Şapte chioşcuri au fost amenajate în vecinătatea terasei Mausoleului Mateiaş. Clubul de Istorie Militară: „Mausoleul este supus unui atac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lângă parcarea Mausoleului Mateiaş (jud. Argeş) au apărut, la începutul acestui an, şapte barăci cu destinaţie comercială. Construcţiile, care au indignat Clubul de Istorie Militară dar nu numai şi care au generat un val de reclamaţii către diverse autorităţi, au fost ridicate de un argeşean pe terenul proprietate personală. Pentru acces la chişcuri, întreprinzătorul a spart o porţiune din zidul parcării şi a dat naştere unei adevărate isterii.

Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, situat în comuna Valea Mare Pravăţ, este monument comemorativ al eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Aici sunt depuse osemintele a sute de soldaţi căzuţi în luptele de pe culoarul Rucăr-Bran din noiembrie 1916. Monumentul a fost realizat, în primă fază, în 1936. Ulterior în 1986, a fost extins şi îmbunătăţit. 

image

„În România, monumentele eroilor devin spaţii de comerţ”

Din păcate, impresionantul obiectiv turistic, la care înainte de ‘89 se ţineau anual sute de festivităţi patriotice pioniereşti, mai ajunge în atenţia opiniei publice doar la câteva mari sărbători dedicate eroilor sau în contexul unor controverse, ca cea la care face referire, pe pagina de facebook, Clubul de Istorie Militară, cel care sesizează apariţia celor 7 construcţii de lemn în vecinătatea edificiului istoric.

“În aceste zile, Mausoleul este supus unui atac mai puţin obişnuit. Un proprietar al unui teren învecinat a montat la începutul acestui an 7 cabane de lemn pentru comerţ de produse tradiţionale, dar intenţionează să vândă direct pe terasa de paradă a monumentului, una dintre cele mai impresionante construcţii comemorative din partea sudică a Carpaţilor, care deserveşte acest Mausoleu. Şi pentru că nu este suficient, pentru ca activitatea să îi fie mai spornică, la finalul lunii a spart în două locuri şi zidul – parte a monumentului istoric şi proprietate publică – care separă spaţiul Mausoleului de proprietatea lui. România, ca toată Europa, comemorează în 2017 Primul Război Mondial. În toată Europa se înfiinţează muzee noi, se organizează evenimente de mare amploare, iar în România monumentele eroilor devin spaţii de comerţ”, atrage atenţia Clubul  de Istorie Militară.

“Batjocoreşte amintirea celor care au făcut România Mare”

Pe pagina sa de facebook, Clubul  de Istorie Militară îşi exprimă dezacordul faţă de iniţiativa întreprinzătorului de la Mateiaş

“Chiar şi comuniştii au înţeles să contribuie la moştenirea regalităţii româneşti, prin extinderea Mausoleului, în 1986. Recunoştinţa celor de astăzi, este transformarea unor locuri pentru vizitare şi reculegere, într-un talcioc. Astfel de gesturi sunt nu doar o dovadă de lipsă de educaţie, ci pot fi interpretate şi ca o profanare a memoriei eroilor, ale căror oseminte se odihnesc aici. Casa Regală a României, însăşi Regina Ţării, a donat în perioada interbelică pentru a se ridica un monument în care să se odihnească, în linişte, români, germani şi austrieci. Astăzi, în goana după câştiguri uşoare, un aşa zis antreprenor batjocoreşte chiar şi amintirea celor care au făcut România Mare”, se mai arată pe respectiva pagină.

Are toate documentele… nu-l putem împiedica să amplaseze barăcile acolo”

Dincolo de aspectele legate de moralitate şi oportunitate, stă însă situaţia juridică a terenului pe care respectivele construcţii de lemn au fost amenajate, teren care aparţine proprietarului chioşcurilor, Cătălin Solomon.

“Poate că au stârnit indignare, dar omul are act de proprietate pe respectivul teren, are toate documentele legale de la toate autorităţile pentru construcţiile sale şi nu-l putem împiedica să le amplaseze acolo. E vorba de şapte chioşcuri, construcţii din lemn, provizorii, aflate pe domeniul proprietate personală. Singura problemă este, într-adevăr, cu zidul parcării, pe care proprietarul l-a spart. Trebuie precizat, totuşi, că acesta nu este parte a monumentului, aşa cum susţin cei care fac reclamaţii. Până în primăvară o să găsim o soluţie!”, a explicat, pentru Adevărul, Ion Boicoi, primarul comunei Valea Mare Pravăţ. 

Conducerea Direcţei Judeţene pentru Cultură  Argeş confirmă că nu se încalcă perimetrul aferent mausoleului, şi că monumentul istoric nu este afectat. Precizează însă că întreprinzătorul a secţionat fără drept zidul de susţinere a parcării. Mai precis, ca să aibă acces mai mai uşor la chioşcuri, proprietarul a spart zidul ce desparte domeniul public (actualmente parcare) de proprietatea sa privată. Practic, zidul despărţitor este avariat în două locuri, secţiunile nefiind prevăzute a fi realizate în documentaţia avizată şi autorizată.

Şapte chioşcuri au fost amenajate în vecinătatea terasei Mausoleului Mateiaş. Clubul de Istorie Militară: “Mausoleul este supus unui atac”
Şapte chioşcuri au fost amenajate în vecinătatea terasei Mausoleului Mateiaş. Clubul de Istorie Militară: “Mausoleul este supus unui atac”

"Zidul trebuie reparat"
 

De altfel, Conducerea Direcţei Judeţene pentru Cultură Argeş a şi pus în vedere Primăriei Valea Mare Pravăţ să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor şi să-l oblige pe Solomon Cătălin să reconstruiască zidul secţionat, folosind aceleaşi materiale şi tehnici de edificare ca şi restul zidului înconjurător. 

“Chioşcurile respectă un model unitar, au autorizaţie de construcţie şi sunt plasate pe terenul particularului. În urma inspecţiei noastre a rezultat că acesta a efectuat doua treceri

în zidul de susţinere a parcării, zid care nu face parte din monumentul istoric, fiind construit în 1985. Trecerile au circa 0,8 m şi 30 de cm înalţime. În proiectul avizat se menţionează că accesul la chioşcuri se va face din parcare, fără a se preciza cum. În concluzie, Directia Judeţeană pentru Cultură Arges a notificat Primaria Valea Mare Pravăt că nu a fost respectată legea 50/1991 a constructiilor şi că zidul trebuie reparat. Am avut discutii si cu întreprinzătorul şi sperăm că va accepta să repare. Am comunicat situatia Ministerului Culturii, Cultului Eroilor, Departamentului Cultură, Culte şi Centenar (...). Eu cred într-o soluţie de compromis. Nu deranjează cu nimic dacă se repară una dintre intrări şi rămâne cealaltă, ca acces la chioşcuri”, explică, pentru Adevărul, Cristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş.

Şapte chioşcuri au fost amenajate în vecinătatea terasei Mausoleului Mateiaş. Clubul de Istorie Militară: “Mausoleul este supus unui atac”
Şapte chioşcuri au fost amenajate în vecinătatea terasei Mausoleului Mateiaş. Clubul de Istorie Militară: “Mausoleul este supus unui atac”
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite