VIDEO O scriitoare româncă descrie în detaliu atmosfera sinistră din Italia: „Sunetul ambulanţelor cu bolnavi este lugubru, lugubre sunt şi carele mortuare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentina Niţă trăieşte în Italia de 20 de ani FOTO Arhivă personală
Florentina Niţă trăieşte în Italia de 20 de ani FOTO Arhivă personală

Florentina Niţă, o ingineră din Neamţ, s-a stabilit la Brecia de 20 de ani. Această zonă a Italiei este cea mai grav afectată de epidemia de coronavirus

„Iată că suntem la o lună de la primul caz depistat în Italia, iar fenomenul a căpătat o amploare de neimaginat. Când cazurile se desfăşurau în China, ni se părea o poveste urâtă. Dar virusul a ajuns la uşa noastră, când ameninţarea e pe stradă, când te întâlneşti pe stradă cu cineva şi acel cineva nu mai este în viaţă a doua zi simţim mult mai profund pericolul care ne paşte“. 

Aşa îşi începe Florentina Niţă, o scriitoare româncă de loc din Roman, judeţul Neamţ, stabilită în Italia, relatarea despre situaţia de neimaginat prin care trece populaţia acestei ţări. 

Hazardul a făcut ca Florentina Niţă să ajungă, acum mai bine de 20 de ani, la Brescia, regiunea Lombardia, zona cea mai grav afectată din toată Europa de pandemia de coronavirus.

Autoizolată de de mai bine de o lună la domiciliu, împreună cu întreaga familie, nemţeanca a relatat despre drama prin care trec italienii, dar şi cei de alte naţionalităţi care s-au stabilit în Peninsulă. 

„De o lună de zile trăim în autoizolare, în locuinţă şi am răspuns recomandărilor impuse de autorităţi de a ne proteja. Am răspuns invitaţiei dumneavoastră de a vă relata ceea ce se întâmplă aici, dar nu pentru a mă lamenta“, spune Florentina Niţă, pentru Monitorul de Neamţ, de profesie unginer electrotehnic, studiile superioare făcâdu-le la Iaşi. 

Ea povesteşte că are noroc că poate lucra la domiciliu, metoda fiind experimentată înainte de criza coronavirusului, dar alte sectoare industriale au fost afectate foarte grav. În ceea ce priveşte şcolile şi universităţile toate au fost închise pentru protecţie, dar se învaţă pe platforme on-line la care se conectează elevii şi profesorii.

„Este o situaţie disperată“

Nemţeanca a relatat şi despre situaţia îmbolnăvirilor în zona în care s-a stabilit, afirmând că amploarea lor este uriaşă: 

„Eu locuiesc la Brescia, unul din cele mai puternice focare de infecţie, unde mai bine de jumătate din populaţie este contaminată. Impresionant este faptul că sunt descoperiţi infectaţi cu virusul ucigaş cam zece cazuri pe oră, iar doi pe oră mor. Este o situaţie disperată. E greu de imaginat că în secolul XXI s-ar fi putut trăi o asemenea dramă. E ca în timpul războiului. Sunetul sirenelor ambulanţelor care duc bolnavii la spital este lugubru, lugubre sunt şi carele mortuare“. 

Românca din Neamţ a mai făcut referire şi la situaţia din spitale, una la fel de gravă, la fel stând lucrurile în cazul personalului sanitar, care se infestează cu temutul virus dată fiind natura meseriei: 

„Spitalele nu mai fac faţă la numărul mare de cazuri. Ceea ce e mai grav este şi faptul că se îmbolnăvesc pe capete şi cadrele medicale şi nu se întrevede nici sfârşitul crizei, care se pare că va mai dura. Sper ca România să nu ajungă în această situaţie, pentru că odată ce începe contaminarea

numărul cazurilor creşte exponenţial şi este foarte greu de controlat“.

Fiind în epicentul celei mai contaminate zone din Italia, Florentina Niţă îi îndeamnă pe conaţionali să asculte sfaturile autorităţilor şi să rămână în locuinţe, autoizolaţi voluntar. 

„Să sperăm că, mai devreme sau mai târziu, vom trece peste această criză şi vom reveni la normalitate. În această perioadă cât am stat în casă am realizat că ceva se schimbă în noi, în  modul de a înţelege lumea şi viaţa, dar şi priorităţile pe care trebuie să le avem. Dacă vom ieşi cu bine din această încercare ceva se va schimba în lume şi noi, ca oameni, poate vom fi mai buni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a încheiat mărturisirea, abia putându-şi stăpâni lacrimile.

Ingineră, ziaristă, compozitoare, scriitoare

Florentina Niţă are 55 de ani şi s-a născut în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ. Este absolventă a Liceului Roman-Vodă din Roman şi a Facultăţii de Electrotehnică a Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi. În 1983 a revenit la Roman pentru a lucra ca inginer proiectant, iar în paralel s-a implicat în viaţa socială şi culturală a oraşului.

A activat la săptămânalul Gazeta de Roman, sub pseudonimul Florina Nacu, în acest context văzâd lumina tiparului propriile articole, opinii, poezii, un serial de impresii de călătorie intitulat „Spaţiu şi timp european“, precum şi cronicile şedinţelor Cenaclului literar Arcadia, pe care l-a frecventat fără întrerupere.

Pasionată de muzică, a compus cântece cu acompaniament la chitară, pe care le-a prezentat în diverse ocazii. În 2000 s-a stabilit cu familia în Italia, la Brescia, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea şi în prezent.

   

A publicat câteva volume de versuri, dintre care amintim „Aripi de gând“, Editura Muşatinia - 2011, „Poezii dintr-un ierbar“, Editura Muşatinia - 2012, „Zidiri de cuvânt“, Editura Vivaldi, lansat la Bookfest 2015, „Numerologii sentimentale“, Liberx Iaşi 2019, obţinând premii literare în România şi Italia.

Florentina Niţă colaborează cu diverse reviste, în care îşi face cunoscute creaţiile literare, publică informaţii despre evenimentele culturale româneşti, precum şi despre aspecte din viaţa conaţionalilor din diaspora, fiind prezentă la manifestãrile organizate de Centrul Cultural Italo-Român al Bibliotecii Româneşti din Milano. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite