Zeci de pietreni şi-au scos copiii la cerşit în ger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii comunitari au amendat-o pe femeia care cerşea alături de copil
Poliţiştii comunitari au amendat-o pe femeia care cerşea alături de copil

Poliţia Comunitară îi amendează pe părinţi, dar minorii sunt găsiţi din nou pe străzi. Nici Protecţia Copilului nu poate acţiona împotriva părinţilor. Ar trebui ca cineva să sesizeze un astfel de caz, după care se face o anchetă.

Zilele premergătoare Crăciunului sunt şi cele mai profitabile pentru cei care nu se tem pentru sănătatea lor şi ies la cerşit chiar şi la temperaturi greu de suportat.  Poliţiştii comunitari au amendat ieri 58 de părinţi care şi-au scos copiii la cerşit pe stradă, la temperaturi de -15 grade Celsius.


Cu toate acestea, acţiunea organizată cu scopul eradicării cerşetoriei nu a avut niciun efect. Amenda de 300 de lei nu reprezintă un impediment pentru meseria profitabilă de cerşetor. Cei mai mulţi nu au fost afectaţi de sancţiuni şi s-au întors înapoi la „lucru“. 


„După ce am plecat din Piaţa Centrală şi am patrulat pe străzile din oraş, ne-am întors în aceeaşi zonă. Nu am fost deloc surprinşi să-i găsim pe toţi cei amendaţi în aceleaşi locuri, cerşind cu copiii în braţe. Majoritatea locuiesc în cartierul Speranţa şi i-am îmbarcat în autobuze sub pază şi i-am trimis acasă“, a declarat Dumitru Crăescu, şeful Poliţiei Comunitare Neamţ.


Protecţia Copilului aşteaptă sesizări


În astfel de cazuri şi Protecţia Consumatorului este legată de mâini şi de picioare. „Instituţia noastră nu a primit nicio sesizare de acest gen în ultima jumătate de an. Noi nu putem interveni să-i luăm mamei copilul din braţe fără o sesizare şi o anchetă care să demonstreze că minorul este abuzat“, a declarat Cristina Păvăluţă, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ. Specialiştii în asistenţă socială declară că în aceste situaţii, când minorul este însoţit de tutore, copilul nu poate fi considerat exploatat prin muncă sau cerşetorie.


Trecătorii, sensibilizaţi


Verdictul de abuz poate fi dat numai dacă cel mic este neînsoţit. „Ar fi bine dacă am lucra în echipă cu Poliţia Comunitară şi cu cei din Primărie. Fără o decizie judecătorească prin care părintele să fie decăzut din drepturi nu putem acţiona legal în niciun fel“, a adăugat Cristina Păvăluţă.


Trecătorii din zona Pieţei Centrale, sensibilizaţi de cerşetorii care-şi ţineau copiii dormind în ninsoare, se aplecau grăbiţi să le întindă un ajutor, fără a-şi da seama că tocmai prin aceste gesturi omeneşti încurajează nevoiaşii să nu renunţe la practica ce le aduce venituri frumoase zi de zi.


„I-am dat 5 lei şi am rugat-o să se ducă acasă. Nu ştiu cum rezistă să stea într-un loc pe frigul ăsta. Mi-a fost milă de copil, că am şi eu trei acasă“, a spus Mărioara Paraschiv, o pensionară generoasă.

_____________________

Zone preferate de cerşetori
Pomanagii din oraş îşi stabilesc cu precizie traseele profitabile. Cele mai căutate zone se dovedesc a fi cele în care pietrenii ies la cumpărături înainte de Crăciun. Piaţa Centrală este favorita nevoiaşilor pentru afluxul mare de persoane din mediul rural, pe care îi pot manipula mai uşor. De pe lista traseelor cu cerşetori nu lipsesc nici parcările supermarketurilor, cimitirul, parcarea Spitalului Judeţean şi cea din faţa Gării.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite