VIDEO Teoria conspiraţiei la mănăstire. Cum s-au mobilizat enoriaşii pentru a da de urma unui preot dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enoriaşii au venit în număr mare la Schitul Ţibucani duminică, 11 noiembrie FOTO: Florin JBANCA
Enoriaşii au venit în număr mare la Schitul Ţibucani duminică, 11 noiembrie FOTO: Florin JBANCA

Pentru a doua duminică la rând, credincioşii au venit la schitul de la Ţibucani, în Neamţ, cu speranţa că vor afla amănunte despre soarta preotului dispărut fără urmă.

11 noiembrie 2018. Circa 200 de enoriaşi au venit cu inima îndoită la slujba de duminică la Schitul Sfânta Maria Magdalena din comuna Ţibucani, Neamţ. Vestea că preotul Hrisostom Filipescu e dat dispărut i-a împins, pe cei mai mulţi dintre ei să fie prezenţi aici şi să caute răspunsuri la întrebările care îi macină de două săptămâni. 

În acest interval, în spaţiul virtual al reţelelor sociale s-a iscat o întreagă nebunie şi scenarii despre dispariţia tânărului duhovnic. În paralel, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a acţionat rapid: l-a „rânduit“ (provizoriu) ca egumen al schitului pe preotul Arsenie Rusu, de la Mănăstirea Secu (de care ţine schitul Ţibucani), a lansat varianta unei „grele suferinţe psihice“ de care ar suferi Hriostom Filipescu şi a retras de pe site-ul oficial al Mitropoliei articolele publicate de tânărul preot.

Deşi fizic nu a fost prezent nici de această dată la Ţibucani, oamenii l-au căutat pretutindeni: în bisericuţa veche, monument istoric, prin geamul chiliilor, la trapeză, pe malul iazului aproape amenajat situat lângă schit sau în zona gospodărească a lăcaşului. Şi la pangar, unde lângă lumânări se vindeau (încă) lucrările semnate de Hrisostom Filipescu.

schit

Slujba din biserică a fost scurtă, şi, pentru mulţi dintre enoriaşi, lipsită de interes. Noul egumen, stânjenit parcă de ochii iscoditori ai enoriaşilor, şi-a dus la capăt misiunea asistat de cei doi călugări care până nu de mult, erau ucenici ai predecesorului său. În acest timp, în faţa lăcaşului, la intrarea de la turnul clopotniţă, oamenii semnau o petiţie prin care cereau menţinerea părintelui Hrisostom Filipescu în funcţia de egumen.

semnaturi

La ora 11.00, preotul Arsenie ieşea din biserică grăbit să sfinţească o maşină şi deloc dispus să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

 Preotul Arsenie Rusu, deranjat de întrebările despre dispariţia lui Hrisostom Filipescu
 

Enoriaşii adunaţi la turnul clopotniţă au semnat listele petiţiei, şi, văzând că nimeni nu vine să le vorbească, au decis să pornească spre Mănăstirea Secu pentru a-şi spune păsul stareţului. 

Imagine indisponibilă

FOTO Facebook Hrisostom Filipescu

După un drum de circa 35 de kilomeri, o delegaţie de circa 60 de persoane a reuşit să ajungă la stareţul Vichentie Amariei. Dialogul a fost posibil doar după ce ierarhul a fost anunţat de doi jandarmi montani care susţineau că se aflau întâmplător prin zonă. Stareţul Mănăstirii Secu a primit o copie după listele semnate de enoriaşi şi i-a asigurat că nu ştie nimic despre soarta preotului dispărut, sfătuindu-i pe aceştia să se roage şi să nu creadă zvonurile lansate despre o eventuală sechestrare sau alte scenarii vehiculate pe reţelele de socializare.  

Delegaţie de enoriaşi primită de stareţul Mănăstirii Secu sursa video: Rusu Costel/Facebook 
 

Care sunt cerinţele enoriaşilor 

În petiţia care a strâns în trei zile peste 500 de semnături, enoriaşii cer menţinerea părintelui Hrisostom Filipescu în funcţia de stareţ (egumen) al Schitului Ţibucani-Neamţ.

"De ce este important? Dincolo de buna şi dreapta gospodărire a schitului pe parcursul ultimilor 7 ani, prin implicarea directă a părintelui-egumen Hrisostom, dincolo de folosul spiritual pe care îl aduce în mijlocul comunităţii locale, se află bucuria cu care ne aşteaptă mereu la trecerea pragului lăcaşului de cult.

Considerăm ca Preotul HRISOSTOM FILIPESCU este cel care poate îndeplini cu evlavie în continuare misiunea duhovnicească de a spovedi şi de a tămădui sufletele noastre, ale enoriaşilor şi de a sluji valorilor creştin-ortodoxe în credinţă, nădejde şi IUBIRE. Prezenta petiţie este o urmare directă a dorinţei credincioşilor din parohie şi a tuturor susţinătorilor săi din comunitatea locală şi din ţară. Vă invităm să semnaţi prezenta petiţie şi să ajutaţi sufletele noastre să-şi regăsească liniştea sub îndrumarea părintelui duhovnic HRISOSTOM FILIPESCU, în cadrul Schitului Ţibucani din Judeţul Neamţ. Vă mulţumim! Ne dorim să-i fie cald lui Doamne în inimile noastre!", se arată în petiţia, care se încheie cu un citat din lucrările publicate de preotul Hrisostom: „Trăieşte frumos, iartă la timp, iubeşte cu adevărat“.

Ce s-a întâmplat cu părintele Hrisostom

Hrisostom Filipescu (33 de ani), egumenul schitului Ţibucani, unul din cei mai apreciaţi monahi din Neamţ, este de negăsit de la sfârşitul lunii octombrie, de când a părăsit lăcaşul, lăsând vorbă că pleacă la Bucureşti. Preot, psiholog clinician şi psihoterapeut, autor al unor cărţi de succes, acesta tocmai fusese ridicat în rang de protosinghel pe 26 octombrie.
 
Dispariţia sa a atras atenţia după ce, pe contul său de Facebook şi cel al schitului, au început să fie postate, într-un ritm alert, mesaje extrem de ciudate: acuzaţii de corupţie la adresa mai marilor BOR şi PSD, amestecate cu clipuri cu BUG Mafia, mesaje cu tentă sexuală ori indicii că preotul ar fi părăsit ţara şi s-ar afla ba la Viena, ba la Paris, ori la Berlin.
 
„Pr. Hrisostom Filipescu a făcut o cădere psihică grea. Este o recidivă. A plecat în Franţa, nu se ştie pe unde. În perioada aceasta a postat pe pagina personala de fb, lucruri care sunt rezultatul acestei căderi“, a fost prima explicaţie oferită pe 1 noiembrie de Visarion Alexa, de la Biserica Sf. Nicolae din Bucureşti.
 
Cei mai mulţi dintre comentatorii postărilor consideră că cineva i-ar fi furat telefonul preotului şi cer raportarea conturilor. Versiunea preotului Alexa a fost întărită însă de Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pe 2 noiembrie.
 
„Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferinţă de ordin psihic şi că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat). În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia şi-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit“, a precizat preotul Sturzu.
 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite