Trei foşti comisari financiari din Neamţ au ajuns după gratii pentru luare de mită. Patronii erau verificaţi la acte într-o cârciumă

Trei foşti comisari financiari din Neamţ au ajuns după gratii pentru luare de mită. Patronii erau verificaţi la acte într-o cârciumă

Constantin Nistor, fost şef al Gărzii Financiare Neamţ a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare FOTO Adevărul

Fostul şef al Gărzii Financiare Neamţ, Constantin Nistor şi doi comisari din cadrul instituţiei au primit câte 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Nistor s-a prezentat singur la Poliţie pentru a fi încarcerat după sentinţa primită de magistraţii Curţii de Apel Bacău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Constantin Nistor (54 de ani), fost şef al Gărzii Financiare Neamţ, şi comisarii Gheorghe Enăşoaie (54 de ani), respectiv Corneliu Antonie (45 de ani) au fost condamnaţi marţi, 21 octombrie la câte 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, primire de foloase necuvenite şi fals intelectual în formă continuată.
 
În urma procesului care a urmat anchetei DNA, magistraţii de la Tribunalul Neamţ au acordat o sentinţă mai blândă în iulie 2014, respectiv de trei ani de închisoare cu suspendare pentru fiecare din cei trei inculpaţi. Decizia a fost atacată însă la Curtea de Apel Bacău, care a pronunţat sentinţa definitivă în acest caz. Magistraţii au stabilit că în perioada iulie-septembrie 2011, inculpaţii Enăşoaie, Nistor şi Antonie au pretins şi primit diferite sume de bani de la diferiţi agenti economici de pe raza judeţului Neamţ, cu scopul de a încheia acte de control favorabile, de a aplica sancţiuni contravenţionale minime, de a nu aplica toate contravenţiile sesizate şi de a anunţa în prealabil controalele planificate. 
 
Din sancţiunea de 4 ani se va deduce perioada de reţinere şi arestul preventiv, de circa nouă luni, astfel că cei trei mai au de executat trei ani şi trei luni de detenţie.
 
În acelaşi dosar, doi patroni din Neamţ, respectiv Vasile Buzdugan şi Dumitru Ghelase, au fost condamnaţi la câte 6 luni de închisoare cu executare. Cei doi au fost condamnaţi pentru dare de mită întrucât le-au oferit comisarilor de la Garda Financiară diverse sume de bani pentru a scăpa de controale. 
 
Flagrant la cârciumă
 
Constantin Nistor, Gheorghe Enăşoaie şi Corneliu Antonie au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău pe 29 septembrie 2011. Cei trei au fost prinşi în flagrant într-un local din comuna Poiana Teiului, în timp ce luau mită de la zece patroni nemţeni. În acea zi, oamenii de afaceri fuseseră verificaţi timp de două ore şi un sfert, iar pe lângă chitanţele tăiate, comisarii au ieşit din cârciumă cu un plus de 4.010 lei. 
 
Fostul şef al Gărzii Financiare Neamţ a declarat la audieri că el doar i-a ajutat pe ceilalţi doi la întocmirea actelor de control şi nu a tăiat vreo chitanţă pentru că nu avea astfel de atribuţiuni. Varianta susţinută de comisarul Enăşoaie a fost că banii găsiţi în plus de procurorii anticorupţie erau ai lui şi îi luase în acea zi de acasă, pentru că avea de făcut o plată, dar nu a efectuat tranzacţia şi a uitat de ei, iar întreaga sumă a rămas în servietă, împreună cu banii din amenzile date patronilor.
 
Procurorii anticorupţie au susţinut că fapte similare ar fi avut loc în vara aceluiaşi an (2011) la Roman, când comisarii au luat în plus de la câţiva patroni 900 de lei. 
 
Pe aceeaşi temă:
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: