Alina Radu învăţătoarea care modelează bijuterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Radu a descoperit pasiunea pentru micile bijuterii făcute manual încă din vremea când studia la liceul pedagogic. Acolo a deprins multe abilităţi şi multă îndemânare, dar şi-a dezvoltat şi creativitatea.

Dragostea pentru şcoală, pentru copii, a fost prima şi cea mai mare, iar modelarea de bijuterii din argilă este o mare pasiune. Dincoo de munca de la şcoală, acasă nu stă nicio clipă. Este tot timpul ocupată, fie cu bijuteriile, fie cu salonu de înfrumuseţare pe care îl deţine, alături de sora ei.


Seturi unicat
Bijuteriile pe care le face Alina sunt, în totalitate făcute de mână, de la model, până la pictură. Cerceii, de cele mai multe ori, încearcă să-i facă după anumite modele, realizate de ea, dar niciodată o preche nu va semăna perfect cu alte. „Când aplici culoarea de mână, când faci forma tot manual, este imposibilsă-ţi iasă două lucruri perfect la fel”, spune Alina. În ceea ce priveşte seturile, acestea sunt, de cele mai multe ori, unicat şi apreciate ca atare. „Seturile sunt unicat, sunt deosebite şi aproape că nu am făcut două la fel de când lucrez eu”, spune Alina. Produsele şi le vinde prin intermediul internetului, la prieteni şi cunoştinţe, sau pe al târguri hand-made, puţin defel. „La noi târgurile hand-made nu sunt prea obişnuite. Se organizează foarte rar şi, de multe ori sunt invadate de produse de bâlci şi de foarte mult kitsch”, spune Alina Radu.


Modelarea de frumos a făcut-o exigentă la ceea ce poartă
Alina spune că dragostea ei pentru bijuterii este carateristică oricărei femei. Indiferent de vârstă, toate femeile iubesc bijuteriile şi le face plăcere să se aranjeze. „Dragostea pentru bijuterii este ceva universal feminin, dar eu am vrut să fac ceva frumos, că-mi dezvolt creativitatea, să-mi ocup timpul în mod plăcut şi util. Lucrem piesă în aşa fel încât să-mi placă mie să o port. Şi chiar reuşesc. Pe fiecare în parte, dacă nu o cumpără o clientă, o port eu cu toată plăcerea”, spune Alina. Numai că lucrul cu bijuteriile şi într-un salon de frumuseţe, i-au dezvoltat gustul pentru frumos şi rafinat, aşa că acum nu-i mai place chiar orice. „Când lucrezi cu şi printre bijuterii, devvii mai exigent la ceea ce porţi, iar, în cazul meu, mai exigentă şi la ceea ce creez”, spune Alina.


Verigheta este făcută de mama ei

Chiar dacă sunt moduri de lucru total diferite, tehnici absolut separate, dragostea pentru frumos este o trăsătură comună a Alinei, sorei sale şi mamei. „Mama face parte dintr-o generaţie de bijutieri claisci, din cei cu multă şcoală şi multă pricepere. Ea a lucrat toată cariera cu aur, ceea ce este cu totul şi cu totul altceva”, spune Alina. Verigheta pe care Alina o poartă este una dintre piesele făcute de către mama sa, deci are o foarte mare valoare sentimentală. „Eu sunt învăţătoare, sora mea a terminat economia şi mama nu credea vreodată că fetele ei care au făcut diverse alte studii, vor ajunde să facă şi ele bijuterii şi că, pe deasupra, vor conduce şi un salon de înfrumuseţare”, explică tânăra.


Nu ar renunţa la şcoală pentru nimic în lume

Alina este un cadru didactic pasionat, a iubit şcoala încă din copilărie şi nu ar renunţa pentru nimic în lume la această muncă. A descoperit şi o modalitatea foarte frumoasă de a scoate un ban în plus, dintr-o muncă pe care o practică mereu cu plăcere; bijuteriile şi înfrumuseţarea. „Şcoala e prima mea mare iubire. Nu aş renunţa la copii pentru nimic în lume. Am găsit această cale de a-mi suplimenta veniturile, îmi place tot ceea ce fac, dar de la şcoală nu aş pleca niciodată”, spune învăţătoarea. Aşa că îşi împarte tot timpul între familie, băieţelul ei, salonul de înfrumuseţare şi realizarea de bijuterii. „Nu-i îşor, pentru că e un procedeu destul de migălos, după modelare, bijuteria trebuie arsă la exact 150 de grade în cuptor electric, apoi pictată, dar iubesc ceea ce fac şi totul iese bine”, spune Alina.

Profil
Data şi locul naşterii: 3 decembrie 1976, Piteşti
Experienţă: Învăţătoare de 15 ani
Stare civilă: căsătorită cu Titus şi au împreună un băieţel, Andrei
Studii: Liceul Pedagogic în Câmpulung şi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei la Piteşti, de 15 ani este învăţătoare, titulară la Călineşti şi detaşată la Piteşti.


Ce-i place:
Să citească, dar de când are băieţelul şi celelaltete îndeletniciri, nu mai are timp decât în concedii să citească. „Soţul stă cu copilul, şi eu sunt mereu cu cartea în mână. Aşa mă relaxez eu.”
Nu-i place:
Indiferenţa, ipocrizia. Nu-i place legea învăţământului,chiar deloc. Nu-i place kitschul, blciul, atmosfera aceasta lipsită de gust, de care ne lovim atât de frecvent şi pe care nu o educăm deloc.


De ce aţi ales tocmai argila polimerică pentru a modela bijuterii?
Am considerat că este un material care oferă foarte multă libertate în felul în care este modelat şi dă posibilitatea aplicării oricărei culori pe ea.
Doar dumneavoastră din familie faceţi bijuterii?
Eu şi sora mea ne ocupăm de biuteriile făcute din argilă acrilică, dar şi mama a fost bijutier. Ea a fost bijutier cu studii serioase, a lucrat în aur, iar acum este pensionară.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite