Şarmul bărbatului narcisist: „Se comportă ca un zeu, însă nu pentru a-şi face partenera să se simtă ca o zeiţă, ci pentru că el se consideră astfel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii narcisişti cred cu tărie că sunt unici şi că merită tratamente speciale. Pentru a dobândi controlul celor din jur, mizează pe magnetism şi carismă, două atuuri pe care le completează, după caz, cu strategii de linguşire. Sunt convinşi că pot cuceri pe oricine, iar de cele mai multe ori chiar reuşesc, pentru că au, printre altele, şi un talent deosebit de manipulare.

„Este uşor pentru bărbatul narcisist să facă o femeie să se îndrăgostească de el. Farmecul lui, succesul pe care îl anunţă fără modestie, împreună cu conversaţia ameţitoare şi linguşirea sunt câteva dintre instrumentele la care acest bărbat apelează. Oamenii sunt atraşi de un astfel de personaj şi sunt stimulaţi de energia acestuia. Bărbatul cu personalitate narcisică este un maestru al contactului vizual, mai ales atunci când el îşi doreşte ceva”, explică, pentru Adevărul, psihoterapeutul Erna Constantin.

Cum sparg limitele personale ale celor din jur

Îşi joacă bine rolul de bărbaţi seducători: emană o încredere puternică în propria persoană, ceea ce le înlesneşte succesul, însă, în realitate, au o stimă de sine scăzută.

„Farmecul în sine este un dar puternic, care face viaţa mai vie şi mai interesantă. Cu toate acestea, farmecul, în cazul unui narcisist, devine o armă puternică pentru controlul altora”, mai spune psihoterapeutul. Magnetismul personal şi carisma devin, în cazul narcisiştilor, modalităţi de a dobândi controlul şi de a sparge limitele personale ale altor persoane. Există câteva indicii cu privire la comportamentul specific personalităţii narcisice: persoana este hiper-generoasă în public pentru a-şi demonstra puterea, trăieşte într-un mod foarte sensibil critica, este centrată pe sine, este mereu în căutarea atenţiei care să îi confirme imaginea pe care şi-o adoră.
De foarte multe ori, narcisismul la bărbaţi este mai bine evidenţiat la locul de muncă. El are o nevoie puternică de a realiza ceva spectaculos, care să îi completeze lumina strălucitoare a personalităţii”, explică Erna Constantin.

Replici pline de subînţeles

Femeile îi consideră şarmanţi... până la proba contrarie, care apare odată cu descoperirea resorturilor care-i fac pe respectivii bărbaţi capabili de fapte impresionante.

„În plan sentimental, bărbatul narcisist se comportă asemenea unui zeu, însă nu pentru a o face pe femeia de lângă el să se simtă ca o zeiţă, ci pentru că el se consideră unul. De altfel, replicile acestui bărbat sunt pline de subînţeles, fiind sigur că poate cuceri pe oricine. Odată cucerită partenera, aceasta trebuie să îi ofere o dragoste aşa cum nu a mai facut-o până acum, pentru că bărbatul narcisist primeşte doar ceea ce este unicat”, mai spune cunoscutul psihoterapeut.

În realitate, au o stimă de sine scăzută

De cele mai multe ori, în realitate, gesturile impresionante cu care reuşesc să seducă sunt doar o formă prin care îşi cresc şansele de exploatare a persoanei vizate.

„Chiar dacă unele teorii susţin că avem cu toţii, la un moment dat, anumite caracteristici specifice narcisismului, toate aduc în prim plan acele aspecte care pot fi riscante pentru viaţa socială a persoanei, întrucât narcisicii, nu numai că au o stimă de sine scăzută, dar se caracterizează şi prin lipsa de recunoaştere şi exploatarea celorlalţi. Sinele apare prin intermediul comunicării cu ceilalţi, deci depinde de relaţiile cu ceilalţi şi dacă în copilărie familia declanşează procesul deschiderii sau descoperirii sinelui, la maturitate relaţiile afective permit  o mai bună cunoaştere a sinelui şi o autodezvăluire”, explică Erna Constantin.

Potrivit specialistului, stima de sine nu se confundă cu narcisismul. „Personalităţile narcisice sunt incapabile de o comunicare autentică cu ceilalţi, deoarece ele nu-i percep pe aceştia aşa cum sunt ei, ci, mai degrabă, ca o prelungire a propriei personalităţi”, precizează psihorterapeutul.

Sunt cazuri în care narcisismul este doar o trăsătură de personalitate şi cazuri în care chiar se poate vorbi de o tulburare de personalitate, iar lucrurile nu trebuie confundate.

„Chiar dacă vorbim despre caracteristici care îi diagnostichează pe anumiţi indivizi ca fiind personalităţi narcisice, fiecare are o experienţă proprie şi caracteristici particulare. De aceea, în psihoterapie este necesar să se cunoască teoriile chiar şi diferite cu privire la narcisism şi metode diferite de terapie pentru a putea crea cadrul favorabil pentru schimbarea individului. Integrarea eficientă implică tehnici de prelevare din diverse abordări, cu scopul de a informa corect, concret, realist, la îndemâna persoanei, astfel încât aceasta să aibă cadrul propice formării şi dezvoltării unei viziuni constructive despre sine şi viaţă. Mai mult decât atât, există o graniţă între trăsăturile de personalitate şi tulburările de personalitate”, mai spune renumitul psihoterapeut.

Specialistul clarifică aspectele care fac diferenţa. „Termenul de <<trăsătură>> de personalitate se referă la caracteristicile durabile în timp ale unei persoane, care ies în evidenţă prin tipare de comportament în anumite situaţii. La nivel de comportament, o trăsătură vizează tendinţa persoanei de a răspunde în aceeaşi manieră la o varietate de stimuli. Tulburările de personalitate includ trăsăturile de personalitate, însă vorbim aici despre o persistenţă maladaptativă şi despre inflexibilitate. Aşadar, stabilirea trăsăturilor de personalitate şi/sau a tulburărilor de personalitate se face numai în urma expertizei de specialitate”, încheie psihoterapeutul Erna Constantin.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite