VIDEO Imagini rare cu montarea unui dispozitiv cu GPS unui zimbru liber. Singurul loc din România unde se face operaţiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii RNP Romsilva au făcut publice imagini cu operaţiunea de montare a unui dispozitiv GPS la un zimbru aflat în libertate.

GALERIE FOTO 

Imagini cu operaţiunea de montare a unui colar GPS la un zimbru aflat în libertate au fost prezentate recent de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Atât în format foto, cât şi printr-un clip video, imaginile au fost surprinse în zona mănăstirii Văratec, din Neamţ, acolo unde se afla o turmă de 14 exemplare de zimbri liberi. 

„A fost nevoie de schimbarea unui radiocolar GPS cu unul modern, care ne permite să monitorizăm mai bine, să avem o privire de ansamblu mai bună asupra deplasărilor turmei. Am montat astfel de echipamente doar la zimbrii masculi, deoarece ei umblă solitari şi la femelele dominante din turmă. Este singurul loc din România unde se fac astfel de operaţiuni la specia zimbru“, a precizat biologul Răzvan-Florian Deju, specialistul Parcului Natural Vânători-Neamţ, cel care a coordonat acţiunea. 

În filmare se vede cum acesta îşi pregăteşte doza de tranchilizare a zimbrului, apoi masivul erbivor este sedat şi i se montează „zgarda“ GPS în jurul greabănului. Ulterior se administrează antidotul, iar zimbrul îşi revine din starea de sedare. 

„A fost vorba de un exemplar de femelă adultă, în vârstă de circa 8-9 ani. Pentru ca efectul tranchilizantului să fie cât mai eficient, trebuie ca acul cu ser să fie lansat spre picior sau în zona greabănului. În perioada de iarnă te poţi apropia la circa 50 de metri de turmă, pentru că animalele cred că le dai de mâncare, după ce se dezvoltă vegetaţia şi se încălzeşte, e mai greu ca zimbri să accepte prezenţa omului foarte aproape şi fug“, spune Răzvan Deju.  

Montare colar GPS la un zimbru în Parcul Natural Vânători- Neamţ credit video: RNP Romsilva

36 de zimbri umblă liberi prin codrii Neamţului

Zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958, la peste două secole de la dispariţia sa din ţara noastră. În martie 2012, pe Valea Cracăului (Neamţ) au fost eliberate primele cinci exemplare în natură, în urma unui program derulat de Parcul Vânători-Neamţ. În prezent, numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată a ajuns la 36, între care 12 sunt zimbri născuţi liberi, semn că proiectul are succes. 

În semilibertate mai sunt alte 13 exemplare de zimbru şi 3 viţei născuţi în acest an, iar în captivitate, la Grădiona Zoo de la Vânători Neamţ sunt alte 7 exemplare, Parcul Natural Vânători-Neamţ fiind astfel singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate şi în captivitate. 

Parcul Natural din Neamţ a fost fiind inclus recent în Top 100 de destinaţii sustenabile, clasament internaţional realizat de experţi internaţionali în turism sustenabil.

„Anual, specialiştii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecţie şi acomodare. În ţară, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucşani, Haţeg şi Vânători-Neamţ cu un efectiv total de peste o sută de exemplare“, precizează reprezentanţii Romsilva. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite