Zeci de hectare de pădure şi păşuni în flăcări, la poalele Ceahlăului. Ce a păţit bărbatul din vina căruia s-a extins focul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza secetei, incendiile se propagă foarte repede şi în fondul forestier. FOTO: ISU NEAMŢ
Din cauza secetei, incendiile se propagă foarte repede şi în fondul forestier. FOTO: ISU NEAMŢ

De la începutul lunii aprilie, nu există zi în care ISU Petrodava Neamţ să nu aibă câteva intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie.

Incendiile de vegetaţie au cauzat mari neplăceri prin judeţul Neamţ, în ultimele zile alarmele sunând continuu la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava. 

Cel mai mare a avut loc pe 7 aprilie, în zona localităţii Poiana Teiului, la poale munţilor Ceahlău, flăcările mistuind nu mai puţin de 20 de hectare de păşune şi alte patru de pădure.

Producerea nedoritului incident a fost anunţată în jurul prânzului, când cadrele ISU Neamţ au fost chemate în ajutor prin apel la numărul unic de urgenţă 112. La locul indicat s-au deplasat numeroase echipaje de intervenţie, care au fost sprijinite de voluntari. 

După câteva ora de luptă cu flăcările acestea au fost localizate şi stinse, cercetările stabilind că nu a fost vorba de o conjunctură nefericită, ci de neglijenţa unui localnic. 

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spaţii deschise. Persoana care a cauzat incendiul a fost sancţionată de către pompierii din cadrul Inspecţiei de prevenire din cadrul ISU Neamţ, urmând ca organele de cercetare penală să definitiveze ancheta“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ.

Săteanul în culpă a fost sancţionat cu o amendă de 2.500 de lei, are întocmit dosar penal pentru distrugere prin incendiere şi este posibil să suporte cheltuielile intervenţiei pompierilor. Noaptea trecută, zona afectată a fost monitorizată de echipe mixte formate din pompieri, angajaţi ai Ocolul Silvic Poiana Teiului şi pompieri voluntari, deoarece exista pericolul reizbucnirii flăcărilor din cauza vântului. 

Un incendiu similar a fost anunţat în aceeaşi zi, în jurul orei 17.00, dar în celălalt capăt al judeţului Neamţ, la Gherăieşti, în zona Roman. Misiunea a durat cinci ore, afectată fiind o suprafaţă de 2,5 hectare de litieră şi 2,5 hectare de pădure. 

Au ars 30 de arbori uscaţi şi 8.000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată, iar aproximativ 120 de arbori au fost afectaţi din cauza flăcărilor.

Şi fumatul a cauzat neplăceri

În cazul incendiului de la Gherăieşti, ISU Neamţ a stabilit că situaţia nedorită s-a datorat unui fumător neglijent, care a aruncat aiurea o ţigară aprinsă. 

Pe data de 6 aprilie, în jurul orei 12.30, alarma a sunat din nou la pompierii nemţeni, ei fiind chemaţi să intervină în zona satului Bistra, din comuna Bicazu Ardelean. Aici focul cuprinsese o suprafaţă de câteva hectare situată în interiorul unei păduri, şase ore fiind necesare pentru înlăturarea pericolului. 

Au intervenit cadrele de la Detaşamentul Piatra Neamţ cu nouă subofiţeri, 11 pompieri voluntari

de la Bicazu Ardelean, doi poliţişti şi tot atâţia jandarmi. „Au ars aproximativ cinci hectare de litieră, iar intervenţia a durat şase ore. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind

focul deschis în spaţii deschise“, a transmis ISU. 

Tot pe 6 aprilie, o intervenţie a fost şi la Târgu Neamţ, într-o pădure arzând vegetaţie uscată, frunziş şi lăstăriş pe o suprafaţă de circa un hectar, cauza fiind tot fumatul. 

ISU reaminteşte că, respectând măsurile de prevenire a incendiilor, ne protejăm viaţa şi bunurile materiale. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după

obtinerea permisului de lucru cu focul, conform normelor în vigoare.

Se pot efectua focuri de curăţenie doar când nu bate vântul, vegetaţia uscată trebuie adunată în cantităţi şi grămezi care să permită arderea controlată, iar focul trebuie aprins departe de fondul forestier, locuinţe, anexe sau zone cu substanţe periculoase. 

Astfel de arderi trebuie să aibă loc numai pe timp de zi, să fie asigurate minime dotări cu mijloace

de intervenţie, iar în caz de pericol să fie anunţate serviciile locale de urgenţă, primăria sau pompierii militari.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite