Adevărul despre drojdia de bere. Cum se formează dintr-o ciupercă unicelulară unul dintre cele mai nutritive alimente din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drojdia de bere ajută  la normalizarea  secreţiei de insulină, fiind indicată diabeticilor.

Datorită compoziţiei complexe, drojdia de bere are efecte vitaminizante, antianemice, mineralizante şi remineralizante, antidiabetice şi neuroprotectoare, fiind considerată şi un tonic endocrin, stimulând benefic aceste glande.

Drojdia de bere nu e totuna cu cea de panificaţie, care este o drojdie de cultură obţinută din câteva tulpini selecţionate artificial şi care şi-a pierdut din valenţele nutriţionale. Drojdie de bere este cel mai frecvent disponibilă sub formă de pulbere sau sub formă de fulgi şi este, de obicei, de culoare galbenă.

“Drojdia de bere este de fapt un derivat dintr-o ciupercă unicelulară din familia saccharomitaceelor, numită Saccharomyces cerevisiae, cu rol important în obţinerea berii, de unde îi provine şi numele. Drojdia de bere conţine un număr de elemente nutritive benefice pentru organismul uman, precum zaharuri, gluten, peptide (aminoacizi), vitamine (mai ales vitaminele din grupa B, dar şi D, H şi E), săruri minerale, protide cu aminoacizi, fosfor, magneziu, potasiu, crom, fier”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut. 

   

Drojdia de bere, bună pentru diabetici

Nutriţioniştii consideră că drojdia de bere ajută la îmbunătăţirea nivelului de glucoză din sânge prin creşterea cantităţii de crom din organism. Cromul este cunoscut pentru îmbunătăţirea toleranţei la glucoză şi poate îmbunătăţi, de asemenea, sensibilitatea la insulină. 

Drojdia de bere şi pierderea în greutate

Drojdia de bere poate ajuta la pierderea în greutate în mod indirect, prin sprijinirea capacităţii organismului de a metaboliza carbohidraţii, care va contribui la creşterea nivelului de energie. 

“Cromul menţine nivelul de zahăr din sânge stabil, ceea ce previne instalarea necesităţii de dulce în salturi şi supraalimentarea. Conţinutul de proteine şi fibre din drojdie te ajută să te simţi sătul şi să eviţi mâncatul în exces”, mai spune fitoterapeutul.

Totodată, nutrienţii din drojdia de bere ajută digestia prin "bacteriile bune" sau probiotice, pe care le conţine. 

“De asemenea, drojdia de bere are capacitatea de a activa anumite enzime şi de a preveni sau calma problemele digestive cum ar fi diareea”, mai spune Elena Badea. 

Bună şi pentru glandele endocrine 

Drojdia de bere previne apariţia simptomelor sindromului premenstrual (PMS), care includ adesea crampe, balonare şi modificări ale apetitului şi reduce severitatea acestora.

“S-a constatat, de asemenea, că drojdia de bere combate oboseală glandelor suprarenale asociată, de cele mai multe ori, cu stresul intens sau prelungit, care poate duce în timp la infecţii acute sau cronice, în special infecţii respiratorii (cauzate de slăbirea sistemului imunitar, la stresul prelungit)”, mai spune specialista în fitoterapie. 

   

Asigură o imunitate bună

Polizaharidele din drojdia de bere stimulează funcţia sistemului imunitar al organismului prin furnizarea de sprijin pentru microfagele. “Acestea contribuie, de asemenea, la starea generală de sănătate prin sprijinirea regenerării celulelor. În plus, au proprietăţi antivirale puternice care sunt eficiente pe cel puţin 13 viruşi”, explică Elena Badea.

Drojdia de bere are utilizări şi în cosmetică


Drojdia de bere are beneficii pentru sănătatea părului deoarece ajută la crearea de melanină (care oferă părului culoare) şi previne apariţia firelor albe.

“Conţine multe vitamine B, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul scalpului şi este o sursă excelentă de biotină, motiv pentru care poate încetini sau preveni căderea părului. O reţeta simplă, de aplicat o dată pe săptămână este următoarea: încălzeşte jumătate de cană de lapte şi adaugă 1 lingură de drojdie uscată. Pune amestecul într-un loc cald timp de 30 minute, apoi adaugă acolo 1 lingură de ulei vegetal şi 1-2 ouă, apoi amestecă bine toate ingredientele. Aplică masca pe păr, acoperă cu o folie de plastic şi las-o să acţioneze cel puţin o ora. Apoi spală părul. Această mască va întări în mod semnificativ părul, făcându-l mai puternic şi mai des”, mai spune specialistul.

Leac miraculos pentru acnee

Cei care suferă de acnee pe termen lung ar trebui să include drojdia de bere în alimentaţia de zi cu zi.

“Poţi aplica o mască de faţă pentru acnee pe bază de drojdie, astfel: amestecă bine o linguriţă de drojdie de bere praf cu o linguriţă de iaurt sau lapte bătut până se omogenizează. Aplică pasta obţinută pe faţă cu ajutorul degetelor sau cu o pensulă şi las-o să acţioneze timp de 10 – 20 minute, până la uscare. Clăteşte apoi bine cu apă rece”, spune Elena Badea.

Combate ridurile

Drojdia poate fi un bun agent pentru combaterea ridurilor atunci când este utilizată în mod regulat (aproximativ o dată pe săptămâna) şi are marele avantaj de a fi potrivită pentru toate tipurile de piele. 
 

“Iată o reţeta: amestecă într-un vas 1 gălbenuş de ou pentru pielea uscată sau normală sau 2 linguri de albuş de ou pentru ten gras, 1 linguriţă de ulei de germeni de grâu, drojdie de bere 1 linguriţă, conţinutul unul vitamina E capsulă. Aplică pe faţă şi lasă să acţioneze timp se 15 minute, apoi spală cu apă călduţ. Efecte secundare şi interactiuni”, sugerează Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite