Şapte suflete trăiesc din alimentele de la Crucea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie de lângă Piteşti îşi duce zilele într-o singură cameră. La câţiva kilometri de Piteşti, o familie de şapte suflete se luptă cu viaţa în fiecare zi. Primesc alimente de la Crucea Roşie Argeş, provenite din donaţii prin programul „banca de alimente”.

Cu tatăl bolnav de plămâni, mama casnică şi cinci copii de vârste diferite, supravieţuirea este principala grijă a familiei Brătulescu, din Văleni. Sunt oameni curaţi, ospitalieri, de bună-credinţă şi muncitori, doar că soarta nua  fost prea bună cu ei.


Şapte suflete într-o singură cameră

La mică distanţă de oraş, familia Brătulescu luptă zi de zi pentru a-şi întreţine copii. Locuiesc toţi şapte într-o singură încăpere care şi ea stă să cadă. Podul casei e şubred, pereţii sunt îmbibaţi de umezeală, iar ocpii dorm în paturi suprapuse. Olimpia şi soţul ei, Daniel, îşi întreţin familia doar din cei 700 de lei pe care soţul ei îi câştigă lunar. Numai că, din cauza condiţiilor în acre locuiesc, singurul care aducea bani în casă, Daniel, s-a îmbolnăvit de plămâni şi veniturile au scăzut. A fost în concediu medical şi abia aşteaptă să se întoarcă la muncă.

„Mai iau şi eu câteva bonuri de masă. Pentru noi asta e ca aurul”, spune Daniel. De parcă greutăţile nu le sunt destule, familia Brătulescu a fost lovită şi de un alt necaz. Bunicul copiilor, cel care locuia şi el în aceiaşi cameră cu ei, s-a stins din viaţă pe 7 decembrie, anul trecut.


Nu au curent electric
Pare incredibil, dar există şi oameni care nu au acces în acest moment, la curent elecrtic. Familia Brătulescu a fost debrabşată pentru că bătrânul, bunicul copiilor, a fpst prea bătrân şi bolnav să reînnoiască un contract. Facturile s-au adunat şi au fost debranşaţi. Pentru că cei doi soţi nu au mutaţie în acel loc, nu pot face ei un alt contract şi oricum, rebranşarea i-ar costa prea mult pentru posibilităţile lor.

„Ne costă mai mult branşarea. Ce să facem, stăm aşa, poate rezolvăm după ce ne facem mutaţia, numai că mai avem de cheltuit până atunci”, spune Olimpia Brătulescu.


Fetele mari nu au buletin
Alexandra şi Ana Maria, de 20, respectiv 17 ani, nu au nici în ziua de azi buletin. Părinţii nu au avum cum să le facă, pentru niciodată nu au fost bani. Natalia a renunţat la şcoală după clasa a nouă, pe care a făcut-o la o profesională din Ştefăneşti.

„Apoi am lucrat la un depozit de materiale de construcţii, dar apoi nu au mai putut să mă ţină angajată acolo. Carte de muncă nu am avut, pentru că nu aveam buletin”, spune Natalia. Şi sora ei, Ana-Maria se află în aceiaşi situaţie, nu are buletin.

„Întâi am zis să le schimbăm noi, să ne facem mutaţia aici şi apoi le facem lor buletin. Nu putem să facem la toţi odată că nu avem bani”, spune tatăl celor două. Familia Brătulescu mai are încă trei copii, Ştefania, de 11 ani, elevă la Văleni, Ionuţ, de şase ani şi Alexandra, de patru anişori, o minunăţie de fată cu ochi albaştri care se luminează când vede darurile de la Crucea Roşie.

„Mulţumim pentru tot! O să ne rugăm la biserică pentru dumneavoastră! Noi ne rugăm pentru toată lumea mereu”, spune fata cea mare, privindu-şi surioara.


Nici nu îndrăznesc să viseze
Vali Ivan, de la Crucea Roşie Argeş, vine ori de câte ori are ocazia pe lafamilia Brătulescu şi le mai aduce câte ceva de mâncare şi haine noi. „Mi-au intrat la suflet. Sunt săraci, dar foarte curaţi. Se luptă şi au nişte copii extraordinari. Măcar dacaă i-am ajuta să-şi bage curent”, spune Vali Ivan. Copii ştiu că „doamna Vali” îi ajută şi li se luminează faţa numai când o văd. De visat aproape că nu mai îndrăznesc să viseze. Cele mai mici lucruri pentru alţii, lor li se par minuni. „Eu aş vrea să muncesc”, spune Natalia(20 de ani). Ionuţ îşi doreşte o maşinuţă de poliţie, iar mezina, Alexandra, vrea multe multe jucării şi cărţi colorate. „Nu visez la mai mult decât să am unde munci. Sunt atât de multe de care am nevoie şi pe care mi le doresc încât nici nu mai îngrăznesc să visez”, spune Natalia.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite