Alifie pentru eczeme, făcută dintr-o buruiană folosită şi de străbunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denumită şi fumul pământului deoarece străbunicii noştri credeau că nu răsare dintr-o sămânţă, ci direct din pământ, dar mai ales din cauza gustului afumat pe care-l are rădăcina, fumăriţa este o buruiană care creşte în toate miriştile şi e folosită de sute de ani ca leac pentru diverse afecţiuni.

„Plantă ierbacee anuală cu tulpină lungă, agăţătoare, verde-albăstruie şi cu frunze mici împărţite în segmente subţiri, fumăriţa aparţine unui gen cu circa 50 de specii. Florile tubulare, adunate în ciorchine, de culoare roz cu vârf purpuriu, înfloresc din primăvară până la sfârşitul verii. În uz terapeutic se foloseşte partea aeriană înflorită a plantei, Fumariae herba, care conţine 0,5 – 1,0 % alcaloizi”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

De calităţile sale terapeutice conferite de compoziţia chimică a plantei (Acid fumaric, taninuri, alcaioiz, şi derivati, rezine, substanţe amare, mucilagii, săruri minerale) străbunicii noştri au ştiut să beneficieze din plin, utilizănd-o în toate formele posibile, de la ceaiuri până la tincturi şi unguente.

În zilele noastre, planta şi-a pierdut mult din popularitate. Cel mai adesea este utilizată sub forma infuziei de fumăriţă, un ceai indicat în tratarea meteorismului şi a colicilor biliare.

În uz extern, planta este puţin folosită în zilele noastre deşi virtuţile sale terapeutice o recomandă în tratarea bolilor de piele.

„Fumăriţa are capacitatea de a înlătura pruritul indus de hiperbilirubinemie şi de toxinele digestive”, mai spune Elena Badea.

Specialistul în fitoterapie recomandă o reţetă veche de alifie.

„Avem nevoie de o lingură de pulbere de plantă uscată care se mixează cu 4 linguri de vaselină din farmacie. Alifia astfel obţinută se aplică pe pielea afectată de câteva ori pe zi, în caz de herpes, eczeme”, mai spune specialistul în fitoterapie.

În combinaţie cu o altă plantă, trepadatoarea (Mercurialis annua), fumăriţa poate fi de ajutor în tratarea psoriazisului. 

„De-alungul timpului pare să fi dat rezultate destul de bune. Se prepară astfel: amestecaţi 25 g de fumăriţă (Fumăria officinalis) şi 25 g de trepadatoare şi preparaţi o infuzie din 3 linguriţe de amestec la o cană cu apă clocotită, lăsată la infuzat 5 minute. Beţi trei căni de-alungul unei zile”, încheie Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a folosi preparatele din această plantă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite