Adopţia unui copil dintr-o altă ţară a UE. Regulile diferă de la o ţară la alta, dar principiile de bază sunt comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare stat eropean aplică propriile sale reguli când vine vorba de adopţii internaţionale. Ţările UE au totuşi în comun câteva principii de bază în această direcţie, stabilite prin convenţiile internaţionale în materie de adopţii.

Trebuie precizat din start că nu există norme europene uniforme în materie de adopţii. Fiecare ţară aplică propriile sale reguli.

Dacă intenţionaţi să adoptaţi un copil dintr-o altă şară a uniunii decât cea în care locuiţi, trebuie  să contactaţi autorităţile naţionale pentru informaţii privind cerinţele în materie de adopţii şi procedurile de urmat.

Decizia de adopţie trebuie să respecte interesul superior al copilului

Este bine de ştiut însă că toate ţările UE împărtăşesc o serie de principii comune, stabilite prin convenţiile internaţionale în materie de adopţii. 

Dacă sunt în viaţă, părinţii biologici ai copilului trebuie să îşi dea consimţământul cu privire la adopţie

decizia de adopţie trebuie să respecte interesul superior al copilului.
 

Adopţia trebuie să fie pronunţată de o instanţă judecătorească sau de o autoritate administrativă.

În majoritatea ţărilor UE, copilul va putea prelua numele şi naţionalitatea părinţilor adoptivi şi va avea aceleaşi drepturi de moştenire ca şi un copil biologic.

În acelaşi timp, părinţii adoptivi vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii faţă de copil ca şi părinţii naturali.

Părinţii răspund de creşterea şi educarea copiilor şi de administrarea eventualelor lor bunuri. De asemenea, au dreptul de a reprezenta interesele copiilor în justiţie (referitor la autoritatea părintească, trebuie precizat că în toate ţările din UE, aceasta îi revine automat mamei şi, în cazul cuplurilor căsătorite, şi tatălui. În majoritatea cazurilor, părinţii exercită în comun autoritatea părintească. În schimb, în cazul taţilor necăsătoriţi, drepturile şi îndatoririle diferă de la o ţară la alta).

Clarificări pentru cuplurile care adoptă un copil din altă ţară

Un cuplu din UE, care este pe cale să adopte un copil din altă ţară a Uniunii ar vrea să ştie dacă acesta va primi automat cetăţenia ţării în care locuiesc părinţii adoptivi, la finalul procedurii de adopţie.
 

Răspunsul este: NU
 

"Legislaţia în domeniu diferă de la o ţară la alta. Acordarea automată a cetăţeniei în cazul adopţiilor internaţionale se face doar în anumite ţări. Contactaţi autorităţile naţionale pentru a afla care sunt procedurile necesare", scrie site-ul oficial al UE, europa.eu. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite