prieten apropiat al lui Nicolae Iorga, preot militar în războiul de reîntregire, deputat şi membru al conducerii naţionale a Partidului Naţionalist Democrat. A fost şi profesorul al patriarhilor Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu”, au fost primele cuvinte ale lui Radu Petrescu la adresa bunicului de care este foarte mândru. Preotul s-a îngrijit să aducă pe calea cea bună sufletele afectate de războaie şi, ulterior, de teroarea comunistă. A ctitorit chiar şi biserica din Stoeneşti, care, în timpul Primului Război Mondial a fost „mânjită” de germani.

„Nemţii au introdus atunci caii în biserică şi bunicul meu a fost nevoit s-o ia de la început, pentru că nu mai putea fi considerată lăcaş sfânt. Biserica a fost sfinţită la 8 octombrie 1939 de Patriarhul Nicodim Munteanu” a mai spus Radu Petrescu. În conştiinţa muscelenilor, preotul Gheorghe Cotenescu a rămas ca un adevărat sprijinitor al partizanilor din Munţii Muscelului, conduşi de colonelul martir Gheorghe Arsenescu. Securitatea a descoperit că părintele îi ajuta logistic pe tinerii anticomunişti, motiv pentru care a fost arestat şi condamnat în 1950, după luni întregi de anchetă. După ce trece prin asprimea închisorii comuniste, se îmbolnăveşte şi se prăpădeşte în spital. Întreaga suprafaţă de 30 de hectare deţinute în Muscel i-a fost confiscată, iar urmaşii spun că până acum n-au reuşit să recupereze nimic. 

Arestată odată cu preotul Mănescu

Una dintre invitatele de marcă ale întâlnirii a fost Elena Ion Arnăuţoiu (92 de ani) sora mai mare a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, de numele cărora se leagă existenţa Grupului de rezistenţă anticomunistă din comuna Nucşoara. Femeia a fost ataşată sufleteşte de părintele Nicolae Mănescu, fiindu-i şi nepoată.

„Era un pastor desăvârşit şi un bun cetăţean, a fost şi prefect al judeţului Muscel. El coresponda cu fraţii mei din munţi, ei îi cereau sfaturi. În 1958, fraţii mei au fost trădaţi şi la o lună ne-au arestat pe noi toţi cei care am avut legătură cu ei. În noaptea aceia m-au luat pe mine, pe unchiul meu Ilie Dragomirescu şi pe popa Mănescu. Am stat nouă luni de zile în anchete. Am fost judecată în acelaşi lot cu preotul. Apoi ne-au trimis la Jilava, am mers cu dânsul în dubă până la Bucureşti. Mi-a zis <<Lenuţa, fii cu curaj, că vom ieşi noi de aici vreodată şi ne vom întâlni afară!>>. Am ajuns la Jilava, când ne-am dat jos din maşină, preotul Mănescu a căzut, a alunecat, s-a rostogolit şi l-au bătut însă el nu a scos niciun cuvânt. A fost ultima dată când l-am văzut. Am aflat că a murit în închisoare”, a spus, printre lacrimi, Elena Ion Arnăuţoiu.

 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite