În grupul de schiori surprins de avalanşă era şi un salvamontist din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici el şi nici colegii lui n-au mai putut face nimic  pentru  schiorul acoperit de zăpadă. Salvamontiştii avertizează din nou: În Făgăraş, riscul de avalanşă este mare chiar şi la 1500 de metri.

Constantin Suciu, schiorul surprins de avalanşă în munţii Făgăraş avea 30 de ani  şi făcea parte din Serviciul Salvamont Râşnov . Plecase împreună cu şase prieteni printre care şi Alexandru Halibei, un salvamontist din judeţul Argeş, şă schieze. Se pregăreau pentru o expediţie în Alaska. Avalanşa s-a produs la la 1.500 - 1.700 de metri altitudine, iar cei şapte schiori se aflau  ceva mai jos, în apropiere de  Bâlea Cascadă.

“ A fost  o fatalitate. Colegul meu,  împreună cu alţi doi schiori traversau culoarul de zăpadă.Unul dintre ei observant avalanşa, a strigat pentru a averiza grupul şi au început să se retragă. Colegul din Râşnov   n-a mai reuşit” povesteşte Alexandru Halibei, salvamontistul argeşean aflat pe munte ca turist.  În zadar l-au căutat pe Constantin Suciu. Tînărul  a fost găsit, mort, abia după 20 de ore, duminică dimineaţă, de către echipele plecate în căutarea lui.

Riscul de avalanşă este mare chiar şi la 1500 de metri

În urma încălzirii vremii şi a ninsorilor din ultimele ore, nivelul de risc de avalanşă în munţii Fagăraş la peste 1800 de metri (zona de climat subpolar) este de gradul 4, risc mare.  Serviciul Public de Salbvamont atrage atenţia că, în anumite zone, vântul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul poate fi mai mare decât cel general afişat.
„  Cei care au de gînd să urcce pe munte trebuie să ţină cont că riscul produceruii aunor avalanşe este mare  chiara şi în zone care nu fac parte din categoria celor extreme. Traseul principal de creastă, precum şi toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise. Sunt de asemenea inchise toate traseele turistice din zona montană a judetului, la altitudini mai mari de 1500 de metri.”, spune Ion Sănduloiu, Şeful Serviciului Salvamont Argeş   
Sfatul Salvamont pentru cei care, totuşi, se încumetă să plece pe  munte: Nu î*9ncercaţi să urcaţi în zonele nerecomandate şi ceareţi informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional, la numarul 0SALVAMONT, care se accesează apăsând pe telefonul mobil, tasta corespunzatoare literei din aceasta sintagma.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite