VIDEO Cum se protejează zimbrii de insectele agresive în perioadele secetoase din an. „E un fel de autoigienizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva au filmat în Parcul Natural Vânători Neamţ momentele în care un zimbru se apără de insectele agresive.

Căldurile toride din vară şi toamna prelungită au uscat pădurile, iar resursele de apă sunt tot mai rare. Silvicultorii de la Parcul Natural Vânători Neamţ au reuşit să surprindă într-o filmare, comportamentul zimbrilor în perioada lungă de zile călduroase. 

În astfel de condiţii, un petec fără vegetaţie devine o scăldătoare pentru un zimbru pentru a se îmbăia în praf. Biologul Răzvan Deju explică ce rol are acest comportament.

„E un comportament natural al zimbrilor. Tăvălitul în praf îi ajută să se protejeze de căpuşe, muşte, de fel şi fel de insecte. E un fel de autoigienizare, am putea spune că aşa îşi fac toaleta. Mai sunt fel şi fel de acarieni, de paraziţi externi. Ei mai mult preferă o baie pe uscat decât în apă, e un comportament specific ierbivorelor“, spune Răzvan Deju.

Specialistul Parcului Natural Vânători Neamţ a precizat că sunt şi specii de ierbivore care preferă scăldatul în apă pentru a scăpa de insectele agresive:  

„Bivolii, pe de altă parte, preferă să caute ochiurile de apă ca să scape de înţepărturile tăunilor, dar astfel de insecte nu sunt în zona montană, ci mai mult spre câmpie“


Comportamentul zimbrului în perioada de secetă SURSA: Facebook/Romsilva - Parcul Natural Vânători Neamţ

Parcul Natural Vânători Neamţ este unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva. Are o suprafaţă de 30.631 de hectare şi se suprapune peste Ocoalele Silvice Târgu Neamţ, Văratec (Romsilva) şi Ocolul Silvic Bisericesc Neamţ.
 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite