Adrian Severin, după moartea fostului ministru Bogdan Niculescu-Duvăz: „Am deplâns amândoi deruta şi decăderea FSN, PD, PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin FOTO Adevărul
Adrian Severin FOTO Adevărul

Fostul politician şi diplomat Adrian Severin, condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, vorbeşte depre relaţia pe care a avut-o cu Bogdan Niculescu-Duvăz, cunoscutul politician de Argeş care a decedat sâmbătă seara şi despre meritele fostului ministru şi parlamentar de Argeş.


După aflarea veştii morţii fostului ministru şi parlamentar de Argeş Bogdan Niculescu-Duvăz, Adrian Severin a postat în această dimineaţă pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanţe.

„Dacă mulţi nu şi-l mai amintesc pe Bogdan Niculescu-Duvăz, aceasta nu este decât o altă nedreptate a istoriei. Da, doamnelor şi domnilor, în aceşti ultimi treizeci de ani nu toţi oamenii politici au fost la fel, şi nu toate perioadele au fost la fel. Au fost oameni, precum Bogdan Niculescu-Duvăz, care nu s-au îmbogăţit din revoluţie, tranziţie sau capitalismul de cumetrie post comunist. Au fost idealişti care nu s-au întrebat ce poate face România pentru ei, ci ce pot face ei pentru România. Au fost vremuri în care aceşti oameni au înţeles mersul istoriei şi s-au aruncat în valul ei cu gândul la mai binele României şi românilor”, a scris drian Severin, fost  membru al Partidului Democrat, dar şi al Partidului Social Democrat, din care a demisionat în urma unui scandal de corupţie, condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă

Severin vorbeşte despre participarea activă a lui Bogdan Niculescu-Duvăz la Revoluţia din 1989: „Participant la mişcarea revoluţionară din decembrie 1989, Bogdan a fost printre primii care s-au angajat în bătălia dificilă şi nu lipsită de riscuri pentru schimbarea fundamentală a sistemului social-politic de organizare a naţiunii române, pentru transformarea societăţii româneşti postbelice, închisă şi controlată, într-o societate deschisă şi liberă. Descendent al intelectualităţii social-democrate interbelice, a fost un susţinător fervent al reconstrucţiei stângii democrate şi a democraţiei sociale (...)”.

„Mă adresam de obicei lui cu apelativul <<boier Duvăz>>”

Adrian Severin aminteşte de relaţia pe care a avut-o cu fostul deputat şi senator al PD şi ulterior, al PSD, fost ministru al Tineretului şi Sportului în guvernul condus de Petre Roman, dar şi în cele ale lui Victor Ciorbea şi Adrian Năstase.

„Mă adresam de obicei lui cu apelativul “boier Duvăz” (la care răspundea cu o şarjă scurtă de râs venit din adâncul pieptului), pentru a marca nu doar faptul că este un boier al spiritului şi un păstrător al tradiţiei, ci şi, în mod concret, un urmaş al aristocraţiei noastre fondatoare de ţară şi mult iubitoare de popor, care a adoptat şi perpetuat valorile stângii. Lider de partid, parlamentar, ministru, cu o gândire deschisă şi tinerească, mereu discret şi mereu cu umor, posedând un seducător savoir vivre şi cultivând bunul gust, având sensul măreţiei dar şi arta modestiei, Bogdan Niculescu-Duvăz a fost pentru mine un camarad mult preţuit şi constant respectat. În chioşcul din curtea casei părinteşti din strada Emanoil Porumbaru, am petecut multe ore croind planuri “din cuţite şi pahare”. Am deplâns amândoi deruta şi decăderea partidelor social-democrate româneşti (FSN, PD, PSD) ...”, mai scrie Severin.

Candelabre din Palatul Parlamentului, proiectate de arhitectul Bogdan Niculescu-Duvăz

În postare sa, Arian Severin face referire şi la entuziasmul cu care, în calitate de ministru al tineretului în Guvernul Roman, Bogdan Niculescu Duvăz a primit şi susţinut iniţiativa sa de adoptare a legii pentru desfiinţarea barierelor de vechime şi vârstă din calea promovării în muncă, dar şi la realizările lui Duvăz ca arhitect, dar mai ales la o chestiune personală: felul cum a fost întâmpinat de regretatul politician la ieşirea sa din închisoare (după condamnarea pronunţată în cazul lui Adrian Severin pentru luare de mită şi trafic de influenţă).

„Puţini dintre cei care vizitează Palatul Parlamentului ştiu că impresionantele sale candelabre au fost proiectate de arhitectul Bogdan Niculescu-Duvăz.
 

La revenirea mea de la Rahova, a organizat o splendidă masă la care, împreună cu câţiva prieteni am depănat amintiri ale tinereţii noastre “revoluţionare” şi am căutat să găsim motive de optimism şi încredere în viitor...”, mai spune Severin care îşi încheie postarea cu următorul mesaj: „Dumnezeu să îl odihnească în pace pe prietenul meu Bogdan “boier Duvăz”, iertându-i toate păcatele pe care, ca orice om, le va fi făcut! Sincere condoleanţe familiei îndoliate!”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite