Veronica Antal, prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama Fericită. Papa a semnat actul de recunoaştere a martiriului

Veronica Antal, prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama Fericită. Papa a semnat actul de recunoaştere a martiriului

Veronica Antal

Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaşte martiriul Veronicăi Antal, o tânără din Neamţ care a murit în urmă cu 60 de ani, în urma unei crime odioase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Veronica Antal, o tânără din comuna Boteşti, judeţul Neamţ, va fi beatificată de Biserica Catolică, după ce Papa Francisc a autorizat vineri, 26 ianuarie 2018, publicarea decretului prin care biserica recunoaşte în mod public martiriul său. În acest fel, Veronica Antal devine prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va declara Fericită, conform Radio Vatican: 
 
„Papa Francisc a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor să publice decretul prin care Biserica catolică recunoaşte în mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, terţiară franciscană. În acest fel, Veronica Antal va fi ridicată la cinstea altarelor. Este prima femeie din România pe care Biserica catolică o va proclama Fericită. Ştirea a fost dată sâmbătă, 27 ianuarie 2018, în urma audienţei din ziua precedentă acordată de papa Francisc cardinalului Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor“.
 
Un „fericit” şi un „sfânt” sunt egali din punct de vedere spiritual, diferă doar prin cultul care li se adduce. Astfel, un sfânt este cinstit de întreaga Biserică, pe când un fericit doar de comunitatea sau ţara din care face parte.
 

O martiră pentru credinţă

Veronica Antal s-a născut la Nisiporeşti, comuna Boteşti, judeţul Neamţ pe  7 decembrie 1935, şi a trăit 23 de ani, până pe 24 august 1958. În acea zi, în timp ce se întorcea pe jos de la slujba de la biserica situată la 8 kilometri distanţă de sat, a fost atacată de un tânăr, Pavel Mocanu. Acesta a vrut să o batjocorească pe tânăra fecioară, care făcuse legământul de castitate şi îşi ducea viaţa în rugăciune.
 
Criminalul a atacat-o într-un lan de porumb, şi a înjunghiat-o cu un cuţit, apoi a plecat, crezând că a ucis-o. A revenit după câteva ore, şi a găsit-o agonizând, apoi a continuat să-i aplice lovituri cu cuţitul, victima fiind înjunghiată de 42 de ori.
 
Veronica a fost găsită cu rozariul strâns în mână, iar pe piept avea doi strujeni de porumb, puşi în batjocură de criminal, sub formă de cruce.
 
După ce crima a fost descoperită, oamenii din sat au început să vorbească despre Veronica Antal ca despre o sfântă. Oamenii au supranumit-o „Crinul însângerat”, sau „Martira curăţiei“, iar în fiecare an, pe 24 august, în locul martiriului ei, se oficiază o slujbă la care participă credincioşii din zonă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările