UPDATE Un copil de cinci luni riscă să moară din cauza unei malformaţii la inimă. Părinţii, de religie penticostală, au fost convinşi cu greu să accepte operaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii îl vor opera pe copil în Germania FOTO  Adevărul
Medicii îl vor opera pe copil în Germania FOTO  Adevărul

Un bebeluş din Piatra Neamţ, care suferă de o malformaţie severă la inimă, riscă să moară dacă nu va fi operat. După o discuţie cu pastorul Bisericii Penticostale, părinţii copilului, ambii de etnie rromă, şi-au dat acceptul ca intervenţia chirurgicală să aibă loc în Germania.

Luca Stănescu, un bebeluş de doar cinci luni, suferă de o malformaţie severă la nivelul inimii. Cordul lui Luca este format doar din trei camere, in loc de patru, iar micuţul riscă să moară în câteva luni dacă nu i se efecutează o operaţie pe cord.

Copilul a fost internat la Spitalul de copii Sfânta Maria din Iaşi, unde cadrele medicale au făcut tot posibilul ca micuţul să beneficieze de operaţia salvatoare, programată pe 26 mai, la o clinică din Dortmund (Germania).

„Băieţelul este din Piatra Neamţ şi a fost diagnosticat la noi în clinica cu o malformaţie cardiacă majoră, transpoziţie de vase mari şi ventricul unic. Ca în cazul altor copii cu astfel de malformaţii, singura metoda terapeutică este intervenţia chirurgicală. Am luat legătura la Târgu-Mureş şi ne-au spus că nu-l pot opera. Am început demersurile necesare pentru ca acest copil să poată fi operat în străinătate. Am luat legatură în Germania, la Dortmund, cu medicul chirurg Săndică Eugen, pentru a-l opera acolo pe copil. Este programat pe data de 26 mai, iar interventia nu-i costă nimic pe părinţi”, a declarat conf. dr. Constantin Iordache, şeful Clinicii II Pediatrie din cadrul Spitalului de copii Sf. Maria din Iaşi, citat de bzi.ro.

În faţa medicului de familie, părinţii au refuzat iniţial să aprobe operaţia pe motiv că nu respectă preceptele religiei penticostale ale căror adepţi sunt.

„Este strigător la cer. Nu este posibil ca tu, părinte, să-ţi laşi copilul pradă morţii şi să te opui salvării acestuia”, a adăugat doctorul Iordache, care a încercat să le explice părinţilor că este singura cale prin care Luca ar putea trăi.

Nici medicul de familie Silviu Bârzu din Piatra Neamţ, care l-a consultat pe micul Luca, nu i-a putut convinge pe părinţii acestuia să aprobe operaţia.

„Părinţii sunt pocăiţi, penticostali. Nu am putut să-i conving. În discuţia pe care am avut-o cu părinţii mi-au spus că pe copil îl salvează voia Domnului. Sunt fanatici atunci când vine vorba de religia lor. Au o credinţă fanatică”, a afirmat doctorul Bârzu.

Liviu Axinte, pastorul Bisericii Penticostale Piatra Neamţ şi vicepreşedinte pe zona Moldovei a aflat de acest caz duminică după amiază, în urma unei discuţii cu bunicul copilului.

„Chiar eu le-am spus să nu rateze această şansă pentru copilul lor. Ei au ceva temeri, dar ele se leagă doar de ceea ce înseamnă drumul în Germania. Am vorbit cu bunicul şi i-am spus să-i trimită pentru a efectua intervenţia chirurgicală. Nu se poate să lansezi vorbe aiurea cum că cineva nu poate fi operat din considerente religioase. Ca argument în ceea ce ne priveşte vă pot spune că preşedintele nostru şi secretarul general al Bisericii Penticostale din România au intervenţii chirurgicale pe cord“, a precizat pastorul Axinte.

Pastorul a mai spus că părinţii copilului au început pregătirile pentru a merge în Germania şi că întreaga comunitate este alături ei.

„Părinţii sînt oameni care-şi iubesc copilul, au grijă de el, au venit la vaccinare şi dau fuga la dispensar ori de cîte ori cel mic are o problemă. Nu refuză asistenţa medicală. Fiind vorba despre un minor este neapărat necesar acordul părinţilor pentru operaţie. Sper şi-mi doresc ca totul să se termine cu bine“, a precizat doctorul Silviu Bîrzu, medic de familie în cartierul Gara Veche din Piatra Neamţ.
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite