Un antrenor emerit infectat cu COVID-19 este în stare critică. Apelul umanitar făcut de federaţie şi familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenorul Artene, alături de Silvia Cimpoeşu, multiplă campioană la lupte. FOTO Dan Sofronia
Antrenorul Artene, alături de Silvia Cimpoeşu, multiplă campioană la lupte. FOTO Dan Sofronia

Un tehnician de la Clubul Atletic Roman este internat la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ şi are nevoie urgentâ de plasmă. Prin mâinile lui au trecut, în 39 de ani de antrenorat, o mulţime de campioni la lupte libere.

O veste dătătoare de îngrijorări în lumea sportului din Neamţ şi din ţară dă fiori celor care-l cunosc pe Dumitru Artene, antrenor emerit la Clubul Atletic Roman, un om care şi-a dedicat viaţa luptelor, performanţele acestuia alături de elevele sale fiind de necontestat. 

Tehnicianul este internat la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, este în stare deosebit de gravă, astfel că Federaţia Română de Lupte şi familia fac un apel umanitar pentru găsirea unui donator de plasmă de la un bolnav vindecat de coronavirus. 

„Federaţia Română de Lupte lansează un apel deschis pentru ajutorarea antrenorului emerit Dumitru Artene, de la Clubul Atletic Roman. Acesta a fost depistat pozitiv cu virusul COVID-19 şi se află internat la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ. Pentru detalii suplimentare, persoana de contact Cătălin Artene: 0766.309.727. Multă sănătate, maestre!“, se arată în mesajul transmis de forul federal joi, 27 august 2020, pe pagina de Facebook. 

Pentru a se recupera, maestrul are nevoie de un donator de plasmă, cu grupa 01 sau A2 cu Rh negativ, de la un fost bolnav infectat cu coronavirus, care s-a vindecat de cel puţin o lună de zile. 

„Nu ne putem da seama de unde a putut tata contacta acest virus, pentru că în timpul stării de urgenţă a stat în casă, mai bine de trei luni, iar după aceea a purtat mereu mască în spaţiile închise. Acum se află în stare deosebit de gravă la Secţia ATI (...). Tata este antrenor de lupte libere de peste 39 de ani şi este cel care a înfiinţat la Roman Secţia de lupte libere, pregătind în aceşti ani mii de copii“, a declarat fiul acestuia, Cătălin Artene, şi el practicant de lupte cu rezultate notabile. 

Îngrijorarea familiei este dată şi de faptul că tehnicianul a ajuns la o vârstă vulnerabilă, 64 de ani, deşi nu a mai avut până acum probleme medicale deosebite, ducând o viaţă sportivă riguroasă.

„Sperăm ca organismul să reziste şi să găsim un donator de plasmă“

„E drept că suferea, de ceva timp, de un astm bronşic şi avea uşoare probleme cu inima, lucru întâlnit la multe persoane la o anumită vârstă. În urmă cu o săptămână avea semnele unei răceli mai puternice, cu frisoane şi febră peste 37,5 grade Celsius. A mers la o clinică medicală particulară, a făcut un set de analize, inclusiv testul pentru Covid, care i-a ieşit, iniţial, negativ“, mai spune fiul. 

Starea de sănătate a antrenorului nu s-a ameliorat, a urmat un consult la medicul de familie, diagnosticul a fost pneumonie, fiindu-i prescris tratament pentru această afecţiune. Luni, 24 august, familia a solicitat o ambulanţă deoarece Dumitru Artene se simţea din ce în ce mai rău, apărând simptome de coronavirus: dureri musculare, nu putea să respire şi îşi pierduse mirosul. 

Şi ceea ce se bănuia a fost confirmat la Spitalul Judeţean, la un al doilea test COVID-19. „Sperăm ca

organismul să reziste şi să găsim un donator de plasmă, compatibil, pentru a-i salva viaţa“, a detaliat Cătălin Artene, care poate fi contactat la telefonul 0766/309.727 la orice oră din zi sau noapte.

În îndelungata-i carieră, Antrenorul a scos pe bandă rulantă campioane naţionale la diferite categorii de vârsă, plus titluri pe echipe, devansând cluburi mult mai puternice financiar din Bucureşti şi din ţară. Mereu avea un „of“, acela legat de partea financiară. 

Clubul Atletic este o grupare mică, alocările erau mai tot timpul sub necesar, a apelat şi la autorităţile locale şi judeţene, dar... Era extrem de supărat pentru că el se ocupa de formarea campioanelor până la vârsta senioratului, iar acestea, din cauza salariilor derizorii, nu mai puteau rămâne „acasă“, la Roman, plecând la cluburi potente, în special din Capitală, cucerind lauri pentru „alţii“.

De altfel, Dumitru Artene era cel care din propriul buzunar achiziţiona, ani şi ani la rând, cele necesare sportivelor (medicaţie, echipament, suplimente alimentare, etc), aceastea fiind uneori cazate la locuinţa tehnicianului dintr-o comună de lângă municipiul Roman. 

Vă mai recomandăm şi:

Sindicatul Europol: În viziunea ministrului Vela poliţiştii nu sunt expuşi riscului în lupta cu COVIDUL, deci nu trebuie să primeasca vreun spor

Celebrele mănăstiri din nordul Moldovei, zone cu risc major de COVID-19. Avertimentul autorităţilor

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite