Vieţi de copii luate tribut de râuri periculoase. Statistica sumbră din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăldatul în râul Moldova este foarte periculos FOTO ISU Neamţ
Scăldatul în râul Moldova este foarte periculos FOTO ISU Neamţ

Seria neagră a cazurilor de copii înecaţi în râurile din Neamţ nu se mai opreşte, în seara de luni, 4 iulie, în sumbra statistică a acestor fel de decese adăugându-se un băiat de 14 ani.

Numărul persoanelor din Neamţ, care şi-au pierdut viaţa prin înec în 2022, a ajuns la şapte, fiind vorba despre cinci copii, cu vârste între 7 şi 17 ani, un tânăr de 20 de ani şi un bătrân de 71 de ani. De altfel, nu este an în care să nu se petreacă astfel de nenorociri, victimele sfârşind, cu mici excepţii, în timp ce erau la scăldat. 

Cele mai periculoase cursuri de apă din ţinutul străjuit de masivul Ceahlău sunt cele care au şi debitul cel mai mare, fiind vorba despre Bistriţa, Siret şi Moldova. Într-o statistică întocmită de autorităţi se arată că în apele ce străbat judeţul Neamţ şi-au pierdut viaţa în ultimii trei ani 48 de persoane. Au fost 19 în 2019, 20 în 2020 şi şapte în 2021, la care se adaugă cele şapte din 2022, în total 55 de victime, marea majoritate fiind copii şi adolescenţi. 

Ultima tragedie s-a petrecut pe 4 iulie 2022, la ora 18.30 ISU „Petrodava“ fiind alertat că un băiat de 14 ani, din comuna Costişa, s-a înecat. Plecase la Bistriţa să se răcorească, într-o după-amiază toridă de vară, dar hazardul a făcut ca să fie ultima din viaţa sa. A fost scos din apă, dar nu a răspuns manevrelor de resuscitare făcute de paramedici. 

O altă nenorocire s-a abătut asupra unei familii din Horia, doi dintre cei cinci copii ai săi murind pe 2 iulie. Erau pe malul Moldovei, iar la un moment dat fata de 17 ani a alunecat în albie, iar fratele, de 16 ani, a sărit să o ajute. Nu a reuşit, fiind luaţi de curentul puternic. Fata a răspuns manevrelor de resuscitare, dar a decedat în spital. Cadavrul băiatului a fost descoperit a doua zi. 

Pe 3 iulie, în ştrandul din Piatra Neamţ murea un bătrân de 71 de ani, el fiind descoperit fără suflare pe fundul bazinului. Era cardiac şi a suferit un stop respirator. 

Pe 30 iunie 2022, un tânăr de 18 ani, sfârşea şi el în Moldova, la Tupilaţi, când era la scăldat. 

Seria neagră a copiilor înecaţi în acest an începea în februarie, când doi fraţi, de 7 şi 8 ani, din Borca, au căzut în Bistriţa, după ce gheaţa pe care se jucau a cedat sub greutatea lor. 

Recomandări şi măsuri 

Cel mai sinistru caz de înec din Neamţ s-a petrecut anul trecut, pe 1 august. Cinci adolescenţi cu vârste între 14 şi 17 ani, din comuna Bahna, au murit în câteva minute. Plecaseră la Siret, la scăldat. Primul băiat care a intrat în apă a fost luat de curent, moment în care un amic, realizând că acesta se îneacă, a sărit să-l ajute. A fost luat şi el de apă, astfel că şi ceilalţi au intrat, rând pe rând, în albie, pentru a se salva unul pe altul. 

bhncopii

În august anul trecut, cinci copii au decedat în apele Siretului FOTO ISU Bacău

Din cauza creşterii semnificative a cazurilor de înec de pe raza judeţului, Prefectura Neamţ a dispus măsuri de multiplicare a mesajelor preventive şi desfăşurarea unor activităţi care să contribuie la scăderea numărului de victime generate de acest risc, conform unei hotărârii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. 

„Atrag atenţia autorităţilor publice locale şi operatorilor economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafeţe care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnalizeze acest pericol prin instalarea unui panou de avertizare, iar prin compartimentul de prevenire din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă să intensifice acţiunile de prevenţie“, a declarat prefectul Adrian Niţă.

Cum este vară, foarte mulţi localnici, în special copii şi tineri, aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, lucru ce poate genera tragedii. De cele mai multe ori, acestea se produc fie din cauză că persoanele respective nu ştiu să înoate foarte bine, fie intră în ape în care curenţii sunt puternici sau în locuri unde nivelul se schimbă brusc şi nu mai reuşesc să iasă la suprafaţă.

Iată şi recomandările autorităţilor: nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă, evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri unde malurile sunt abrupte, curenţii puternici, albii nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci, frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat, nu faceţi teribilisme prin plonjoane de pe platforme, poduri sau alte construcţii. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

O refugiată din Ucraina, mari necazuri şi în pribegie. Accident cu maşina în care era şi fiul de 4 ani

„Bombe cu ceas”. Alte poduri „antice” din Neamţ stau să se prăbuşească. Unul a fost bombardat în război

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite