Unde a fost cel mai frig din ţară la debut de iarnă astronomică. Din ce cauză temperatura resimţită era dublă

Unde a fost cel mai frig din ţară la debut de iarnă astronomică. Din ce cauză temperatura resimţită era dublă

Cabana meteo de la poalele vârfului Toaca. FOTO Staţia Meteo Ceahlău

Zilele din debutul iernii astronomice au fost deosebit de friguroase, în unele zone cu mult sub pragul gerului, dar vântul a făcut ca temperaturile resimţite să fie şi mai mari.

Primele două zile ale debutului iernii astronomice, care a început pe data de 21 decembrie 2021, odată cu solstiţiul de iarnă, au fost deosebit de friguroase, valorile înregistrate în ţară fiind cu mult sub pragul gerului (-10 grade Celsius), în zonele montane. 
 
Numai că, din cauza vântului, temperaturile resimţite erau şi mai mari, dublându-se practic. 

În zorii zilei de miercuri, 22 decembrie, conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la ora 08:00, cel mai frig din ţară era la Vârful Omu, temperatura înregistrată fiind de -22 de grade Celsius. 
 
Urmau munţii Ţarcului, în Carpaţii Meridionali, cu -20 grade Celsius şi muntele Ceahlău, în judeţul Neamţ, măsurătorile de la Staţia Meteo de pe vârful Toaca indicând -18 grade Celsius. Dar, din cauza vântului, indicele de răcire (temperatura resimţită), era, în ordine, de -41 grade Celsius, -38 grade Celsius, respectiv -35 grade Celsius. 
 
De altfel, în această dimineaţă, în oraşele ţinutului străjuit de masivul Ceahlău erau printre cele mai mici temperaturi din România. Termometrele indicau -6 grade Celsius la Târgu Neamţ, în timp ce la Piatra Neamţ şi Roman erau -10 grade Celsius. Rafalele de vânt au făcut ca indicele de răcire să fie -9 grade Celsius la Târgu Neamţ, -13 grade Celsius la Roman şi -18 grade Celsius în reşedinţa de judeţ. 
 
Solstiţiul din ziua de 21 decembrie reprezintă începutul astronomic al iernii, unul care marchează cele mai reci trei luni din an din emisfera nordică a planetei, care s-a aflat în punctul cel mai îndepărtat faţă de Soare. În ziua de 21 decembrie a fost şi cea mai lungă noapte din an, iar din această zi, zilele încep din nou să crească.
 
Meteorologii susţin că doar joi, 23 decembrie 2021, va mai fi foarte frig. Pe fondul unui cer varabil cu soare, la prânz nu vor fi mai mult de -3 grade Celsius, iar noaptea aduce valori spre limita gerului şi
mercurul din termometre coboară pînă spre -9 grade Celsius. 

Din Ajunul Crăciunului se încălzeşte treptat şi nesperat de mult, astfel că se vor înregistra temperaturi cu mult peste media perioadei, până la
12-13 grade Celsius. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările