VIDEO Luptă între zimbrii liberi, filmată în pădurile Neamţului. Cum se termină încleştarea dintre o femelă şi un mascul

VIDEO Luptă între zimbrii liberi, filmată în pădurile Neamţului. Cum se termină încleştarea dintre o femelă şi un mascul

Lupta zimbrilor sursa: Facebook/Parcul Natural Vânători Neamţ

Specialiştii Parcului Natural Vânători-Neamţ au reuşit să înregistreze zilele trecute o înfruntare în turma de zimbri liberi şi au mediatizat imaginile cu o explicaţie despre semnificaţia duelului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rangerii şi biologii Parcului Natural Vânători-Neamţ care monitorizează turma de zimbri aflată în libertate au postat pe 1 februarie scena unei înfruntări între două exemplare, o femelă şi un mascul. Imaginile, o raritate în decorul de iarnă, au fost explicate astfel de specialiştii parcului:
 
„Ca multe din disputele domestice, nici aceasta, petrecută într-o turmă de zimbri în libertate, nu pare a avea un motiv tocmai serios. Nu putem decât remarca faptul că, în pofida aparenţelor, femela (cea din stanga) reuşeşte să-şi impună <punctul de vedere>...“.
 
Răzvan Deju, biolog în cadrul Administraţiei Parcului Natural Vânători-Neamţ spune că imaginile au fost surprinse în pădurea din apropierea mănăstirilor Agapia şi Sihla şi că, în fapt, nu e vorba de o luptă propriu zisă, ci, mai degrabă de o hârjoneală între cei doi zimbri care se împing cu coarnele: 
 
„În imagini este o femelă adultă şi un mascul tânăr şi nu e o luptă pentru a arăta cine-i şeful, cum se spune. La această specie sunt cunoscute zece tipuri de comportament precum comportamentul de deplasare, cel de odihnă, de luptă, etc. În ce priveşte comportamentul de luptă, cel mai cunoscut este între masculii adulţi, pentru supremaţie la reproducţie, unde câştigă doar un mascul dominant“, a precizat Răzvan Deju. 
 
În urmă cu şase ani, în martie 2012, Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ a eliberat, în premieră, cinci exemplare de zimbri în pădurile din zona Chitele. De atunci, turma a crescut, prin eliberări succesive, dar şi în urma fătărilor, numărul exemplarelor ajungând în prezent la 35.  
 
 
citeste totul despre: