A murit Valeriu Nicuţ, generalul demis după ce a dat detalii despre bazele americane din România. Militarul era cumnatul lui Gabriel Oprea

A murit Valeriu Nicuţ, generalul
demis după ce a dat detalii despre bazele americane din România. Militarul era cumnatul lui Gabriel Oprea

Generalul Valeriu Nicuţ FOTO: MApN

Valeriu Nicuţ, fost secretar de stat în MapN şi fost şef al secţiei Parteneriat din cadrul Statului Militar Internaţional din cadrul NATO, a murit la vârsta de 63 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Generalul (r) Valeriu Nicuţ avea 63 de ani şi suferea de mai mult timp de o boală incurabilă. Valeriu Nicuţ s-a stins din viaţă la locuinţa sa din Capitală, în cursul nopţii de miercuri spre joi, 6 decembrie.

Pe 30 mai 2005, Teodor Atanasiu, ministrul Apărării Naţionale la acea vreme, l-a demis pe generalul Valeriu Nicuţ din funcţia de şef al Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major General. Acesta confirmase, public, faptul că România şi SUA au ajuns la un acord pentru amplasarea unei baze militare americane lângă Constanta, fără să fie autorizat în acest sens. Pe 26 mai 2005, generalul Valeriu Nicuţ le declarase jurnaliştilor că trupele americane vor fi găzduite la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi la cazarma brigăzii 34, ce a fost desfiinţată şi vor putea folosi poligoanele de la Babadag şi facilităţile portuare de la Kogălniceanu.

Anterior, între iunie 2001 şi martie 2004, Valeriu Nicuţ deţinuse funcţie importantă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, fiind şeful secţiei Parteneriat din Divizia Cooperare şi Securitate Regională din cadrul Statului Major Militar Internaţional la Cartierul General al NATO de la Bruxelles.

După incidentul din 2005, Valeriu Nicuţ a urcat în carieră: a fost mai mulţi ani locţiitor al Şefului Statului Major General pentru operaţii şi instrucţie, iar între martie 2014 şi martie 2016 a fost secretar de stat în MApN.

Născut pe 17 noiembrie 1955 la Domneşti, în Argeş, Valeriu Nicuţ era şi cumnatul lui Gabriel Oprea, care a postat un mesaj de condoleanţe: „Profesionalismul, expertiza şi prestigiul său militar mi-au fost sprijin real în activitatea de ministru al apărării naţionale şi apoi de vicepremier pentru securitate naţională. Un exemplu de patriotism, un profesionist excepţional, un brav militar, Valeriu Nicuţ şi-a dedicat întrega viaţă Armatei şi Ţării. Cei care au avut bucuria să-l cunoască, l-au apreciat, l-au respectat şi l-au iubit. Este o mare pierdere pentru Armata Română, pentru sistemul de securitate şi pentru România. Durerea provocată familiei de moartea sa este nemărginită. Eu am pierdut un prieten de o viaţă. Vali a fost un optimist incurabil, un suflet cald, un om luminos şi bun, care a iubit viaţa, a iubit oamenii. A trăit demn şi demn a plecat dintre noi. Şi-a dorit să fie în viaţă în ziua în care România a sărbătorit Centenarul Marii Uniri şi Dumnezeu i-a îngăduit să fie. S-a stins noaptea trecută, împăcat. Nu-l vom uita niciodată! Mereu va fi în inimile şi în rugăciunile noastre! Drum lin spre lumina, bunul meu prieten!”

 

 

citeste totul despre: