În Bănănăi şi Prundu Mic, mai rău ca la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Copiii şi adultii bat la pas strada Prundu MIc
Copiii şi adultii bat la pas strada Prundu MIc

Ca să ajungă la şcoală, copiii din Bănănăi şi Prundu Mic merg pe jos kilometri întregi. Şi locuitorii din strada Baloteşti cer autobuze, cel puţin pentru copiii lor. Transportatorul public de călători, asociaţia Publitrans-CNCD- Girexim, spune că introducerea unor linii în aceste zone este neeconomică.

Străzile Bănănăi şi Prundu Mic, unele din cele mai vechi zone locuite ale Piteştiului arată şi acum aproape la fel ca în urmă cu vreo 40 de ani.  Cei peste 8000 de  oameni care locuiesc pe cele două străzi paralele  deşi stau, cel puţin teoretic, la oraş, trăiesc ca la ţară.  Raţe, gîşte, găini sau porci există cam în fiecare curte, pentru că oamenii au crescut animale şi păsări de când se ştiu.  Abia anul acesta canalizarea a ajuns şi la ei, ceea ce pentru toţi pare un semn de progres. Transportul public, însă, se mai lasă aşteptat. Cei de vârsta a doua şi a treia s-au obişnuit să facă  naveta  pentru că bat la pas cele două străzai, de când se ştiu.  Mai greu le e micuţilor care trebuie să ajungă la Şcoală şi  care au de mers, pe jos,  vreo trei kilometri  până la  şcoala generală nr 18. Mulţi dintre ei învaţă la  şcoli din zona acentrală. Vin pe jos până la staţia din Prundu, unde-şi mai trag un pic sufletul şi iau autobuzul. La întoarcere, povestea se repetă.

Fraţii Andreea şi Geroge Pletea, pleacă de acasă cu cel puţin o oră înainte de începerea cursurilor ”Pornim din timp că nu ştim ce se întâmplă sau peste ce dăm pe drum|”, spune fetiţa cărând  după ea un ghiozdan de vreo şase kilograme.

„ Cum să laşi copiii să tragă de ghiozdane trei kilometri. Nu e păcat de ei? Eu am şi-un nepoţel de grădiniţă  şi trebuie să-l duc pe jos până în Prundu, că singur nu-l las. Sunt câini, mai e şi calea ferată, o grămadă de pericole pentru cei mici. Mi-e mie greu,că sunt om în toată firea, dar unui copilaş?”, spune  Ecaterina Chineaţă, bunica unui băieţel de 4 ani.

“ Până şi la ţară, copiii merg cu microbuzul la şcoală, iar noi, că stăm în oraş, îi trimitem pe jos şi la grădiniţă. Suntem în secolul 21!” spune  Mariana Arapu, o altă mămică.  Transportatorul public de călători spune că introducerea unei linii pe cele două străzi nu se justifică din punct de vedere economic.

,, Un autobuz nici măcar nu are unde să întoarcă pe strada Bănănăi. În plus, cererea e mare doar la orele la care copiii intră şi ies de la şcoală. Ca să cumpărăm cinci microbuze şi să le folosim doar câteva ore pe zi, nu este economic, mai ales că, altundeva în oraş, nu le putem folosi.” spune Manuel Rotaru, directorul Publitrans. Şanse ca prea curând situaţia să se schimbe, nu prea sunt.

 Şi locuitorii străzii Baloteşti vor o linie de transport , cel puţin pentru elevi. Pentru transportatorul public de călători, nici aici cheltuielile nu par să se justifice.
 “Am făcut o simulare. Am introdus anul trecut un mijloc de transport, şi, deşi locuitorii ne-au promis că vor exista  cel puţin 140 de abonamente lunare, lucrurile n-au stat aşa. În total şi-au făcut 90 de abonamente şi  ajusesem să transportăm, în medie, şase oameni pe oră, în cele 15 ore în care maşinile se aflau pe traseu. Pentru noi , introducerea unei noi linii înseamnă  cheltuieli  de cca 400 de milioane de lei vechi lunar, ceea ce nu e economic.” explică Manuel Rortaru.
 Există şi voci care spun că strada Baloteşti, fiind una de vile, părinţii au, cel puţin teoretic, mijloace să-şi ducă  copiii la şcoală.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite