Începe Festivalului Internaţional de Muzică Corală „D.G. Kiriac”

Începe Festivalului Internaţional de Muzică Corală „D.G. Kiriac”

Corul Ars Nova va fi prezent la festival și anul acesta

Argeșul găzduiește începând de joi și până duminică, cea de-a XXIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Corală „D.G. Kiriac”, eveniment la care sunt așteptate formaţii corale din România, Serbia şi Republica Moldova. Festivalul are o zi specială dedicată muzicii sacre.Iubitorii muzicii corale au motiv de bucurie. Mâine începe Festivalulul Internaţional de Muzică Corală „D.G. Kiriac”, ajuns la cea de-a XXIX-a ediţie. În fața publicului din Piteşti şi Curtea de Argeş vor evolua zeci de formaţii corale din ţară şi din străinătate (Serbia şi Republica Moldova).

Deschiderea oficială, în compania Filarmonicii Pitești

În prima zi a festivalului, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, vor urca, începând cu ora 17.00, grupurile corale din Alba Iulia, Brăila, Târgovişte şi Piteşti ( Corala „D.G. Kiriac şi Filarmonica), seara urmând să se încheie cu un omagiu adus Mariei Callas.

Spectacolele vor continua vineri, de la ora 19.00 și, sâmbătă, de la ora 18.00, pe scena teatrului Alexandru Davila.
 
Duminică, concerte de muzică sacră

În ultima zi a festivalului, la Mânăstirea Curtea de Argeș, îmediat după Sfânta Liturghie, va avea loc un concert de muzică sacră. Și enoriașii bisericilor Sf Gheorghe, Sf. Vineri, Sf. Ilie și Sf. Ioan se vor bucura, duminică, tot după slujbă,  de spectacole de muzică sacră.
 
“Sunt cam doi ani de când corurile protopopiatelor iau parte la acest festival iar publicul a primit cu entuziasm concertele de muzică sacră. Credem ca și anul acesta, festivalul se va bucura de succes.Sperăm la un număr mare de participanți , mai ales în prima seară, la deschidere, când sunt așteptați peste 700 de spectatori”, spune Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului.

 O tradiție de peste 40 de ani

În urmă cu 41 de ani, pe 30 mai 1970, debuta, în sala Teatrului „Al. Davila” din Pitești, prima ediţie a Festivalului de Muzică Corală „D.G. Kiriac", iniţiativa Casei Creaţiei Populare a Judeţului Argeş. 20 de coruri mixte de voci egale şi de cameră, din 12 judeţe ale ţării au făcut senzație la Pitești. În anii care au urmat, festivalul-concurs a căpătat o recunoaştere naţională, pe scena sa evoluând cele mai prestigioase coruri din România.

Începând cu 1992, la iniţiativa Societăţii Culturale „Ars Nova”, festivalul a căpătat caracter internaţional, fiind onorat de prezenţa unor coruri din: Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Iugoslavia, Israel, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, Spania, S.U.A., Ucraina şi Ungaria. Până în prezent,  peste 150 de formații corale din țară și din străinătate au urcat pe scena festivalului.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: