„Ucigaşul de oameni“ din Himalaya, noua provocare uriaşă a unui alpinist român de 58 de ani

„Ucigaşul de oameni“ din Himalaya, noua provocare uriaşă a unui alpinist român de 58 de ani

Adrian Laza, alături de prietenul Tenjin Sherpa FOTO Ina Laza

Alpinistul Adrian Laza este în faţa unei noi provocăriuriaşe, încercând să cucerrească vârful himalayan Nanga Parbat, căruia i se mai spune şi „Ucigaşul de oameni“

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Adrian Laza, din Piatra Neamţ, este acum în Pakistan, pregătindu-se să urce pe Nanga Parbat, sau „Ucigaşului de oameni“, după cum i se mai spune vârfului himalayan de 8.125 de metri, care este al nouălea din lume ca altitudine. Dacă va reuşi să îl cucerească, alpinistul de 58 de ani, şi-ar trece în cont al şaselea optmiar din acest masiv. 
 
În expediţia din ţara asiatică, românul care este şi cetăţean canadian, e însoţit de un bun prieten, pakistanezul Tenjin Sherpa, cel cu care a mai urcat pe înălţimile altor vârfuri din cel mai înaltmasiv de pe Terra. Cei doi sunt într-o tabără de bază şi nu se ştie când vor începe ascensiunea pe Nanga Parbat, totul depinzând de condiţiile meteo. 
 
„Şi-a terminat munţii din Nepal, iar acum a plecat să încerce altceva. Astfel că a ales să meargă în Pakistan, pentru a
urca pe cel mai înalt munte de acolo, Nanga Parbat. Mie, chiar nu-mi place deloc acest masiv, mai ales pentru că i se mai spune şi «Mâncătorul sau ucigaşul de oameni». Prezintă o rată foarte mare de mortalitate şi totodată este cel mai îndepărtat“, spune Ina Laza, soţia alpinistului, care relatează pe Facebook despre ascensiunile acestuia. 
 
Muntelui Nanga Parbat i se mai spune „Mâncătorul de oameni“, „Ucigaşul de oameni, „Muntele pleşuv“ sau „Diamir - Regele munţilor“ din cauza nenumăratelor decese provocate de edeme pulmonare sau cardiace, degerături, hipotermii, epuizare şi avalanşe. După cum se arată pe turismmania.ro, până în iunie anul acesta, din cei 261 de alpinişti care au încercat să-l urce, 61 au decedat. 
 

Soţia: „Parcă e iepuraşul Duracell. Mă uimeşte şi năuceşte“ 

I se mai zice şi „Muntele golaş“ din cauza imenselor sale culmi stâncoase lipsite de vegetaţie. Un trist renume l-a căpătat în iunie 2013, când zece alpinişti au fost ucişi, împreună cu ghidul lor, la o bază de pe Nanga Parbat, într-un atac revendicat de Mişcarea Talibanilor din Pakistan. Dintre piscurile de peste 8.000 de metri, este considerat ca fiind cel mai greu de escaladat, comparativ cu Everestul probabilitatea de deces fiind de trei ori mai mare.
 
Revenind la alpinistul din Piatra Neamţ, în 2021 a reuşit să ajungă pe patru dintre cei mai înalţi munţi din lume. Primăvara l-a găsit pe Adrian tot în Himalaya, escaladând Annapurna 1, 8.091 de metri,
„atingându-l“ pe 16 aprilie. Ar fi urmat Dhaulagiri, dar a trebuit să renunţe, deoarece colegii alpinişti şi mare parte dintre şerpaşi s-au îmbolnăvit de Covid 19. Şi a rămas prizonier pe înălţimile masivului din Nepal. 
 
 
Vârful este considerat cel mai periculos din Himalaya FOTO Wikipedia.org
 
Şi-a făcut teste, şi cum acestea arătau că era sănătos, românul a decis să urce pe Lhotse - 8.516, care-i lipsea de pe „listă“, bifându-l pe pe 22 mai. În toamnă, a urmat a doua expediţie în Nepal, iar pe 27 septembrie, ajungea pe Manaslu - „Mountain of the spirit“ - 8.163 de metri, al optulea cel mai înalt munte de pe mapamond. Şi, în mai puţin de o lună, punea piciorul, pe 15 octombrie  2021, pe Dhaulagiri (8.167 m). Pe Everest urcase în 2019. 
 
Anul trecut, în mai, la o întrebare a unei prietene, care se interesa când ajungea acasă Adrian, soţia răspundea cu umor, comparându-şi partenerul de viaţă cu iepuraşul ce animează o reclamă la baterii şi acumulatori: „Noroc că se închide sezonul pe 31 mai, că altfel cine ştie ce i-ar mai fi dat prin cap?! Parcă e iepuraşul Duracell (...) Până şi pe mine reuşeşte să mă uimească şi năucească“. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările