A predat în trei ţări, dar s-a întors acasă: „Locul meu e în România“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona Şerban este autorizată să predea engleza şi în Marea Britanie FOTO: arhiva personală
Mona Şerban este autorizată să predea engleza şi în Marea Britanie FOTO: arhiva personală

După ce a predat mai mulţi ani engleza în Turcia, Columbia şi Anglia, Mona Şerban a deschis în martie 2011 la Piteşti un centru de învăţare a limbilor străine, ajungând de la 40 la peste 1.000 de cursanţi în nouă ani.

„Centrul de limbi străine a pornit de la ideea de a nu face meditaţii acasă, de a oferi altceva. Am dorit ca procesul de învăţare a limbii engleze să fie diferit, să fie focalizat mai mult pe distracţie, pe joacă, pe activităţi interactive şi în primul rând pe abilitatea de a vorbi. Cum am locuit foarte mult peste hotare, am ajuns la concluzia că 80% contează ceea ce discutăm, ceea ce vorbim, este practic comunicarea orală. În România, comunicarea este extrem de redusă în învăţământul de stat la orele de limba engleză“, spune Mona.

La centrul pe care îl are în Piteşti, rolul esenţial se pune pe educaţia interactivă şi nu pe memorarea mecanică, aşa cum din păcate se întâmplă des în şcolile de stat de la noi. 

Centrul SMART Academy of Languages oferă cursuri de limbi străine: engleză, germană, franceză şi spaniolă pentru copii şi adolescenţi, începând cu vârsta de 5 ani. De la 40 de cursanţi iniţial, centrul de învăţare a limbilor străine condus de Mona Şerban a ajuns în nouă ani la peste 1.000 de elevi îndrumaţi de zeci de profesori.

Însă drumul până aici a fost unul foarte dificil. Mona a absolvit Facultatea de Litere la Universitatea din Piteşti (specializarea Franceză-Engleză) în 2004. După numeroase teste şi interviuri, a fost recrutată de AIESEC (Asociaţia Internaţională a Studenţilor la Ştiinţe Economice şi Comerciale), cea mai mare organizaţie studenţească din lume, şi a predat în Turcia şi Columbia. După aceea a studiat şi s-a calificat ca profesoară în capitala Angliei, la Londra. Mona este, printre altele, autorizată să predea engleza în Marea Britanie.

Când a ajuns profesoară în Turcia, avea doar 24 de ani. A fost impresionată de numărul foarte mare de şcoli de limbi străine. În oraşul Eskişehir erau nu mai puţin de 20 de şcoli de limbi străine. În Columbia a lucrat la început la un colegiu bilingv în oraşul Santa Marta, colegiu unde peste jumătate dintre materii erau predate în engleza americană. Ulterior, Mona a predat la Universitatea EAFIT din Medellin.

A lucrat apoi doi ani la Londra. Primul serviciu a fost de bonă, timp de o jumătate de an, pentru care era plătită cu 600 de lire sterline pe lună. A lucrat şi ca recepţioner la un hotel. La un moment dat, a fost chemată la un interviu pentru a preda engleza la un centru de limbi străine în sudul Londrei. A trecut cu brio interviul şi a fost angajată. În paralel cu predatul, şi-a mai luat un job part-time pentru a-şi putea plăti cursurile şi chiria la locuinţa unde stătea. Lucra în total cinci ore dimineaţa şi patru ore după-amiaza, ritmul fiind infernal.

Din cauza ritmului infernal de muncă din capitala Marii Britanii, a făcut un abces cerebral. După ce a fost operată şi a ieşit din spital, a trecut printr-o perioadă de depresie la Londra. Iar într-o zi s-a decis să revină acasă: „Din acea depresie pot spune că s-a născut cel mai frumos lucru: am realizat că locul meu e în România şi m-am ridicat”,

Investiţia iniţială în centrul de învăţare a limbilor străine s-a ridicat la 1.000 de euro, spaţiul fiindu-i oferit gratuit de o veche prietenă, Gabriela Chiran.

"Au început să se mişte lucrurile în bine"

„Am fost norocoasă şi mândră să locuiesc doi ani în Anglia, să văd stilul lor de viaţă, să îmi fac prieteni din întreagă lume, să fac numeroase cursuri de perfecţionare, iar când m-am întors acasă, mi s-a părut firesc să deschid o şcoală de limbi străine. M-am întors cu metode de predare interactive şi distractive, centrate pe elev. Mi se deschisese pur şi simplu o altă lume acolo. Am fost în şcolile lor, am văzut că este multă interacţiune şi colaborare, la toate materiile. Copiii erau încurajaţi să vobească, să îşi exprime puncte de vedere diferite. Nu era o atmosferă încărcată, stresantă. Cursurile de formare şi perfecţionare, obţinerea dreptului de a preda acolo ( Qualified Teacher Status – un fel de ‘titularizare’, dacă vreţi), şi faptul că am ajuns să predau într-o şcoală privată în sudul Londrei – toate acestea m-au motivat enorm  şi au făcut să crească foarte mult încrederea în mine”, spune Mona Şerban.

SMART Academy of Languages a împlinit anul acesta 10 ani, iar metodele pe care le-a adus Mona din Anglia au dat roade. De vreo 3 ani de zile a simţit nevoia să contribuie tot mai mult la ceea ce înseamnă educaţie cu blândeţe. A citit enorm despre copii şi stadiile lor de dezvoltare, nevoile lor, a ţinut cursuri şi seminarii pentru profesori pentru a disemina practici bune de predare cu focus pe inteligenţă emoţională, nu doar inteligenţă cognitivă şi a fost acceptată să fac parte din echipa SuperTeach, care pentru Mona Şerban reprezintă o realizare imensă. ”Simt că am impact atunci când mesajul meu ajunge la profesori din toată ţară. Înainte de pandemie am participat la conferinţele SuperTeach din toată ţară: Cluj, Iaşi, Oradea, Braşov, Bucureşti. Am ţinut ateliere de Mentalitate Deschisă în Educaţie şi am pus mult accent pe faptul că învăţarea nu poate avea loc decât într-o atmosfera de armonie, nu într-o atmosfera de stres, critică, cum din păcate este de multe ori cazul în şcolile româneşti. Nu în toate, nu generalizez, dar nici în puţine. Militez cu tot sufeltul pentru educaţie cu blândeţe. Ceea ce am văzut în Anglia m-a transformat complet. Am văzut oameni cu joburi simple cu mult spirit de iniţiativa, asertivi, asumaţi, responsabili, cu stimă de sine şi multă încredere în ei. Mi-am dat seama că adulţii britanici sunt ‘produsul’ şcolii lor, în care lecţiile – de la cei mai mici până la nivel universitar – se desfăşoară prin multe activităţi colaborative, iar elevul şi părerea lui contează. Disfuncţia profundă a competiţiei, a notelor, a coroniţei ne sabotează, iar noi nu ne dăm seama de asta. Este mare nevoie să reformăm sistemul nostru educaţional, dar nu este vorba de curricula sau numărul de materii. În primul rând este vorba de cum îl vedem pe elev, cum îl validăm, cum îl ajutăm să dezvolte stimă de sine şi încredere”, precizează Mona Şerban.

Managerul de la SMART Academy of Languages militează cu tot sufletul pentru educaţie cu blândeţe. Ceea ce a văzut în Anglia a transformat-o complet. Mona Şerban spune că este mare nevoie să reformăm sistemul nostru educaţional, dar nu este vorba de curricula sau numărul de materii. În primul rând este vorba de cum îl vedem pe elev, cum îl validăm, cum îl ajutăm să dezvolte stimă de sine şi încredere. „Elevii de azi sunt cetăţenii de mâine. Ne dorim cetăţeni competitivi, individualişti, fiecare pentru el sau oameni care ştiu să colaboreze, au spirit de iniţiativa, sunt implicaţi? Şcoala are un rol vital în formarea adulţilor. Misiunea mea? Asta simt că este, deşi acum doar plantez seminţele. Am încredere şi speranţa. Mult optimism şi multă, multă iniţiativă!”

Iată şi mesajul Monei pentru Ziua Naţională: „La mulţi ani, România! Astăzi, 1 decembrie este ziua tatălui meu şi a surorii mele. Sunt născuţi de ziua ţării. Sărbătoresc multe azi. Dar în primul rând, bucuria că au început să se mişte lucrurile în bine şi avem tot mai mulţi oameni implicaţi, care pun mult suflet şi pasiune în educaţie de calitate”.


 

Vă mai recomandăm şi:

Regulile de aur de la o şcoală rurală de senzaţie. „Nu există un profesor mai bun decât un copil care îi predă altui copil“

Pagină de Facebook creată de bibliotecarii din Ploieşti, pentru elevii care au nevoie de sprijin la teme

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite